Lidija Jerkič poudarja, da so s stavko zadovoljni, saj so se v zadnjih tednih pri pripravah nanjo soočali s številnimi težavami. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Lidija Jerkič poudarja, da so s stavko zadovoljni, saj so se v zadnjih tednih pri pripravah nanjo soočali s številnimi težavami. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Lidija Jerkič
Odziva delodajalcev na stavko še niso dobili, a ga tudi niso pričakovali, pojasnjuje Jerkičeva. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
14.000 stavkajočih v gospodarstvu

Predsednica sindikata SKEI Lidija Jerkič je pojasnila, da je med stavkajočimi večina njihovih članov, nekaj pa tudi nečlanov. Ob tem je dodala, da je stavka zelo dober odziv doživela v Pomurju, kjer stavka 90 odstotkov članov, pa tudi v celjski in kraško-notranjski regiji, najslabši pa je odziv na Koroškem, kjer stavkajo le tri podjetja. Jerkičeva pravi, da prihaja podpora tudi iz podjetij, ki niso udeležena v stavki - v teh podjetjih večinoma stavkajo le člani izvršnih odborov sindikatov.

STAVKA JAVNEGA SEKTORJA

Stavkovne zahteve:

1. Ohranitev delovnih mest v javnem sektorju

2. Pogajanja o masi plač ter o pogojih dela v javnem sektorju za leti 2013 in 2014

3. Utrditev socialne države in ohranitev kakovosti javnih storitev

4. Spoštovanje veljavnih dogovorov in stavkovnih sporazumov

Zaposleni in sodelavci RTV Slovenija se pridružujejo stavki

Začela se je splošna stavka javnega sektorja

Sicer pa stavka poteka tako, da delavci stavkajo od doma, torej da niso prišli na delo. Nekaj podjetij zato v v celoti stoji, pojasnjuje Jerkičeva - med njimi tudi velenjsko Gorenje, Eti Izlake in Iskra Elektrika. Ponekod stoji le proizvodnja, medtem ko režijski delavci opravljajo svoje delo, v nekaterih podjetjih pa proizvodnje teče brez delavcev, ki so člani sindikatov.

"Prebuja se zavest, da se bo treba za pravice boriti"
Poudarila je, da se je tokrat stavki pridružilo tudi nekaj podjetij, ki do zdaj niso nikoli sodelovala, npr. novomeška Adria Mobil. "Zavest se prebuja tudi v zasebnem sektorja, zavest, da je socializma konec in da se bo treba za pravice boriti," ugotavlja predsednica sindikata in dodaja, da je med ljudmi čutiti večjo pripravljenost stavkati.

Sindikalistka ob tem še dodaja, da je stavka javnega sektorja njihovo stavko, torej to, ki poteka v zasebnem sektorju, potisnila v ozadje. A kljub temu gresta obe stavki v isto osnovno smer, "v boj za delavske pravice".

V Gorenju so hale ostale prazne
V Gorenju je stavkalo po podatkih sindikata SKEI okoli 3.000 zaposlenih v Velenju. Tako so vse proizvodne hale ostale prazne, saj je delodajalec tudi tiste, ki se za stavko niso izrekli odposlal domov. V sindikatu so povedali, da je stavka potekala nemoteno, so pa pred dnevi imeli težave, saj je bilo v podjetju veliko nadprotujočih informacij v zvezi s stavko. Zato so opravili veliko zborov delavcev, povedali pa so še, da so v zadnjem času pridobili tudi veliko novih članov, poroča dopisnica TV Slovenija Duška Lah.

Žan Zeba, predsednik SKEI Gorenje Poslovni sistem je povedal: "Nekaj zahtev iz krovnega SKEI so zanimive tudi za Gorenje - zdaj je prag revščine pri nas določen na 624 evrov, to naj bi bila najnižja plača, zahtevamo tudi višji regres za lani in letos. Najnižjo plačo med 600 evri in 700 evri ima velik del zaposlenih pri nas v proizvodnji. Danes ni bilo težav, zjutraj so bile vse dvorane v proizdvonji prazne, luči ugasnjeje, organizacija stavke je bila pravočasna, nekateri pa so se zelo trudili, da bi stavko onemegočili."

Sicer je v velenjskem delu Gorenja okoli 4.300 zaposlenih in uprava je sporočila, da jih 40 odstotkov danes dela, da pa so v sektorju logistike določili nujna dela. To je pomenilo, da so tovornjaki lahko nemoteno dovažali surovine ali pa odvažali iz Gorenja izdelke.

GSZ: Udeležilo se je manj kot 5 % zaposlenih
Medtem ko so v SKEI z udeležbo v današnji stavki zadovoljni, v GZS opozarjajo, da ni izpolnila napovedi. V elektroindustriji so proizvodnjo ustavila redka podjetja, v kovinski industriji je stavkalo pet odstotkov zaposlenih, v dejavnosti kovinskih materialov pa je delo normalno potekalo v podjetjih s prek 80 odstotkov delavcev v panogi, navajajo. "Na tej osnovi na GZS ocenjujemo, da se je današnje stavke SKEI v tej industriji udeležilo manj kot pet odstotka vseh zaposlenih," so dodali.

14.000 stavkajočih v gospodarstvu