Predsedniški kandidati Petrle, Piberlova, Kranjc, Türk in Jelinčič poudarjajo pomen vzgoje in preventive v doseganju varnosti v cestnem prometu. Foto: RTV SLO
Predsedniški kandidati Petrle, Piberlova, Kranjc, Türk in Jelinčič poudarjajo pomen vzgoje in preventive v doseganju varnosti v cestnem prometu. Foto: RTV SLO
Monika Pliberl
Predsedniški kandidati so se pomerili v varni vožnji s sistemom ESC, ki avtomobil v primeru zdrsa med drugim obdrži v smeri vožnje. Foto: RTV SLO
Predsedniški kandidati o varni vožnji

Darko Kranjc je za MMC povedal, da bo kmalu vozil avtomobil na plinski pogon, obžaluje pa, da je v Sloveniji premalo črpalk za oskrbovanje tako predelanih avtomobilov. Lojze Peterle sicer vozi dizla z zelo majhno porabo, bi pa bil pripravljen presedlati na hibrida, kar bi storil tudi Danilo Türk. Türk je sicer dejal, da večinoma hodi peš in avtomobil uporablja le ob koncih tedna.

Predsedniški kandidati so za MMC predstavili tudi svoje predloge za izboljšanje varnosti v cestnem prometu.

Jelinčič: Vsak vozi, kot da ima edini prednost na cesti
Zmago Jelinčič je priznal, da rad vozi hitro, a je prepričan, da je prvi korak k večji varnosti na cesti vzgoja vseh udeležencev v prometu. Ukinitev prometne vzgoje v šolah se mu zdi velika pomanjkljivost, saj v prometu zdaj vlada zmeda, vsak udeleženec pa se obnaša kot, da ima samo on prednost na cesti.

Kranjc: Prometni zamaški povečajo nestrpnost
Kranjc poudarja pomen preventive in osebne kulture cestnih udeležencev, poleg tega pa meni, da bi bilo treba izboljšati prometno signalizacijo in zmanjšati prometne zamaške, ki veliko prispevajo k nestrpnosti voznikov.

Peterle: Neizprosno do pijanih voznikov
Lojze Peterle je prepričan, da bo v prihodnosti vedno več avtomobilov na elektriko, kar bo prispevalo k čistejšemu okolju. Tudi on je prepričan, da je bistvena vzgoja cestnih udeležencev, bi pa bil neizprosen do tistih voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola.

Türk: Strožja kaznovalna politika ni rešitev
Danilo Türk, ki se je zmerne vožnje navadil med svojim prebivanjem v ZDA, meni, da strožja kaznovalna politika ni rešitev, ki bi prinašala rezultate na področju varne vožnje. Podprl bi izboljševanje tehničnih karakteristik avtomobilov, ki bi prispevale k varnejši vožnji, in izobraževanje o varnosti na cestah.

AMZS Predstavil ESC - sistem varne vožnje
Predsedniški kandidati, med njimi je bila tudi Monika Piberl, so se udeležili prireditve ECO-ESC, ki jo je organiziral AMZS. Kandidati so opravili preizkus varne vožnje v avtomobilih z vgrajenim ESC-sistemom, ki vozilo obdrži v smeri vožnje in v primeru zdrsa prepreči drsenje na nasprotni pas.

Aleksandra K. Kovač

Predsedniški kandidati o varni vožnji