Predsedniške volitve
(4)
Danilo Türk
Borut Pahor meni, da je Danilo Türk osebnost, ki lahko izpolni visoka pričakovanja državljanov. Foto: RTV SLO
Danilo Türk in Mitja Gaspari
Ali se bosta v boj za glasove volivcev podala dva kandidata levice, bo znano v ponedeljek. Foto: RTV SLO/EPA

Dodaj v

Türk tudi uradno s podporo SD-ja

Danes je že začel kampanjo
13. julij 2007 ob 18:46
Ljubljana - MMC RTV SLO

Socialni demokrati so tudi uradno napovedali, da podprejo Danila Türka kot kandidata za predsednika republike.

Predsednik SD-ja Borut Pahor je dejal, da je s tem formalni postopek v okviru stranke končan, "začenja pa se delo". Türk bo namreč kandidiral s podpisi volivcev, ki mu jih bodo v SD-ju pomagali zbrati. Upajo, da bodo med podpisniki tudi ugledne osebnosti z različnih področij, ki bodo po njihovih besedah pokazale na politično širino Türka in njegovo sposobnost povezovanja skupnosti.

Podporo drugih strank še pričakujejo
V četrtek je Türka že podprlo združenje Zares, Pahor pa pričakuje podporo še nekaterih strank, na primer DeSUS-a. To je po Pahorjevih besedah "prav gotovo neki znak politične moči njegove kandidature." Dodal je, da so v tesnem sodelovanju z vsemi, ki so njihovega kandidata že podprli. O tem, kdo bo prvopodpisani in tudi organizator volilne kampanje, pa se bo Türk odločil sam.

Türk bo z volilno kampanjo po Sloveniji začel že danes, ko bo obiskal tradicionalno prireditev Pivo in cvetje v Laškem.

Gaspari o svoji kandidaturi v ponedeljek
Drugi kandidat levice Mitja Gaspari tako ni uspel pridobiti širše politične podpore, kar je sam pogojeval za privolitev v kandidaturo. Do zdaj ga je podprl le LDS, čeprav se je pogovarjal tudi z združenjem Zares, a so se ti odločili za Türka. Gaspari bo svojo odločitev, ali bo kljub temu kandidiral, sporočil v ponedeljek.

Prijavi napako
Komentarji
Ladko Gajšek
# 14.07.2007 ob 09:41
V kandidatno predsedniško podporo dr. Danilu Türku

Ko Socialni demokrati uradno napovedujejo podporo dr. Danilu Türku, pravniku, izkušenemu diplomatu, znanemu svetovnemu pravičniku kot kandidatu za predsednika Republike Slovenije, da bo sédel v Urad predsednika Republike Slovenije, če bo ali ko bo izvoljen, se človek vprašuje, kako je sicer tudi s poslanstvom kandidature krščanskega orgličarja, odličnega Evropejca Lojzeta Peterleta, pa tudi populističnega nacionalista Zmaga Jelinčiča, človeško pasemsko po/imenovanega Plemeniti, ki je tudi že enkrat kandidiral ter pridobil celo blizu 10 odstotkov volilnih glasov...
Eni pravijo, da je dr. Danilo Türk češ še premalo političnopartijsko "izkušen", drugi spet privoščljivo hočejo, naj nasledi sedanjega državnega predsednika dr. Janeza Drnovška, ki je po osnovni visoki izobrazbi sicer ekonomist, med drugim bančnik, tretji pa menijo, da je dobro izvoliti dr. Danila Türka, ker je neobremenjen z notranjepolitičnimi sprotnostmi v nasprotjih ter da bo skrbel za javni blagor vsega slovenstva prav zato. Šabloniziranje politične - pravijo, da udbomafijske - tranzicije je že za nami, liberalizirana proglašena kakor demokracija se je sesula zaradi pristranskih egoizmov in egotizmov, odprlo se je gospodarsko, socialno, kulturno, pravno, administrativno, versko, civilnodružbeno, javno, davčno urejanje politike kot dela in dejavnosti za skupni blagor. Javnost države se kaže v političnih dejavnostih. Ali bo dr. Danilo Türk uspel kot državni slovenski predsednik uresničiti blaginje vsega slovenstva, se zavzeti za narodov blagor, je znano že zdaj, čeprav kakih programov v kandidaturi za predsedniško palačo dposlej ni podrobneje predstavil, torej se kaže v pravno-socialni naravnanosti urejen, zgleden, imeniten. Glasovi, ki volilno štejejo, so odločilni prav za dr. Danila Türka (in če smem izreči tudi na koncu osebno podporo temu sicer mariborskemu gimnazijskemu znancu, izražam splošno prepričanje, da je Danilo Türk že od mladih nog resno zavzet za politično urejenost, za socialno skupnost, za strpnost, hkrati pa za odločnost v strategijah najboljših rešitev...).

Vladimir Gajšek
slovenski književnik in slikar

Vladimir Gajšek, slovenski književnik
savissik
# 13.07.2007 ob 23:34
sej za "gašparota" je itak jasno, da bo kandidiral... ga je LDS podkupu samo zato, da bi nagajal SD-ju in jim odščipnil pomenben delež volilnih glasov.. da "gašparo" uživa kar nekaj podpore pove tudi podatek iz ankete na rtvslo.si kjer ni veliko zaostajal za Türkom.
branka22
# 13.07.2007 ob 21:02
V ponedeljek nam bo dano vedeti, koliko pameti je v lepi glavici !!!!!
GLAVNI
# 13.07.2007 ob 19:42
a ni to že znano!?
Danilo Türk
link
Türk počasi končuje kampanjo
7
8. november 2007 ob 15:43 Danilo Türk je na zaključnem dogodku ob izteku volilne kampanje povedal, da se zaradi zadnjih napadov nanj sploh ne vznemirja.
Več novic ...
Kazalo