Türk se bo, kot kaže, pomeril z Lojzetom Peterletom in drugimi kandidati. Foto: RTV SLO
Türk se bo, kot kaže, pomeril z Lojzetom Peterletom in drugimi kandidati. Foto: RTV SLO
Mitja Gaspari
Mitji Gaspariju ni uspelo zbrati enotne podpore. Foto: RTV SLO

Vodja nepovezanih poslancev je povedal, da Türk ni vpleten v aktualne politične konflikte v Sloveniji in je sposoben preseganja razdeljenosti na leve in desne v slovenski politiki. Kot tak je tudi bližje predstavi združenju Zares o dobrem predsedniku republike, je dodal.

V Danilu Türku so v Zares prepoznali človeka, ki ima izjemno sposobnost povezovanja in velik mednarodni ugled. Lahovnik je dodal, da Türk že s svojim načinom razmišljanja presega ozek strankarski način razmišljanja.

Volitve za predsednika republike bo predsednik državnega zbora najverjetneje razpisal 20. julija. To pomeni, da bodo volitve v drugi polovici oktobra ali v začetku novembra.

Gaspariju manj podpore na levici
Mitja Gaspari, za katerega navija LDS, bo svojo odločitev sporočil v ponedeljek. Ker je svojo kandidaturo na volitvah pogojeval s podporo vseh strank politične levice, bo njegova odločitev najverjetneje negativna.

Turka namreč podpirajo Socialni demokrati, DeSUS in Zares ter dve zunajparlamentarni stranki, Gaspari pa uživa le podporo LDS-a. Na drugi strani Lojzeta Peterleta podpirajo tako NSi kot SDS in SLS.