Letos je na misijah v tujini 747 pripadnikov SV-ja. Foto: Reuters
Letos je na misijah v tujini 747 pripadnikov SV-ja. Foto: Reuters

Poklic vojaka ni navaden poklic, temveč je to težko in odgovorno delo, ki od vsakega posameznika zahteva izpostavljenost velikim tveganjem.

Janez Janša
Problemi v Slovenski vojski
Dan Slovenske vojske

15. maja 1991 se je namreč na Igu pri Ljubljani in v Pekrah pri Mariboru začela usposabljati prva generacija slovenskih vojaških obveznikov. Začetek praznovanja je bil sicer že v soboto, ko so po vojašnicah potekale prireditve Vojska v službi domovine, miru in odličnosti.

Premier Janez Janša je na akademiji v Cankarjevem domu ob dnevu SV-ja povedal, da je SV po osamosvojitvi čakalo delo pri zavarovanju in utrditvi slovenske državnosti, težko delo pri uvajanju Natovih standardov in mednarodne obveznosti. V vrednostnem sistemu pa je ohranila enega najtrših temeljev, ki obstajajo, in to je čast.Dodal je, da to delo do zdaj ni bilo zadovoljivo nagrajeno in plačano ter da bodo manjkajoče statusne elemente vojaškega poklica uredili z novim zakonom o Slovenski vojski.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Albin Gutman je poudaril, da je dan SV-ja priložnost, ko se s ponosom ozremo v preteklost in se spominjamo mejnikov rasti in razvoja SV-ja. Slovenska vojska je nastala v času, ko jo je naša domovina najbolj potrebovala, služi ji še danes in ji bo tudi v prihodnje.

Začetki leta 1990
Leta 1990 je bila ustanovljena Manevrska struktura narodne zaščite, leta 1991 pa so začeli usposabljati prve slovenske nabornike. Šest let po začetku usposabljanja je Slovenska vojska prvič napotila svoje vojake na mirovne operacije.

Slovenija je leta 2004 postala članica zveze Nato, s tem pa so se povečale tudi mednarodne dejavnosti Slovenske vojske. Leta 2004 je bilo v mednarodne mirovne operacije vključenih 193 pripadnikov SV-ja, letos pa jih je na misijah po svetu že 747. Pirpadniki Slovenske vojske sodelujejo v operacijah Evropske unije, Nata in Združenih narodov na Kosovu, v Afganistanu, Siriji, Bosni in Hercegovini, Libanonu in Iraku.

Vedno večje kadrovske težave
Štiri leta po tem, ko je Slovenska vojska uvedla poklicni sistem in odpravila naborništvo, se spopada s hudimi kadrovskimi težavami. Vojsko zapušča vse več zaposlenih, zaposliti pa se ne uspe dovolj vojakov, da bi zadostili kadrovskim potrebam.

Trenutno v Slovenski vojski deluje nekaj več kot 7.260 vojakov, po načrtih pa bi jih moralo biti do konca letošnjega leta zaposlenih 7.750. Pomanjkanje vlada tudi med pogodbeno rezervo. Tam primanjkuje več kot 750 pripadnikov.

Leta 2003 se je v Slovenski vojski zaposlilo 977 ljudi, vendar se je zaposlovanje v naslednjih letih zmanjševalo. Leta 2004 se je zaposlilo 816 oseb, leto pozneje 686, lani 456, do konca aprila letos pa 94. Od leta 2003 pa je vojsko zapustilo 1.312, letos že 145 vojakov.

Minister Karel Erjavec pričakuje, da bo kadrovske težave odpravil Zakon o službi v slovenski vojski, ki čaka na parlamentarno obravnavo.

Poklic vojaka ni navaden poklic, temveč je to težko in odgovorno delo, ki od vsakega posameznika zahteva izpostavljenost velikim tveganjem.

Janez Janša
Problemi v Slovenski vojski
Dan Slovenske vojske