Za predsednika republike je lahko izvoljen le državljan Slovenije. Foto: RTV SLO
Za predsednika republike je lahko izvoljen le državljan Slovenije. Foto: RTV SLO

Predsedniški kandidat je izvoljen, če prejme večino veljavnih glasov. Če v prvem krogu noben kandidat ne prejme večine glasov, se izvede drugi krog volitev. Ko se na volišča odpravimo drugič, izbiramo med dvema kandidatoma, ki sta zbrala največje število veljavnih glasovnic. Izvoljen je tisti, ki dobi večino glasov.

Predsedniški mandat traja pet let, predsednik pa je lahko na svoj položaj izvoljen največ dvakrat zapored. Če se njegov mandat izteče med vojno ali izrednim stanjem, mora svoje mesto zapustiti šest mesecev po prenehanju vojnega ali izrednega stanja.

Volitve za predsednika republike razpiše predsednik državnega zbora. Novi predsednik države mora biti izvoljen najkasneje 15 dni pred potekom mandata prejšnjega predsednika.

Državljan, ki želi kandidirati za predsednika države, mora v podporo svoji kandidaturi pridobiti ali poslance državnega zbora, politične stranke ali pa volivce. Kandidat, ki želi kandidirati s podporo poslancev, mora izbrati najmanj deset podpisov podpore poslancev državnega zbora. Če, kandidira s podporo stranke, se morajo pod njegovo kandidaturo podpisati najmanj trije poslanci ali 3.000 volivcev. Ko pa se kandidat odloči, da bo kandidiral le s podporo volivcev, mora zbrati najmanj 5.000 podpisov.