Türk se je odzval, da je bil v omenjenem času res v Ženevi, a je delal za Slovenijo. Foto: Borut Krajnc
Türk se je odzval, da je bil v omenjenem času res v Ženevi, a je delal za Slovenijo. Foto: Borut Krajnc
Predsedniška bitka se zaostruje

.

Pojasnil je, da je bil v tistem času v Ženevi kot strokovnjak OZN-a in je delal za Slovenijo. Zunanje ministrstvo je namreč pritrdilo navedbam Türkovega protikandidata Lojzeta Peterleta, ki je v ponedeljkovem soočenju Türku očital, da ga ni bilo zraven, medtem ko so nekateri "nosili svoje glave v torbah".

Z ministrstva so sporočili, da je Danilo Türk med osamosvajanjem leta 1991 predstavljal Jugoslavijo v Komisiji za človekove pravice v Ženevi.

Slovenska vlada je 30. junija 1991 Türka pooblastila za vzpostavljanje stikov s predstavniki mednarodnih organizacij v Ženevi. "Pooblastilo je bilo povezano s pričakovanjem, da bo Türk opustil svoje delovanje v delegaciji oz. predstavništvu Jugoslavije, s katero je bila Slovenija v vojni," sporoča zunanje ministrstvo.

Türk nad sporočilom presenečen in razočaran
Türk je povedal, da ne razume neprofesionalnega odnosa zunanjega ministrstva in ga poziva, naj se ne vmešava v kampanjo.

"Vse kaže, da se je nekomu v želji, da bi na predsedniških volitvah zmagal Alojz Peterle, zameglil razum," je komentiral Türk in dodal, da je od zunanjega ministrstva nekorektno, da posega v predvolilno tekmo, še posebej, ker je v tistem času užival popolno zaupanje tega ministrstva in zunanjega ministra Dimitrija Rupla.

Kacin: Nedostojen poseg v volilno kampanjo
Minister za informiranje med osamosvajanjem Jelko Kacin je dejal, da je sporočilo ministrstva za zunanje zadeve nedostojen poseg v volilno kampanjo. Dodal je, da Slovenija takrat ni bila mednarodno priznana, zato je Türk ni mogel predstavljati, ga je pa slovenska vlada pooblastila, da v Ženevi zastopa njene interese.

Predsedniška bitka se zaostruje