Predsednik državnega zbora je javnost obvestil, kdaj bo izbirala novega predsednika. Foto: EPA
Predsednik državnega zbora je javnost obvestil, kdaj bo izbirala novega predsednika. Foto: EPA
Milan Kučan
Milan Kučan, ki je obakrat kandidiral s podporo najmanj 5.000 volivcev, je prepričljivo zmagal že v prvem krogu. Foto: RTV SLO
Znan datum volitev

Rok za volilna opravila bo začel teči 20. avgusta. Cukjati je presodil, da je v tem časovnem razponu dovolj časa za predstavitev kandidatov, volilna opravila, pa tudi volivci bodo imeli dovolj časa, da se seznanijo s kandidati in z njihovimi programi.

Tokratne volitve bodo četrte v samostojni Sloveniji. Leta 1992 in 1997 je v prvem krogu prepričljivo zmagal Milan Kučan, leta 2002 pa je Janez Drnovšek v drugem krogu premagal Barbaro Brezigar. Kučan je tako prvič kot drugič kandidiral s podporo volivcev, Drnovškovo kandidaturo pa je podprla Liberalna demokracija.

Milan Kučan je na prvih volitvah leta 1992 prejel 64 odstotkov glasov, na drugih, leta 1997 pa 55,6 odstotka. Tretje volitve v samostojni Slovenije so se odločile v drugem krogu, Janez Drnovšek je zbral 56 odstotkov glasov.

Kdo bo nasledil Kučana in Drnovška?
Za zdaj je znanih že osem kandidatov za predsednika. Prvi je svojo kandidaturo napovedal Lojze Peterle, ki ga podpirajo vse tri pomladne stranke. Levica bo nastopila z dvema kandidatoma, saj Socialni demokrati, združenje Zares in DeSUS podpirajo Danila Türka, Liberalna demokracija pa se je opredelila za neodvisnega kandidata Mitjo Gasparija.

V boj se bodo podali še prvak SNS-a Zmago Jelinčič, Darko Kranjc iz Stranke mladih, podjetnik Marjan Beranič iz Skok pri Mariboru in Monika Piberl, predsednica stranke Glas žensk Slovenije, in Jože Andrejaš, podjetnik iz Radovljice.

Znan datum volitev