Žrtev povojnih pobojev, katerih posmrtne ostanke so našli v Hudi jami pri Laškem, naj bi bilo več sto. Foto: Jože Jagrič
Žrtev povojnih pobojev, katerih posmrtne ostanke so našli v Hudi jami pri Laškem, naj bi bilo več sto. Foto: Jože Jagrič
Petra Majdič
Petra Majdič je z zmago v Lahtiju prevzela vodstvo v skupnem seštevku. Foto: EPA
Zrcalo tedna, 8. 3. 2009
Utrip

Posmrtne ostanke žrtev so našli po preboju več pregrad v rovu sv. Barbare. Nekatera trupla so zaradi razmer mumificirana. Zgodovinarje je pretresla množica čevljev in oblačil, na katere so naleteli ob vstopu v rov. Posmrtne ostanke žrtev naj bi prenesli v kostnico na Teharje. Medtem ko policija zbira podatke in išče še živeče priče dogodka, pa strokovnjaki začenjajo postopke identifikacije žrtev.

Porast nezaposlenosti v državi
Zavod za zaposlovanje je objavil nove številke o nezaposlenosti v državi. Ta je v enem mesecu narasla, saj je bilo konec februarja na zavodu prijavljenih 77.182 brezposelnih. To je 4,4 odstotka več kot januarja letos.

Do konca februarja je na Zavod za zaposlovanje prispelo tudi 348 vlog za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za 40.034 delavcev. Do zdaj je bilo sklenjenih okoli 50 pogodb.

DZ: Novi protikrizni ukrepi
Državni zbor je na redni februarski seji sprejemal dodatne protikrizne ukrepe. Poslanci so med drugim podprli predlog zakona o dokapitalizaciji SID banke, olajšave za samostojne podjetnike pri nakupu do okolja prijaznejših vozil in zmanjšanje funkcionarskih plač za en plačni razred

Slovenski del mešane komisije ukinjen
Vlada je obravnavala tudi poročilo slovenskega dela mešane komisije za slovensko-hrvaško mejo in odločila, da slovenski del komisije preneha delovati. Miha Pogačnik, ki je vodil slovenski del mešane komisije, je pojasnil, da je ukinitev vladi predlagal, ker komisija ni uspela "definirati predmeta spora na način, s katerim bi bili zadovoljni obe državi" in ker je njeno delo po načelni privolitvi Slovenije v mediacijo postalo nepotrebno.

Notranja ministrica Katarina Kresal je pripravila predlog odgovora na interpelacijo, ki ga mora potrditi vlada. Kresalova je v odgovoru znova poudarila, da njen resor počne ravno to, kar mu je izrecno naročilo ustavno sodišče.

Zaporni nalog za Baširja
Mednarodno kazensko sodišče je izdalo zaporni nalog za sudanskega predsednika Omarja Al Baširja zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v Darfurju. Bašir je vseskozi zanikal obtožbe in že pred izdajo naloga za aretacijo dejal, da ta zanj nima nobenega pomena.

Kriza je dosegla tudi najrevneše države. Najbolj je ogroženih več kot 20 afriških držav, več kot polovica v subsaharski Afriki. Te države bodo za blaženje krize potrebovale dodatnih 25 milijard dolarjev pomoči, opozarja Mednarodni finančni sklad (IMF).

Mehika je v Cuidad Juarez poslala skoraj 7.000 mehiških vojakov in zveznih policistov. Z vojaško akcijo želi država povrniti mir obmejnemu mesto, ki ga že dolgo pretresa krvava mamilarska vojna.

Črna statistika za ZDA
V ZDA se spopadajo s črno statistiko: nezaposlenost v zadnji četrtini stoletja še nikdar ni bila višja, saj se je povzpela na 8,1 odstotka. Samo februarja je brez dela ostalo 651.000 Američanov, od začetka recesije decembra 2007 pa kar 4,4 milijona.

Majdičeva prevzela vodstvo v skupnem seštevku
Petra Majdič je v Lahtiju na Finskem s šesto letošnjo zmago prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, njen uspeh pa je s četrtim mestom in izidom kariere dopolnila Vesna Fabjan. Uspešna je bila tudi atletinja Sonja Roman, ki je na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torinu osvojila bronasto kolajno v teku na 1.500 metrov.

Tina Maze je bila v Ofterschwangu v igri za novo zmago. Po prvi veleslalomski vožnji je vodila, na koncu pa osvojila še vedno dobro četrto mesto.

Hokejist Anže Kopitar je prvič v NHL-karieri dosegel zadetek na štirih tekmah zapored. Los Angeles po zmagi nad Minnesoto (4:3) tako ostaja v boju za končnico.

Reševanje kölnskega arhiva
Sredi tedna se je zrušila stavba kölnskega arhiva, ki velja za največji mestni arhiv severno od Alp. Njegovi zametki segajo v srednji vek, najstarejša listina pa je bila zapečatena v letu 922.

A. K. K.

Zrcalo tedna, 8. 3. 2009
Utrip