Grims je zavrnil možnost vmešavanja tujih institucij. Foto: RTV SLO
Grims je zavrnil možnost vmešavanja tujih institucij. Foto: RTV SLO
Grims je pripravil tri vprašanja, ki bi jih morda poslali evropskim institucijam. Foto: RTV SLO

Predsednik odbora za kulturo, šolstvo in šport je pojasnil, da je pobuda predlagateljev pravno brezpredmetna, saj nima podlage v zakonodaji.

Kljub temu Grims zatrjuje, da pozdravlja vsak poskus, ki bi pred referendumom omogočil primerjavo učinkov novega zakona z ureditvijo v drugih članicah EU-ja in SE-ja.

Opozoril pa je, da se institucije EU-ja in SE-ja izogibajo kakršnemu koli neposrednemu vmešavanju v zakonodajo, še zlasti pa v referendumsko odločanje o zadevah v pristojnosti članic.

"Zloraba interpretacije posameznikov"
Predstavniki institucij so svoja mnenja doslej dajali le v lastnem imenu in nikakor v imenu institucij, ki jim pripadajo, kar pa se je pri interpretaciji njihovih izjav v Sloveniji največkrat prezrlo in celo zlorabljalo, je oster Grims.

"Edino pravilno [je], da se o naših notranjepolitičnih vprašanjih, kadar je le mogoče, pogovorimo in odločimo sami. Tujci nam lahko svetujejo res le izjemoma, kadar sami to želimo. In še potem le v primeru, da so celovito seznanjeni z našo situacijo ter da jim postavimo jasna vprašanja o bistvu problema, na katera lahko potem dajo vsakomur razumljiv odgovor," meni Grims.

Grimsova tri vprašanja za tujino
V nadaljevanju odgovora poslanskima skupinama LDS-a in SD-ja, ki sta na začetku meseca predlagali, da se za mnenje zaprosi medijski oddelek pri Svetu Evrope, Grims pravi, da bi bila v primeru zakona o RTV Slovenija aktualna zlasti tri vprašanja:
- ali je v državah EU-ja običajno, da se na čelo javne radiotelevizije postavi predsednik politične stranke in da je ta politik strankarsko aktiven še po prevzemu funkcije;
- ali je v EU-ju skladno z demokratično tradicijo, da se predsednika dveh političnih strank (LDS in SD) javno prepirata, katera od njunih strank bolj politično obvladuje radiotelevizijo, ki naj bi bila javna;
- v katerih državah EU-ja je še dopustno stanje, da so lahko v organe javne radiotelevizije in v njihovo vodstvo imenovani funkcionarji, ki vodijo pravne osebe, ki s to isto radiotelevizijo tudi poslovno sodelujejo?

Grims pojasnjuje, da bo v novem zakonu, o katerem bodo volivci glasovali na referendumu 25. septembra, prepovedano vse, kar je zajeto v navedenih vprašanjih. O debati na ta vprašanja pa je Grims kadar koli pripravljen sklicati sejo odbora in se na njej dogovoriti, komu v evropskih institucijah bi jih poslali.