Predsedniški kandidati so se soočili s kopico aktualnih političnih vprašanj. Foto: RTV SLO
Predsedniški kandidati so se soočili s kopico aktualnih političnih vprašanj. Foto: RTV SLO
Predsedniški kandidati
Naslednje volilno soočenje bo 19. oktobra ob 19.55. Foto: RTV SLO
Slavko Bobovnik
Soočenje je vodil Slavko Bobovnik. Foto: RTV SLO
Soočenje predsedniških kandidatov

Na začetku 115 minut trajajočega soočenja, ki ga je vodil Slavko Bobovnik, je vseh sedem uradnih kandidatov zatrdilo, da nimajo težav z zdravjem. Mitja Gaspari, Zmago Jelinčič, Darko Krajnc, Elena Pečarič, Lojze Peterle, Monika Piberl in Danilo Türk so med drugim odgovarjali na vprašanja o inflaciji, delavskih demonstracijah, študentskih posteljah, ekologiji in nedavnem neurju, slovenski vojski, meddržavnih odnosih, igralništvu in denacionalizaciji. Kandidatom so vprašanja postavljali tudi gledalci, ki so se v oddajo vključevali iz različnih krajev po Sloveniji.

Sedem različnih receptov za boj z inflacijo
Predsedniški kandidati so se med drugim posvetili vprašanju inflacije in napovedanih delavskih demonstracij. Po besedah Elene Pečarič delavci upravičeno protestirajo; podobno meni tudi Monika Piberl, ki si v Sloveniji želi evropske plače. Takšno mnenje ima tudi Zmago Jelinčič, ki se zavzema za skupno rešitev pogajalcev, v nasprotnem primeru pa podpira stavko. Mitja Gaspari podpira sindikate, vendar hkrati ne želi zapraviti ugodnega položaja, ki smo ga pridobili z vstopom v evroobmočje. Lojze Peterle je izpostavil skrb za socialno pravičnost. Darko Krajnc je opozoril na problematično vertikalno združevanje v trgovinskem sektorju, Danilo Türk pa se je zavzel za odgovorno vodenje pogajanj in iskanje drugih modelov participacije pri dobičku.

Kandidati predstavili svoje poglede na predsedniško funkcijo
Predsedniški kandidati so navedli številne rešitve, kako zagotoviti dodatna študentska ležišča. Gaspari in Krajnc sta povedala, da državni proračun na tem področju ne vsebuje pravih prednostnih nalog, Monika Piberl bi odvzela del sredstev študentskim servisom, Türk bi začasno uporabil kapacitete študentskih domov, Jelinčič bi se za zagotovitev sredstev odrekel polovici patrij, Pečaričeva bi zagotovila več podnajemniških stanovanj, Lojze Peterle pa bi za boljše študijske rezultate storil vse za dobre delovne pogoje.

Kandidati so odgovarjali tudi na vprašanja o vojski. Peterle je dejal, da nima podatkov za presojo o nakupu patrij, medtem ko je Jelinčič dejal, da bi jih bilo pol manj ravno prav. Türk je opozoril, da so nekateri nakupi nujni zaradi mednarodnih obvez. Gaspari in Krajnc bi najprej poskrbela za plače vojakov in vlaganje v kadre. Monika Piberl in Elena Pečarič bi sredstva prerazporedila zdravstvu in sociali.

Pečaričeva ugotavlja, da bi morali za višjo rodnost najprej ustvariti ustrezno klimo. Piberlova bi mladim najprej ponudila službe, k čemur je Krajnc dodal še brezplačne vrtce. Türk se je zavzel za ugodnejše kreditiranje stanovanj za mlade, medtem ko je Peterle opozoril, da bi lahko v reševanje težav vključili tudi občine. Jelinčič in Gaspari sta opozorila, da je rodnost vseevropski problem ter da se je treba problematike lotiti z ustrezno strategijo.

Ob koncu srečanja so kandidati komentirali svoje slogane.

Soočenje predsedniških kandidatov