Kot kaže, bo Lojze Peterle prejel polovico manj glasov kot Danilo Türk. Foto: RTV SLO
Kot kaže, bo Lojze Peterle prejel polovico manj glasov kot Danilo Türk. Foto: RTV SLO
Napoved udeležbe
Volilne napovedi upoštevajo tudi to, da telefonske ankete praviloma podcenjujejo desno usmerjene volivce. Foto: RTV SLO
Ankete kažejo na zmago Türka

Drugega kroga predsedniških volitev se bo zagotovo udeležilo 57,1 odstotka vprašanih, precej verjetno 13,5 odstotka, zagotovo pa se jih ne bo udeležilo 17,9 odstotka vprašanih.

Podobne napovedi sta predstavila tudi časopisa Delo in Dnevnik. Volilna napoved Dela kaže, da bo Danilo Türk prejel 69,4 odstotka glasov, Lojze Peterle pa 30,6 odstotka glasov. Po napovedi Dnevnika pa bi Danilo Türk prejel 68 odstotkov glasov, Lojze Peterle pa 32. V Večeru volilne napovedi niso pripravili. Na vprašanje, koga bi volili, je 54 odstotkov vprašanih odgovorilo, da Danila Türka, 26 odstotkov pa Lojzeta Peterleta.

To so zadnje objave javnomnenjskih raziskav, ki jih pred volitvami še dovoljuje zakon. Teden pred volitvami so namreč prepovedane objave javnomnenjskih raziskav.

Izbira kandidata povezana s strankarsko izbiro
80 odstotkov volivcev LDS-a podpira Danila Türka, 69 odstotkov volivcev SDS-a pa Lojzeta Peterleta. SD-jevi volivci z 86 odstotki podpirajo Türka, podpira pa ga tudi 73 odstotkov volivcev SNS-a in skoraj 94 odstotkov volivcev stranke Zares. Peterleta podpira 59 odstotkov volivcev SLS-a in 73 odstotkov volivcev NSi-ja. Med strankarsko neopredeljenimi volivci ima Türk več kot 50-odstotno podporo, Peterle pa le 20-odstotno.

86 odstotkov tistih, ki so dejali, da so v prvem krogu glasovali za Peterleta, bo svojo odločitev v drugem krogu ponovilo, šest odstotkov pa jih bo glasovalo za Türka. Za Türka bo v drugem krogu glasovalo 97 odstotkov tistih, ki so se zanj odločili že v prvem krogu, zanj pa bo glasovalo tudi 84 odstotkov volivcev Gasparija. Med volivci Jelinčiča bi za Türka glasovalo 71 odstotkov vprašanih, za Peterleta pa 16 odstotkov vprašanih.

Ankete kažejo na zmago Türka