Predsedniške volitve
Čas osamosvojitve
Türk se je odzval, da je bil v omenjenem času res v Ženevi, a je delal za Slovenijo. Foto: Borut Krajnc
VIDEO
Predsedniška bitka se zao...

Dodaj v

Türk: Kaže, da se je nekomu zameglil razum

MZZ: Türk zastopal Jugoslavijo
6. november 2007 ob 14:30,
zadnji poseg: 6. november 2007 ob 19:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Danilo Türk je nad trditvami MZZ-ja, da je med osamosvajanjem predstavljal Jugoslavijo, zelo presenečen in razočaran.

Pojasnil je, da je bil v tistem času v Ženevi kot strokovnjak OZN-a in je delal za Slovenijo. Zunanje ministrstvo je namreč pritrdilo navedbam Türkovega protikandidata Lojzeta Peterleta, ki je v ponedeljkovem soočenju Türku očital, da ga ni bilo zraven, medtem ko so nekateri "nosili svoje glave v torbah".

Z ministrstva so sporočili, da je Danilo Türk med osamosvajanjem leta 1991 predstavljal Jugoslavijo v Komisiji za človekove pravice v Ženevi.

Slovenska vlada je 30. junija 1991 Türka pooblastila za vzpostavljanje stikov s predstavniki mednarodnih organizacij v Ženevi. "Pooblastilo je bilo povezano s pričakovanjem, da bo Türk opustil svoje delovanje v delegaciji oz. predstavništvu Jugoslavije, s katero je bila Slovenija v vojni," sporoča zunanje ministrstvo.

Türk nad sporočilom presenečen in razočaran
Türk je povedal, da ne razume neprofesionalnega odnosa zunanjega ministrstva in ga poziva, naj se ne vmešava v kampanjo.

"Vse kaže, da se je nekomu v želji, da bi na predsedniških volitvah zmagal Alojz Peterle, zameglil razum," je komentiral Türk in dodal, da je od zunanjega ministrstva nekorektno, da posega v predvolilno tekmo, še posebej, ker je v tistem času užival popolno zaupanje tega ministrstva in zunanjega ministra Dimitrija Rupla.

Kacin: Nedostojen poseg v volilno kampanjo
Minister za informiranje med osamosvajanjem Jelko Kacin je dejal, da je sporočilo ministrstva za zunanje zadeve nedostojen poseg v volilno kampanjo. Dodal je, da Slovenija takrat ni bila mednarodno priznana, zato je Türk ni mogel predstavljati, ga je pa slovenska vlada pooblastila, da v Ženevi zastopa njene interese.

Prijavi napako
Komentarji
kečap
# 12.11.2007 ob 11:02
ZDEJ PA VSI PAMETNI
žokar
# 08.11.2007 ob 15:20
Kapljač, popravek, po javnoLukšićevihmnenjskih razskavah 90-50% v korist Tuerka.
kapljač
# 08.11.2007 ob 08:51
Vlada brani slab rezultat svojega kandidata. Tu Petrle ni več pomemben. 70-30% po javnomnenjskih raziskavah v korist Tuerka kaže neposredno nezaupnico tudi vladi . Z vmešavanjem v volilno kampanjo kaže svojo nemoč in kaže na to , kako bo ravnala , ko bo njena eksistenca drugo leto na volitvah znala biti ogrožena.
S tem ko predstavljajo Petrleta kot edino zlato jajce, ki je v resnici daleč bolj nesposoben kot bi vlečni in paradni konj moral biti in ga pri tem narodu vsiljujejo zavitega v celofanu in mašnico z vladnim žigom, dokazujejo enkrat več svojo nezanesljivost in neodgovornost . Vsi ti posegi sadov obrodili ne bodo, sam menim bo rezultat tudi na koncu 70-30% za Tuerka in proti Petrletu in vsej vladni koaliciji. Drugo leto bo namest Tuerka s tem procentom današnja opozicija, predvidevam. To procentualo razliko zmanjšati se nekaj sicer da , vendar samo z korektnostjo. Vse ostalo je mazanje in spuščanje megle. Je samo začasna rešitev, se megla dvigne , je bednost še bolj opazna.
zootfly
# 08.11.2007 ob 00:04
Ja ja, same pravljice so vas: Peterle nas je lastnoročno odtrgal iz primeža grde grde Jugoslavije (ki smo jo, mimogrede, ustvarili tudi mi in ni bila neka zunanja okupatorska sila) in nas potisnil v topel objem Evrope, pajade.
A se kdo sploh še spomni Ogleja in koliko škode je tam povzročil? Peterle je Italiji toliko obljubljal, da so morale naslednje vlade z veliko truda omejevati Italijanske zahteve, toliko o njegovih pogajalskih sposobnostih.
Malo_vesti
# 07.11.2007 ob 23:35
Madejmo: Seveda ni bil sam, ampak naredil je to kar je najbolje lahko.
Menda mu lahko verjamem, če se je res trudil, eni so pa pisal članke v smislu, saj je brez veze. Verjetno mu ni bilo vseeno.
Madejno
# 07.11.2007 ob 19:57
Če je kdo zaslužen, da nismo ostal v YU kotlu, je to gotovo Peterle.
Vsi ki ga napadate, nimate pojma iz kakšnega dreka nas je izvlekel, zdaj pa sirjete po njem.

On nas ni prav iz ničesar izvlekel. je mel pač srečo da je bil zraven, zdej se pa po prsih tolče...
Malo_vesti
# 07.11.2007 ob 19:39
Menda ne mislite, da so zagovorniki propadlega režima, res najboljši. Vsaj navedite neka,j ki ima kakšno osnovo, za napadanje Peterleta.
Če je kdo zaslužen, da nismo ostal v YU kotlu, je to gotovo Peterle.
Vsi ki ga napadate, nimate pojma iz kakšnega dreka nas je izvlekel, zdaj pa sirjete po njem.

Peterle je res pravi za predsednika.
krtek
# 07.11.2007 ob 19:37
Zdej ko nima več šans za zmago, se gre pa umazano igro! bravo Peterle res! a žal bo na koncu zmagal Turk! on je vsaj korekten!
mikoš
# 07.11.2007 ob 15:59
Lpo vas je slišat ko z zanko nad sabo in mešalcem megle ob sebi še vedno slavite zmago.
V obupu slavite Turka in ga obešate Rožmanu v objem. ste še kr isti.
calathea
# 07.11.2007 ob 15:40
Marcy, članek zelo jasno pokaže stališče dr. Türka. Članek na http://shrani.si/f/2M/Cc/1Nmvqny/turkpro
tiosamosv.pdf pa je strokovni članek in dotično temo obdela s zornega kota stroke, bolje rečeno mednarodnega prava in možnosti, ki jih le-to daje. Na koncu prav jasno piše, da teoretična koncepcija konfederacije v primeru razdružitve držav najverjetneje ne bi bila zaželjena. V članku za Harold Tribune pa jasno piše, citiram "In any case, the process of change will have to start with Slovenian independence." Torej "pravni laiki", citirajte mi izjavo dr. ¨Türka proti osamosvojitvi!?
nexis
# 07.11.2007 ob 15:02
@Kolupaila
za razliko od tebe sem se najedel vojne in to prave tja do leta 95. Po vsem doživetem in videnem lahko z odgovornostjo trdim, da je bil to le oborožen spopad. Vse najbolje o tistih, ki so dali življenja za tole kar imamo sedaj. O tistih, ki so nosili glavo v torbi in sedaj vedo kdo je koliko tvegal pa sem brez komentarja, ker si ga tudi ne zaslužijo.
zx
# 07.11.2007 ob 14:33
podlo in sramotnoa. BOGi Lojzek kk se boš v ponedeljek tepu po glavi. Ne mislim, da si slab, sam za precednika imam pa rajši naključnega mimoidočega kot pa tebe - prodano cerkveno miš al pa rit... kakor hočeš
mikoš
# 07.11.2007 ob 13:47
Najbol se je zameglil razum Turku in tistim, ki ga podpirajo. Jelinčič ga je vprašal o njegovem delu,
pa prva megla za volilce, dokumenti čebi obstajal , da je kaj koristnga naredu za slovenijo,
verjemte bi že po celi državi visel. Tacga predsednika lahk imajo tist, ko ga podpirajo.
Smo mi v Sloveniji, AL SO NAS UKUPIRAL neki levi butalci ?????????
habla
# 07.11.2007 ob 13:36
Zdi se mi da bo to slaba poteza za g. Peterleta, ki je ocitno narejena v obupu. Stavil bi pijaco da bodo rezultati na volitvah se slabsi za Peterleta kot so bili na zadnjih razsikavah mnenja.
...
Kar se tice objavljenih clankov, nikjer ne vidim tega da je bil g. Turk proti osamostojitvi. Ce se dobro spomnem je l.90 bila konfederacija zelo zazeljena opcija takratne oblasti.
...
Nekdo je se napisal da je 600 premajhen vzorec za tocnost statisticnih analiz mnenja prebivalstva. Strokovni clanek na wikipedii http://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_pol
l pa pravi drugace. Za clanek je potrebno minimalno poznavanja statistike in razumevanje anglescine.
...
Sicer se mi zdi da ne bomo veliko ne pridobili ne izgubili z novim predsednikom, ne glede na to kdo bo zmagal na volitvah. V primeru teh volitev gre samo za merjenje (kdo ima trenutno vecjega) med levo in desno sredinsko opcijo.
tranel
# 07.11.2007 ob 13:08
Zootfly! Ja, sem se podučil, kaj je delal Turk v Ženevi-NIČ!!! To je delal.Tako kot je že nekdo zapisal, z udobnega stolčka je gledal Slovenijo, ki je bila v vojni z Jugoslavijo. On pa je v Ženevi deloval kot jugoslovanski delegat!!!! Lahko se je sklicevati, da je imel popolno podporo MZZja, vendar je imel tudi vse možnosti, da bi se odločil tudi drugače. Za vzgled mu naj bodo nekateri slovenski vojaki, ki so služili v JLA in so v času vojne prestopili na pravo stran. Verjemite, da so tvegali veliko.
Glede razlike med holokavstom in med in povojnimi poboji pa tole. Prav imate, oboje je zlo. S tem, da je
vsak ubit v holokavstu bil natančno popisan, bila mu je ohranjena vsaj identiteta. Drugače je bilo pri nas. Hoteli so jih zbrisati, kot da ti ljudje niso nikoli obstajali, nobenega zapisa. In kaj je hujšega kot to, da nekomu vzameš ime, identiteto. Ampak o tem ne želim polimizirati. Debata poteka o nečem drugem. Verjetno niste razumeli v čem je bilo bistvo mojega pisanja. Hotel sem ostati načeln. Tako kot ste vi načelni, kar je vaša legitimna pravica.
Da pa se pojavljajo razni dokumenti, ki obremenjujeo eno ali drugo stran, pa se mi ne zdi čisto nič sporno prej normalno. To se pojavlja v vseh demokratičnih državah. Če se dokazuje resnica se mi to zdi celo moralni imperativ za vsakega, ki kaj ve o tej stvari. In mislim, da v tej stvari ne gre za nikakršno laž. Nesramnih potez pa je že bilo na nasprotni strani tudi nekaj.
ikacbe
# 07.11.2007 ob 12:59
Preberite knjigo z naslovom OPUS DEI !!!!!
space
# 07.11.2007 ob 12:45
Kolupaila, 'dol ti ne visi' (ali???) ker drugače ne bi tako vneto tipkal tukaj. Komunizem smo pustili že dolgo za sabo. Let it go. Meni se zdi da se prav ti oklepaš starih idelogij.
Kolupaila
# 07.11.2007 ob 12:36
@nexis
Dokaz imajo določene službe in so že prišli na dan. Drugače pa kot sem rekel, da demantira navedeno naj poda svoje dokaze in tudi tiste na katere je opozoril Jelinčič tudi tistih še vedno ni pokazal, čeprav je dejal da jih bo ko bo to potrebno pa do danes se to še ni zgodilo.Ja odprto povedano bojim se takega predsednika, ki se ne zna potegniti za svoj narod, kot bi se moral in prav zato jaz Türk-a ne podpiram. Ne potrebujemo replike bivšega predsednika, ki je samo "cincal" vedno povdarjal samo dialog in neprenagnjenje, kot pa dejanja in tudi žal samo to vidim v Türk-u mu pa priznamvam zelo dober nastop in konec koncev neko "figuro", ki jo zagotovo ima in to mu osebno tudi sam priznavam in bi ga ob primeru Türk Gaspari tudi podprl. Res izrecno, kar nočem je to "klečeplaznost" pri predsedniku in tega si pri Türku najbolj bojim! Zasuka v Nedeljo zagotovo ne bo to je dejstvo, ker ga v Sloveniji v bistvu še od leta 1945 ni bilo to je dejstvo, čeprav zdaj vlada navidezna "desnica" z tako ali tako partijskim Janšem na čelu to je dejstvo. Levica v Slovniji je žal prmočna in Evropa nas bo še veliko bolj izolirala kot bi nas, ker reveži ubogi ne moremo iz teh partijskih obročov. V enem letu pa tako ali tako fantastična simbioza in huronskost SD z predsednikom Türkom in Pahorjem na čelu in na juriš ter z rdečo kapico na glavi! Drugače pa če rečeš, da leta 1991 ni bilo prave vojne samo dokazuje, da lažeš, da si bil v odprtem boju, spomni se npr. samo Holmca, Brnika Gorne Radgone, da o psihozi, ki je bil še 100-krat hujša kot ogenj niti ne govorim!

Drugače pa "dol mi visi" pa še en pozdrav Živela zveza komunistov Jugoslavije z tovorišem Türkom in Pahorjem na čelu!!!
slo venec
# 07.11.2007 ob 12:33
Zanimivo kako hitro nekateri spremenijo barvo ali "požerejo" svojo besedo.
Več kot pol leta nam je Peterle trobil kako se ozira samo naprej, ker je samo to za nas pomembno.
Sedaj pa je na nivoju užaljenega smrkavca, ki se skuša izkopati iz lastnega dreka.
Izmišlja (ali pa tudi ne) si karkoli iz preteklosti samo, da bi si rešil kožo in uspel.
Ne bo pa povedal kakšne direktorje je postavljal po Sloveniji v času svoje vladavine.
Ne bo povedal, da je takratnega (svojega) podpredsednika KD - za Volmajerjem največjega kriminalca - postavil
za direktorja velike mariborske tovarne.
Posledica.
Tovarna je propadla njega pa je mafija obesila ob Dravi.
O njegovih velikanskih zaslugah za osamosvojitev bi se še kako dalo razpravljati.
Ne bo govoril o svojih velikih napakah, ki jih je storil iz neznanja.
Raje bo iz Bruslja pripeljal prav tako tretjerazrednega poslanca, da Slovencem soli
pamet o "briljantnem" Peterletu.
Raje se bo po dolgem in počez hvalil s stvarmi v katere niti sam ne verjame.
Naj raje gre nekam na gmajno igrat na orglice, diplomacijo pa naj pusti boljšim.
space
# 07.11.2007 ob 12:08
Marcy, moj komentar ni bil namenjen tebi. Tebi sem se samo zahvalalil za članek. Glede cerkve in pljuvanja sem repliciral Kolupailu.
marcy
# 07.11.2007 ob 11:47
Space, moj komentar je bolj po slucaju kot ne padel takoj za tvojega in se ne navezuje direktno na tvoj komentar. Poslala sem ga le zato, ker je dr. Turk zadnjic v soocenju jasno povedal, da je napisal clanek za Herald Tribune, kjer je izrazil svoje mnenje o osamosvojitvi. Vendar pri nas ocitno to nikogar ne briga in ne ustavi ljudi, da bi se naprej klevetali "Turk je bil pa proti osamosvojitvi".
nexis
# 07.11.2007 ob 11:42
@Kolupaila
Eno samo vprašanje pri tako dolgem nalagnju?! Ali imaš dokaze, da je Türk deloval v letu 91 proti Sloveniji? Meni osebno je popolnoma vseeno kaj je delal leta 91. Sam nisem bil nikoli v vojni z Jugoslavijo, kot nekateri, ki so se skrivali pod Cankarjevim domom vehamentno trdijo. Sam sem bil v oboroženem spopadu (težko bi rekel temu vojna, ampak ok) z JLA in njenimi generali.
Komu se pa krave smejejo je pa vidno že v dan danes z stanjem, ki ga imamo v naši državi. Voda teče v grlo, predrago desno usmerjeno volilno telo.
V nedeljo zvečer pa pričakujem končno en zasuk v pozitivno smer. Prepričan sem, da bodo vse tele nespametne poteze velikega osamosvojitelja še bolj utrdila status g. Türka.
space
# 07.11.2007 ob 11:37
Marcy, hvala za članek! Tedanje mnenje dr.Turka je lepo razvidno. Jaz ne 'pljuvam' po cerkvi, ampak samo pravim da se je bojim, da mi ni všeč njena ideologija. To ni pljuvanje, ampak samo moji lastni občutki. Morate nehati gledati na predsedništvo kot neko nagrado, meni se to zdi čisto mimo pristop.

V zgornjem članku Danilo Turk leta 1991 lepo piše:

The country has accomplished much on its way to democracy and is able to exist as a viable separate economy. Any solution to the Yugoslav puzzle will have to include the independence of Slovenia.
zootfly
# 07.11.2007 ob 11:30
Tranel - Kot premnogi desničar se tudi vi najprej predstavite kot humanist, človek širokih vrednot, nakar začnete razpredati o zločinih prejšnjega režima; nič nepričakovanega seveda. Gre sicer za blodnje in pretiravanja, vendar to sploh ni najpomembnejše: pravite, da ne morete voliti za človeka, ki je pred osamosvojitvijo razmišljal o alternativah. Kje je sedaj vaša humanistična širina, vaša odprtost? No, dajte se vendar podučiti, kaj je g.Turk počel v Ženevi, podučite se tudi o vlogi MZZ-ja v predvolilnih kampanjah! Mar boste res raje glasovali za kandidata, ki ga podpirajo ljudje, ki jim praksa politične higiene ne pomeni prav nič, ki za kratkoročne cilje zlorabljajo državne institucije, ki kar naprej govorijo o spravi in potem veselo razdirajo narodno slogo z natolcevanjem in lažmi o nedavni zgodovini?
Glede zgodovine pa le toliko: med in po- vojnih pobojev nikakor ne morete primerjati s holokavstom. Pri slednjem gre za popolnoma drugačen, zgodovinsko edinstven primer birokratiziranega zla, razni poboji (obeh strani) pa so zgolj posledica ideoloških trenj znotraj enega naroda.
Kolupaila
# 07.11.2007 ob 11:24
Nekateri ste pa že tako ksenofobično nastrojeni proti cerkvi, da ste že prav ubogi reveži. Bolj boste "pljuvali" po cerkvi in trosili laži, bolj bo cerkev močna, čeprav sam vem da Lojze Petrle nikakor ni ekskluzivno podprt s strani katoliške cerkve, kar je dejstvo to potrjuje tudi dejstvo da veliko vernikov njega v prvem krogu kot tudi v drugem ni in ne bo volilo. Kar se pa tiče Türk-a je pa dejstvo da je on v letu 1991 odkrito deloval proti osamosvojitvi in če je nagrada za ta dejanja predsedniški mandat potem se nam bodo že "krave kmalu smejale, če ne še kaj drugega" to je temeljni in izvirni greh. Nekdo ki je leta 1991 namesto da bi stal za osamosvojitvijo, če je res tako oh in sploh pa ni sploh ga ni bilo v času vojne vihre v Sloveniji. Vsa čast Jelinčiču, ki je zbrskal dokumente o nedejavnosti v OZN za Slovenske manjšine. Tudi države s katermi Sloveniji odprto sodeluje in gospodarsko posluje absolutno ne podpirajo takega kandidata in zame so gospodarsko zelo pomembna država za Slovenijo kot je Nemčija in še nekaj drugih držav dokaz tega. No če je res čisto delovanje Türka v osamosvojitvi in OZN konferenci naj tudi sam uporabi veze, ki jih ima in naj zatre to dokumente .Türk več kot očitno laže, državljankam in državljanom. Jaz sicer verjamem v teorijo, da bodo ljudje v Nedeljo volili Türk, ker so proti sedanji vladi to razume, čeprav je to absolutno neprava poteza, ker svoj glas zaupajo nekomu, ki bi lahko in bi moral biti za Slovenijo bil pa je proti. Sem pa tudi začuden zakaj se sedaj vsi tako repenčijo skozi dejstvo, da je Türk deloval v korist izključno svojih interesov in za Jugoslavijo leta 1991, ne pozabite, da je tudi Drnovšek leta 2002 napadel Brezigarjevo, ki je tožila Slovensko državo pri evropski skupnosti v Strasburgu pa se tudi takrat ni nihče oglašal toda to so bila dejstva, ki jih je pred drugim krogom v eter porinl Drnovšek prav tako kot so dejstva o Türku jasna. Torej Danilo imaš lepo priložnost zavrzi očitke in bo še bolj suvereno zmagal!!!!

Cigani obeta se veselica v Nedeljo zvečer!!
marcy
# 07.11.2007 ob 11:22
Tole si preberite, pa vam bo jasno, kaksno je bilo stalisce dr Turka
http://www.iht.com/articles/1991/07/12/t
urk.php
space
# 07.11.2007 ob 11:06
Jep, močne cerkve se tudi jaz zelo bojim, posebej katoliške oz. vsake skranje verske organizacije, ki bi preveč posegala v državo.
space
# 07.11.2007 ob 11:04
Meni tudi Turk ni idealen kandidat, a raje on kot pa Prdonja. Tele poteze z osamosvojitjo so pa patetične a pričakovane, na koncu se boj vedno zaostri in vulgarizira.
princ
# 07.11.2007 ob 11:03
Peterle je orodje v rokah vodstva rimokatolikov, ti ne izbirajo sredstev za dosego cilja, taki pač so. Delal bo kar bodo od njega zahtevali verski poglavarji in njihovi ideološki cilji.
Predsednik je vedno tak kot si ga narod zasluži.
Pa spoštujem iskrene vernike, ki jim je politika deveta briga...
Arturo
# 07.11.2007 ob 10:48
Patetično iz Peterletove strani.. se vidi, da je obupan in poizkuša vse kar se da, pa četudi gre za metanje polen.
jelkom
# 07.11.2007 ob 10:45
Vsi tisti, ki so bili proti osamosvojitvi, so še vedno pri vrhu v naši državi... Tako pač je... ŽALOSTNO! Sedaj se pa nekej ven vlečejo, da sploh niso bili tolk proti... ja ja.... Izbrisani so bili tudi za državljanstvo ja....
lukaklo
# 07.11.2007 ob 10:44
Kdo ima prav ne vem,vem pa samo to,da je imel Petrle več zaslug za osamosvojitev Sloveije kot pa Turk. Turk je bil v Ženevi in bil tam varen,Petrle pa je bil bitko v Sloveniji in bil s tem v življenjjski nevarnosti-če jim nebi uspelo,bi ga ubili.
Turk bi pa lepo mirno sedel na udobnem stolu v Ženevi in bi si oddahnil.
Pa poteza Petrleta,ko je nesel sliko Tita ven iz parlamenta je bila res pogumno dejanje. Pač,Petrle je večji domoljub kot pa Turk. Po moje.
190668
# 07.11.2007 ob 10:35
Uf, kakšna neresnica
aviator
# 07.11.2007 ob 10:35
levičarji...kako to, da se navdušujete nad Türkom, ki je toliko časa služboval v, po vaših merilih, državi, pojmovani kot višek svetovnega imperialializma, Ameriki?
presneto
# 07.11.2007 ob 10:35
Peterletov štab hoče doseči točno to, kar je bilo z Arharjem, v zadnjem momentu sprožiti neko afero. To so nizki udarci, ki so za politiko povsem značilni. Dejstvo je, da se sedaj veliko govori o tem in točno to je smisel vsega tega. Ljudje so v dvomih (starejše prebivalstvo), ker se jih da hitro zmanipulirat. Itak je vse skupaj nek show, vsi kandidati se smejijo v kamere, kar naenkrat so vsi svetovljani in najbolj zaslužni za določene stvari. Peterle je bil sicer zraven pri osamosvajanju, ampak ni bil edini, še manj pa da je bil ta glavni car. Carji so tisti, ki so bili dejansko pripravljeni dati življenje in tisti, ki so ga dali. Eni tukaj postavljate pa trditve kot da so povsem jasne, mah sej vem itak jih je pol iz Peterletovega štaba in pač pišejo, ker je to sedaj njihovo delo. Kr neki.
dule300
# 07.11.2007 ob 10:32
Zagovorniki Peterleta ste prav smešni in patetični s temi napadi. A ne veste da je bila osnovna ponudba nove slovenske vlade konfederacija. Srbi se s tem niso strinjali in prišlo je do spopadov.

Srbi so takrat mislili da se bo Slovenija dobesedno usrala, če bodo poslali nekaj tankov in avionov (no saj gospa 190668) se očitno je), ko so uvideli da ni tako, so odšli na prioritetno bojišče na Hrvaškem in v Bosno.

Večina tistih, ki danes razlagajo kako so bili hrabri, je bila takrat iz samega strahu tako nadelana, da se marsikdo niti dobro več ne spominja tistih dni. Petrele in ostali so bili ves čas v bunkerju, dokler niso dosegli dogovora. Po dogovoru pa so bili modro tiho in ga jasno niso objavljali preveč na glas, saj so tako izpadli zelo hrabro.

Aja, pa preden me napadete da nisem bil zraven, sem bil in sicer kot mobilizator (zelo nepriljubljena zadeva).
190668
# 07.11.2007 ob 10:29
Tudi jaz mislim, da je predsedniška funkcija častna funkcija, ki jo ponavadi zavzame dolgoletni politik na koncu svoje politične kariere. On bo predstavljal s svojo osebnostjo Slovenijo navzven, promoviral bo kulturo, gospodarstvo itd.Pri tem mu bodo pomagale svoje pretekle politične izkušnje. Končno lahko dobi Slovenija predsednika, ki nikoli ni bil član ZVEZE KUMUNISTOV JUGOSLAVIJE IN POLITIČNI UČENEC ČLANICE CENTRALNEGA KOMITEJA JUGOSLAVIJE VIDE TOMŠIČ:
tranel
# 07.11.2007 ob 10:12
Spoštovani!

Ko berem tele vaše prispevke dam na nek način vsem prav. Vsi pač izražate mnenje, ki ste si ga izoblikovali glede na različne predpostavke. Eni se o tem pogovarjate doma, drugi za šankom, tretji glede na vašo preteklost, spet drugi ker se vam je pač nekdo nekoč zameril, itd.
Jaz pa razmišljam predvsem tako: imam se za racionalnega človeka, predvsem humanista, ki mu obče-civilizacijske vrednote veliko pomenijo. V obeh kandidatih bi lahko našli dobre in slabe strani. To je dejstvo. Ne morem pa voliti nekoga, ki ima podporo strank, ki so neposredne naslednica sistema, ki je odgovorna za grozote, ki so se dogajale takoj po vojni. Če premorete malo intelektualne širine potem se boste dali podučit. Izvedeli boste ozadja povojnih pobojev, otroških grobišč (otrok, ki so jih vzeli materam in jih pustili na vozovih, da so umrli na vročem soncu, itd). Še živeči politiki v parlamentu, so dali ukaz, da se na teh krajih naredijo smetišča, visoke stavbe, itn. Verjemite tudi to so dejstva. Rekli boste, pa saj to je bilo v prejšnjem stoletju. Veste to sploh ni daleč. Če ste kdaj obiskali Auswitz, potem ste opazili, da ljudje še zdaj jokajo na tem kraju, prižigajo svečke in se SPOMINJAJO. Spominjati se je potrebno, ker gre za opomin, da se kaj takega ne sme zgoditi NIKOLI VEČ.
Ne govorim, da je eden izmed kandidatov slab človek. Vendarle na nek način nosi v sebi preteklost sistema, kateremu so bile človekove pravice in vrednote španska vas. Paradoks kajne? Tudi mi izhajamo iz različnih družin in dobro veste, da smo z njo na takšen ali drugačen način zaznamovani. Slovenija je mlada država a z bogato preteklostjo. Ne razumem tistih, ki jim to nič ne pomeni, da jim nič ne pomeni napor, ki je bil vložen v to, da imamo in da živimo v tej lepi deželi na sončni strani Alp. In ne morem voliti nekoga, ki je v času pred osamosvajanjem razmišljal o alternativah, ko pa so bili vsi napori usmerjeni v to, da zaživimo v samostojni in suvereni državi, katero so si Slovenci skozi svojo zgodovino prav gotovo prislužili.
Zdaj pa ta kandidat pričakuje, da bo kar naenkrat postal šef države, ker mu je spodletelo v OZN-u, počasi se mu izteka akademska kariera, no na koncu pa bi rad postal predsednik te mlade države za katero je v času osamosvajanja naredil NIČ. Meni se zdi malce hinavsko.
Tudi drugi kandidat ni idealen, toda po mojem prepričanju boljša izbira. Na koncu pa bomo izvolili tistega za katerega v lastnem prepričanju menimo, da bo zagovarjal tiste vrednote, katere so del nas DOBRE ali SLABE.
190668
# 07.11.2007 ob 10:09
O joj to je pa res nizek udarec, če hočemo zvediti resnico od institucije, ki ima edina verodostojne dukumente.
borisov57
# 07.11.2007 ob 10:05
Kakšni nizki udarci MZZja. Se vidi, kdo ga vodi.
amaterček
# 07.11.2007 ob 09:53
Še slabe tri dni je časa in priložnosti, da se oblati ta ali oni kandidat za Drnovškovega naslednika. Prepričan sem, da je že vse odločeno. Peterle si je sam kriv, če izgublja, delno morda tudi zato, ker si je za svojo propagandno in navijaško ekipo izbral kup že dolgo nesimpatičnih obrazov (in priimkov). Ja, nekaj je bilo hudo narobe! Sicer pa bodo imeli po volitvah še preveč časa za inventuro.
Še dobro, da se komaj pripravlja izdelava razvpitih vojaških oklepnikov, sicer bi komu od "izgubljajočih" prišlo celo na misel, da bi jih praktično preizkusil v obliki kakšnega "pomladnega" državnega udara ali izrednega stanja a la Pakistan.
mikoš
# 07.11.2007 ob 09:47
Kdo ruši SLOVENIJO?
Levica, ko delate raziskave ankete je use normalno,
brez najave, brez anketnih lističev, in na volitveni dan,
verniki so ........,cerkev je ...... ,Vatikan je....... , da nebi našteval.
To je danes, včeraj , jutri, ne gledamo nazaj, kjer je še večja groza.
Peterletu obešate use vrste nemogočih napak, obkladate ga z žalivkami,
takih dvoličnosti, kot jih zganjate v levici, in jih zabelite z zmerjanjem,
da bi kamni jokal nad vami tako podlo in licemersko je to obnašanje.
Ko je Jelinčič odpru to vprašanje GA POSTAVIL Turku je ta že spustil prvo meglo.
Včeraj bi lahko imel dokumente o tej megli ne pa da jo podaja drugim, kje so dokumenti.
Tovariši to je podobno kot Ropova megla in še katera iste barve in na isti višini.
Potem pa jokate, kot otroc ,ki se grejo slepe miši, zdej ste pa nesramn , pa niski udarci,
in zmerjate, res kot otroc, nazadne boste začel še jokat, in moledovat, ko v risank.
To je treba, da se neha, saj ni res, da lahko imate ves slovenski narod za ovčke.
space
# 07.11.2007 ob 09:31
Meni pa je zadeva zelo enostavna, če imam na izbiro Prdonjo in Turka, se odločim za Turka. Prdonje nikoli nisem maral.
190668
# 07.11.2007 ob 09:26
Predsednik nam ne sme lagat, tudi arhar je prikrival resnico.
majda098
# 07.11.2007 ob 09:23
Hvala bogu! Take izjave kolikor se jaz kaj spoznam so samo voda na mlin gospodu Turku, ki mislim da bo po takih otroških izjavah iz nasprotnega tabora zanesljivo zmagal. LP Matjaž
190668
# 07.11.2007 ob 09:18
Tudi, če si bil diplomat volilcem ne smeš lagati.Turk nam je lagal tudi to, zakaj je zapustil OZN. To je celo potrdil predstavnik OZN, kar pa Turk ne komentira. Kar poglejte si oddajo na rtv pogovor s predsedniškim kandidatom Danilom.T. Samo pohvali se, da je odšel na manjšo plačo, kot jo je imel v Ozn, ki je znašala brez dodatkov in ugodnosti 14.000$ neto.
medivan
# 07.11.2007 ob 09:09
G.Türk je svetovljan, Kjer koli je takrat bil in koga je zastopal, je najbrž zastopal interese Slovenije. Če je sporočilo MZZ podpisano s strani g. Rupla, se vidi da ga je strah, kajti g. Rupel kljub velikosti ne dosega veličine g. Turka. Za diplomata moraš bit rojen dplomat.
angelc
# 07.11.2007 ob 08:53
Ko naj bi se Slovenija osamosvajala v leti `91 (še danes ni in tud nikol ne bo, dokler tako pridno tekamo v NATO in EU pa še sto drugih krožkov), je g. Peterle (bodoči podpredsednik) posedal ob pirčku in pici na "vrtu" Ljubljanskega dvora. Jst sm pa posedal po klopcah v Kongresnem parku ob pasulju in vinčku, ki so mi ga je častili rezervisti, ker sem bil "nabavni" za travarico in šljivovisky iz Maxija, ker sami z žmajzi niso smeli v trgovino. No, tako smo "osvobodili" Slovenijo.
190668
# 07.11.2007 ob 08:52
Dokler bomo imeli tako razmišljanje, kot ga ima fic nam ni pomoči.Arhar nam je prikrival resnico o plači in je bil zato kaznovan, čeprav je bil takrat favorit za predsedniški stolček.
fic
# 07.11.2007 ob 08:41
Turk je prehitel Peterleta po vseh anketah in logično, da je moral pETERLETOV ŠTAB nekje najti luknjo, da bodo/bomo v nedeljo malo več glasov dali Peterletu. Ampak jaz bom volil za Turka. (
Kazalo