Stranka SDS je proti Kresalovi vložila interpelacijo. Foto: MMC RTV SLO
Stranka SDS je proti Kresalovi vložila interpelacijo. Foto: MMC RTV SLO
Tina Maze, Maze1
V zadnjih treh tekmah je bila slovenska smučarka kar dvakrat na stopničkah. Foto: EPA
Zrcalo tedna, 1. 3. 2009
Utrip, 28.2.2009

Odločbe bodo najprej dobili tisti, ki so si že uredili status v Sloveniji, sicer pa je v sredo minilo natanko 17 let, odkar je bil izbrisanim odvzet status stalnega bivališa.

Vlada je s sindikati javnega sektorja dosegla dogovor o varčevanju. Tako bodo javnofinančni odhodki v tem letu nižji za okoli 100 milijard evrov. Vlada je sprejela tudi rebalans proračuna, ki predvideva za 1.133 milijonov evrov primanjkljaja.

V torek sta se na Mokricah sešla premierja Slovenije in Hrvaške Borut Pahor in Ivo Sanader, ki pa dogovora o sporu glede meje nista dosegla. V nedeljo je Slovenija EU-ju predlagala preložitev konference s Hrvaško.

V nedeljo je minilo 100 dni, odkar je oblast v rokah vlade pod vodstvom Pahorja, ki se že srečuje s prvo interpelacijo. Koalicija je s svojim delom zadovoljna, opozicija pa meni, da dela prepočasi.

Leto dni od smrti Janeza Drnovška
V ponedeljek je minilo natanko eno leto od smrti nekdanjega predsednika in premierja Janeza Drnovška. Na grobu v Zagorju se mu je poklonil tudi predsednik Danilo Türk. Dars ugotavlja, da je prodaja vinjet pod pričakovanji.

Inflacija v februarju je bila 0,5-odstotna, letna inflacija pa je tako 2,1-odstotna. Zmanjšala se je tudi gospodarska rast, ki na letni ravni znaša 4,9 odstotka.

Milutinović oproščen, peterica obsojena
V tem tednu je v svetu odmevala razsodba haaškega sodišča, ki je nekdanjega predsednika Zvezne republike Jugoslavije Milana Milutinovića oprostilo, pet soobtoženih srbskih generalov pa obsodilo zaradi zločinov, storjenih nad kosovskimi Albanci med letoma 1998 in 1999.

V Washingtonu je imel svoj govor predsednik Barack Obama, ki je napovedal, da bodo ZDA iz gospodarske krize izšle še močnejše.

Na avstrijskem Koroškem je po sicer neuradnih izidih deželnozborskih volitev z zelo veliko prednostjo zmagala stranka Zavezništvo za prihodnost Avstrije, ki jo je vodil že pokojni Jörg Haider.

Dvakrat stopničke za Mazejevo
Slovenija je v Kranjski Gori gostila veleslalomsko in slalomsko tekmo za svetovni pokal. V slalomu je slavil Lizeroux, v veleslalomu pa Ligety.

Veliko bolje kot slovenski smučarji doma se je odrezala Tina Maze, ki je v Bolgariji v smuku in superveleslalomu osvojila drugo oziroma tretje mesto.

Hokejisti Jesenic so v osmini finala Lige Ebel v peti tekmi izpadli proti Salzburgu.

Največ oskarjev za film o revežih
Na področju kulture je bilo največ zanimanja za podelitev ameriških filmskih nagrad oskarjev. Največ kipcev je dobil indijski film Revni milijonar, ki je bil razglašen tudi za najboljši film.

Zrcalo tedna, 1. 3. 2009
Utrip, 28.2.2009