Volilne skrinjice se bodo začele polniti 21. oktobra. Foto: RTV SLO
Volilne skrinjice se bodo začele polniti 21. oktobra. Foto: RTV SLO
Začetek kampanje prestavljen
Kampanja v senci žalovanja

Nekaj več kot 1,6 milijona volivk in volivcev bo novega predsednika države izbiralo neposredno na volitvah 21. oktobra. Če takrat nobeden izmed kandidatov ne bo prejel večine, bo 11. novembra sledil drugi krog, v katerem se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem
krogu prejela največ glasov.

Od tega roka so dovoljeni volilna propaganda v medijih in javni shodi v podporo posameznim kandidatom. Morebitni kandidati imajo do 26. septembra čas za vložitev kandidature. Uradno potrjeni kandidati pa bodo lahko še do 1. oktobra umaknili soglasje in izstopili iz volilnega boja.

V prvem krogu 0,25 evra na volilnega upravičenca
Po podatkih, ki jih je objavilo ministrstvo za notranje zadeve, je obseg dovoljenih sredstev za kampanjo 424.118 evrov. Stroški volilne kampanje ne smejo preseči 0,25 evra na posameznega volilnega upravičenca. Teh je v Sloveniji 1.696.473. Če se bo glasovanje ponovilo, se stroški volilne kampanje za kandidata, ki na tem glasovanju kandidirata, lahko povečajo še za 0,15 evra na posameznega volilnega upravičenca.

Volivci bodo lahko volili kjer koli v Sloveniji
Predčasno glasovanje bo potekalo 16., 17., in 18. oktobra na sedežih upravnih enot. Z letošnjimi volitvami se odpravlja krajevna pristojnost, kar pomeni, da bo lahko volivec izrazil svojo voljo tudi zunaj omačega kraja, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče - dejansko bo lahko volil kjer koli v Sloveniji. Volilo bo lahko tudi približno 50.000 izseljencev, slovenskih državljanov s stalnimi prebivališčem v tujini, in sicer z glasovanjem po pošti ali na enem izmed volišč diplomatsko-konzularnih predstavništev Slovenije v tujini.

Stroški, ki jih bo imela državna volilna komisija za tokratne volitve, bodo po predvidevanjih znašali dva evra na volivca oziroma skupno 3,5 milijona evrov. Morebitni drugi krog bo volitve podražil še za dodatna 2,5 milijona evrov. Volilna kampanja z nagovarjanjem in s prepričevanjem volivcev se bo končala 19. oktobra opolnoči, ko se bo začel 43-urni volilni molk.

Začetek kampanje prestavljen
Kampanja v senci žalovanja