Borut Pahor meni, da je Danilo Türk osebnost, ki lahko izpolni visoka pričakovanja državljanov. Foto: RTV SLO
Borut Pahor meni, da je Danilo Türk osebnost, ki lahko izpolni visoka pričakovanja državljanov. Foto: RTV SLO
Danilo Türk in Mitja Gaspari
Ali se bosta v boj za glasove volivcev podala dva kandidata levice, bo znano v ponedeljek. Foto: RTV SLO/EPA

Predsednik SD-ja Borut Pahor je dejal, da je s tem formalni postopek v okviru stranke končan, "začenja pa se delo". Türk bo namreč kandidiral s podpisi volivcev, ki mu jih bodo v SD-ju pomagali zbrati. Upajo, da bodo med podpisniki tudi ugledne osebnosti z različnih področij, ki bodo po njihovih besedah pokazale na politično širino Türka in njegovo sposobnost povezovanja skupnosti.

Podporo drugih strank še pričakujejo
V četrtek je Türka že podprlo združenje Zares, Pahor pa pričakuje podporo še nekaterih strank, na primer DeSUS-a. To je po Pahorjevih besedah "prav gotovo neki znak politične moči njegove kandidature." Dodal je, da so v tesnem sodelovanju z vsemi, ki so njihovega kandidata že podprli. O tem, kdo bo prvopodpisani in tudi organizator volilne kampanje, pa se bo Türk odločil sam.

Türk bo z volilno kampanjo po Sloveniji začel že danes, ko bo obiskal tradicionalno prireditev Pivo in cvetje v Laškem.

Gaspari o svoji kandidaturi v ponedeljek
Drugi kandidat levice Mitja Gaspari tako ni uspel pridobiti širše politične podpore, kar je sam pogojeval za privolitev v kandidaturo. Do zdaj ga je podprl le LDS, čeprav se je pogovarjal tudi z združenjem Zares, a so se ti odločili za Türka. Gaspari bo svojo odločitev, ali bo kljub temu kandidiral, sporočil v ponedeljek.