Tuji mediji poročajo zlasti o treh presenečenjih volitev: majhni prednosti Peterleta, uspehu Jelinčiča in nizki volilni udeležbi. Foto: EPA
Tuji mediji poročajo zlasti o treh presenečenjih volitev: majhni prednosti Peterleta, uspehu Jelinčiča in nizki volilni udeležbi. Foto: EPA
Zmago Jelinčič
Po objavi prvih volilnih izidov so se novinarji zgrnili okoli Jelinčiča, ki so ga označili za prvovrstno presenečenje volitev. Foto: RTV SLO

V članku na spletni strani jutarnji.hr navajajo tri presenečenja: izjemen uspeh Jelinčiča in hkrati neprepričljiv rezultat Peterleta ter nizko volilno udeležbo. V članku s provokativnim naslovom "Kar 20 odstotkov glasovalo za fašista Jelinčiča" navajajo tudi Jelinčičev odgovor na vprašanje novinarja Jutarnjega lista, koliko mu je na volitvah pomagala ostra retorika v zvezi s Hrvaško. Odgovoril je, da volivcem vedno govori resnico o vsem, pa tudi o Hrvaški.

Tudi spletna stran dnevnik.hr v naslovu izpostavlja 20-odstotni volilni izkupiček Zmaga Jelinčiča, za katerega naj bi glasovali zlasti mlajši volivci, ki jim ustreza njegova populistična retorika.

Hrvaška radiotelevizija poudarja to, da bo ime novega slovenskega predsednika znano šele po drugem krogu volitev 11. novembra. V članku na spletni strani pišejo, da je veliko presenečenje uspeh "ultranacionalističnega" politika Zmaga Jelinčiča, ki je svojo kampanjo gradil na skepticizmu do Evropske unije in nacionalistični reotriki do sosednjih držav.

Italijanski mediji: Peterle dobil manj od napovedi
Vodilni italijanski dnevnik Il Corriere della Sera namenja slovenskim predsedniškim volitvam krajši članek na zunanjepolitičnih straneh z naslovom Slovenija v drugi krog - Peterle se je ustavil pri 28 odstotkih. Corriere della Sera piše, da nekdanji premier vodi, čeprav z odločno nižjim rezultatom v primerjavi s predvidevanji. Peterletu takoj sledita oba kandidata levice Danilo Türk in Mitja Gaspari, med katerima je razlika tako majhna, da bo ime kandidata, ki se bo v drugem krogu pomeril s Peterletom, znano šele po končanem štetju glasov. Na četrtem mestu pa je "radikalni desničar s ksenofobnimi težnjami" Zmago Jelinčič. Časopis piše tudi o nizki volilni udeležbi.

O slovenskih volitvah obširneje poroča tržaški italijanski dnevnik Il Piccolo v članku z naslovom Peterle ni šel skozi, v Sloveniji bo drugi krog. V članku pišejo o nepričakovanih volilnih izidih, saj veliki favorit Lojze Peterle ni šel prek 28 odstotkov glasov. Il Piccolo piše še o presenetljivem uspehu kandidata skrajne desnice Zmaga Jelinčiča in o presenetljivo nizki volilni udeležbi.

ORF: Pirova zmaga za Peterleta
Spletna stran avstrijske radiotelevizije ORF objavlja članek z naslovom Pirova zmaga za Peterleta na predsedniških volitvah, v katerem opozarjajo, da je nekdanji premier Lojze Peterle sicer dobil prvi krog predsedniških volitev, vendar le z majhno prednostjo pred dvema kandidatoma levice. Zmagovalec bo tako znan v drugem krogu 11. novembra. ORF tudi navaja, da je presenetljivo veliko glasov, kar 20 odstotkov, dobil "nacionalist" Zmago Jelinčič.

Sicer pa sta v Avstriji večjo pozornost predsedniškim volitvam v Sloveniji namenila predvsem Kleine Zeitung in Kurier. Slednji ugotavlja, da se je Lojze Peterle "kljub vsem pričakovanjem uvrstil le z majhno prednostjo pred svoje tekmece". Der Standard in Die Presse še nimata začasnih uradnih rezultatov, kot favorita v drugem krogu pa soglasno omenjata Peterleta.