Sredstva za Peterletovo kampanjo bodo namenjena predvsem ureditvi celostne podobe kandidata. Foto: RTV SLO
Sredstva za Peterletovo kampanjo bodo namenjena predvsem ureditvi celostne podobe kandidata. Foto: RTV SLO

Največ sredstev zbranih v volilni kampanji bom porabila za plakate, nekaj za spletno stran in prevoze.

Elena Pečarič
Štab Danila Türka
Kampanja Danila Türka bo temeljila predvsem na dialogu z volivci. Foto: RTV SLO
Kampanja Mitje Gasparija
Za oglaševalski del kampanje bodo v štabu Gasparija najeli zunanje agencije. Foto: www.gaspari.si
SNS je Zmaga Jelinčiča poleg podpore s podpisi za vložitev kandidture, financiral s 5000 evri. Foto: SNS

V štabu Danila Türka bodo po predvidevanjih zbrali za celotno predsedniško kampanjo okoli 200.000 evrov, medtem ko bo za Peterletovo kampanjo zbranih okoli 250.000 evrov. Jelinčič napoveduje, da najbrž ne bo zbral več kot 10 odstotkov dovoljenega zneska, kar bi bilo približno 40.000 evrov.

Mitja Gaspari podatke o denarju za kampanjo še skriva, češ da mu po zakonu ni treba razkriti vsote zbranih in predvidenih sredstev. Vložek v kampanjo Elene Pečarič kandidatka za predsednico ocenjuje na par tisoč evrov. Darko Krajnc, ki bo kandidaturo vložil 25. septembra, pa upa, da bo za celotno kampanjo zbral 30.000 evrov.

Kandidati do danes zbrali med 50 in 70 tisoč evri po posamezniku
Danilo Türk je za kampanjo do danes zbral približno 50.000 evrov, od tega naj bi jih 25.000 že porabili, ob tem v štabu upajo predvsem na donacije fizičnih oseb z manjšimi vsotami. Štab Lojzeta Peterleta je zbral okoli 70.000 evrov, uradno kampanjo pa začenjajo z geslom "5erletovih5", kar naj bi pomenilo, da je politik, glasbenik, pilot, poliglot in čebelar.

Zmago Jelinčič je do danes zbral 5.000 evrov, ki so jih prenesli z računa stranke SNS. Jelinčič ob tem meni, da je poleg denarja v kampanjo treba vključiti predvsem znanje in čas. Kot že rečeno, za Mitjo Gasparija še ni znano, koliko ima zbranega denarja, o finančnem vidiku kampanje bo njegov štab skladno z zakonodajo poročal računskemu sodišču.

Pečaričeva je zbrala 90 evrov, kar kaže na to, da bo njena kampanja skromna, Darko Krajnc pa za zdaj 50 evrov, poročajo iz njegovega štaba in pričakujejo, da se bodo donacije okrepile po vložitvi uradne kandidature.

Donatorjev kampanj nihče ne želi razkriti
Štab Danila Türka je prošnje za donacijo poslal na več podjetij in čaka odzive, poroča dnevnik Finance, poleg tega zbirajo sredstva tudi prek SMS-sporočil. Tudi Peterletov štab ima podobno strategijo, za zdaj pa donatorjev ne bodo izdali, razen, če se slednji razkrijejo sami. Pri Jelinčiču donatorjev, razen SNS-a še ni, za Gasparija še ni znano, štab Pečaričeva je dejal, da imajo dva donatorja, kampanjo Krajnca pa bo financirala Stranka mladih slovenije (SMS).

Osebni prihranki za financiranje kampanje
In koliko bodo kandidati sami prispevali v kupček posamezne kampanje? Zmago Jelinčič za zdaj ne predvideva vložka, meni pa, da ni izključen. Mitja Gaspari bo prispeval nekaj tisoč evrov, Danilo Türk 12.000 evrov svojih prihrankov. Lojze Peterle bo o znesku obvestil ob koncu kampanje, posojil pa ne namerava najemati. Elena Pečarič bo v kampanjo vložila 900 evrov in morda "še kaj malega", Darko Krajnc pa naj bi po besedah svojega štaba veliko vložil v volilno kampanjo, tako časa, energije in sredstev, vsota pa za zdaj ni znana.

Donacije prizadetim območjem tudi s strani nekaterih akterjev volilne kampanje
Nekateri predsedniški kandidati naj bi finančno pomagali prizadetim v torkovih poplavah v Sloveniji. Tako naj bi Türk in Peterle donirala vsak po 5000 evrov, višina pomoči Gasparija ni znana. Jelinčič je določena prizadeta območja obiskal, ni pa znano, če je ponudil finančno pomoč. Pečaričeva bo nakazala 20 evrov, pri tem pravi, da če bo vsak, ki zmore, nakazal vsaj toliko, bo zelo dobro, Darko Krajnc pa hude nesreče, ki je prizadela mnogo ljudi, ne želi izkoriščati za lastno promocijo.

Največ sredstev zbranih v volilni kampanji bom porabila za plakate, nekaj za spletno stran in prevoze.

Elena Pečarič