Vlada se ne strinja s pripombami državnega sveta. Foto: RTV SLO
Vlada se ne strinja s pripombami državnega sveta. Foto: RTV SLO
Branko Grims
Grims meni, da je sprejetje novega zakona legitimna pravica in ustavna dolžnost vlade. Foto: RTV SLO

Vlada ugotavlja, da se pripombe nanašajo na dva sklopa, in sicer na predlagani programski svet zavoda in financiranje programov posebnega pomena.

Predstavniki javnosti ne bodo isti?
Vlada je pripombe glede programskega sveta zavrnila z obrazložitvijo, da je postopek primerljiv z imenovanjem v sorodnih telesih. Vlada se ne strinja, da bi morali neposredni predstavniki javnosti v DS postati posredni predstavniki te iste javnosti v programskem svetu RTV-ja.

Glede financiranja programov posebnega pomen (gre za lokalne, regionalne in študentske programe) pa vlada meni, da bi bilo financiranje iz RTV-prispevka v nasprotju z ustavno odločbo. Vlada namerava to področje urediti s spremembami zakona o medijih.

Grims: Ustavna dolžnost
Branko Grims je dejal, da je sprejetje novega zakona o RTV-ju ne samo legitimna pravica nove vlade, ampak njena ustavna dolžnost. Grims (SDS) je ocenil, da se je v zadnjih dneh zgodil izjemno pomemben premik k večji iskrenosti opozicije. Ob tem je Grims spomnil, da je Pahor v pismu Ropa spomnil na vpliv, ki naj bi ga imel LDS na RTV skozi vso tranzicijo.

Grims je dodal, da RTV Slovenija ne sme biti več organizirana tako, da bo še naprej predmet prepira med predsednikoma LDS-a in SD-ja, katera od obeh strank jo bolj obvladuje.