Potres je popolnoma spremenil podobo srednjeveškega mesta L'Aquila, kjer je pod ruševinami umrlo 293 ljudi. Foto: EPA
Potres je popolnoma spremenil podobo srednjeveškega mesta L'Aquila, kjer je pod ruševinami umrlo 293 ljudi. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. je ob veliki noči pozval k spravi na Bližnjem vzhodu. Foto: Reuters
Marjan Kramar
Vlada zahteva, naj Kramar vrne izplačano nagrado. Foto: MMC RTV SLO
Kar 900 delavcev Mure bo moralo zaradi vse slabših razmer zapustiti podjetje. Foto: MMC RTV SLO
Jernej Damjan
Jernej Damjan se je odločil za samostojno pot. Foto: MMC RTV SLO
Zrcalo tedna, 12. 4. 2009
Utrip, 11. 4. 2009

Mesto L'Aquila v pokrajini Abruzzo v osrednji Italiji je v ponedeljek ponoči prizadel hud potres z močjo 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici. Močan potres je popolnoma porušil zgodovinsko mesto, vzel 293 življenj, več kot 20.000 ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. Ti morajo zdaj živeti v 32 šotorih, ki jih je začasno postavila italijanska vlada.

Konec tedna so zaznamovala velikonočna slavja, ki so vrhunec doživela v nedeljo, ko so se verniki spomnili Jezusovega vstajenja od mrtvih. Papež Benedikt XVI. je v svoji tradicionalni poslanici pozval k spravi na Bližnjem vzhodu in v Afriki ter poudaril, da Kristusovo vstajenje prinaša upanje.

Vlada predstavila nove ukrepe, Kramar dobil milijon evrov
Vlada je konec tedna predstavila nov, tretji sveženj protikriznih ukrepov, ki jih bo vlada s socialnimi partnerji uskladila v prvi polovici maja. V DZ naj bi ukrepe poslali skupaj s predlogom novega rebalansa letošnjega državnega proračuna, gre pa za kratkoročne ukrepe, ki naj bi jim sledili še predlogi strukturnih reform. Po mnenju vlade so najpomembnejši trije zakoni, o zagotavljanju subvencij delodajalcem za zaposlene, ki so napoteni na čakanje na delo, o enotni solidarnostni pomoči socialno ogroženim in o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Domačo javnost je pretresla tudi novica, da si je nekdanji predsednik uprave NLB-ja Marjan Kramar pred odhodom iz banke izplačal milijon evrov nagrade. Premier Borut Pahor je napovedal, da bo vlada uporabila vsa pravna sredstva, da bo Kramar nagrado vrnil. Borut Pahor in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal sta predstavila nov nacionalni preiskovalni urad, ki bo odkrival hujše oblike gospodarskega kriminala, delovati pa naj bi začel v začetku prihodnjega leta.

Kriza vse bolj neusmiljena do slovenskih podjetij
Prvi mož Mure Franc Huber odhaja v pokoj in je že podal odstopno izjavo, medtem pa 900 delavcem Mure grozi, da bodo zaradi vse slabših razmer na trgu izgubili službo. S položaja je odstopil predsednik uprave novogoriškega Hita Niko Trošt. Trošt bo Hit vodil do imenovanja nove uprave, družba pa je že objavila razpis za novega predsednika.

V družbi Pomurka so zaposlenim razdelili meso, ki je bilo po 12 dneh v hladilnikih brez elektrike še užitno. Odziv delavcev je bil velik, prav tako pa je bila prevzeta večina mesa, namenjena predelavi.

Zakonca Šilih zmagala
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je potrdilo razsodbo v prid zakoncev Šilih proti Sloveniji zaradi pomanjkanja učinkovitih pravnih postopkov v primeru ugotavljanja napak v zdravstu. Listo za evropske volitve so predstavili SD (nosilec je Zoran Thaler), Zares (nosilec je Ivo Vajgl) in DeSUS (nosilec je Karl Erjavec).

Sanader pričakuje odpravo blokade Hrvaški premier Ivo Sanader, ki je v Berlinu neuspešno lobiral pri nemški kanclerki Angeli Merkel, je povedal, da sta se z Borutom Pahorjem dogovorila za srečanje še pred 24. aprilom, ko je napovedana pristopna konferenca Hrvaške z EU-jem, in da pričakuje skorajšnjo slovensko odpravo blokade. Nekdanji finski predsednik in Nobelov nagrajenec Martti Ahtisaari je medtem napovedal, da po vsej verjetnosti ne bo posredoval v sporu med Slovenijo in Hrvaško, saj v sporu vse bolj kaže na arbitražo.

Britansko javnost je pretresel posnetek, ki kaže, kako je policist med protesti pred vrhom G-20 v Londonu na tla porinil nedolžnega moškega, ki je nekaj minut za tem umrl. Policista so suspendirali. Ruandi so zaznamovali 15-letnico začetka genocida, ki je zahteval 800.000 življenj.

Na Tajskem znova vre
V soboto je znova zavrelo na Tajskem, kjer so protestniki preprečili zasedanje Aseana. Protesti so se nadaljevali tudi v nedeljo, protestniki, ki so vdrli v prostore notranjega ministrstva, pa zahtevajo odstop premierja Abhisita Vejajive, ki je po njihovem mnenju le lutka v rokah vojske. Premier je razglasil izredne razmere.

Jernej Damjan gre na svoje
Smučarski skakalec Jernej Damjan se je odločil za samostojno pot. Za pomoč pri načrtovanju treningov je zaprosil nekdanjega glavnega trenerja slovenske izbrane vrste, Finca Arija Pekko Nikkolo, saj z načinom dela trenutnega trenerja Matjaža Zupana ni bil zadovoljen. Povedal je tudi, da je za samostojno pot tudi sam pripravljen seči v žep.

V Litvi se je začelo svetovno prvenstvo divizije I v hokeju, kjer slovenska reprezentanca nastopa že četrtič. V prvi tekmi so s 6:0 premagali Avstralce, ki slovenski reprezentanci niso bili dorasel nasprotnik. V sredinih tekmah četrtfinala Lige prvakov sta na veliko slavila Barcelona in Chelsea ter si tako skoraj zagotovo priigrala polfinala.

Slovenija doživela premiero Angele Vode
Slovenski kulturni prostor je v prejšnjem tednu zaznamovala premiera novega slovenskega filma o Angeli Vode, ki ga je režirala Maja Weiss in govori o ženski, ki se je borila za boljši položaj žensk, delavcev in narodne pravice, njena idealistična prepričanja pa so jo pripeljala v nacistično taborišče in komunistične zapore.

B. T.

Zrcalo tedna, 12. 4. 2009
Utrip, 11. 4. 2009