Slovenski vojaki na Kosovu delujejo na podlagi resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov 1244. Foto: RTV SLO
Slovenski vojaki na Kosovu delujejo na podlagi resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov 1244. Foto: RTV SLO
Vojaki odpotovali na Kosovo

Vojaki 10. motoriziranega bataljona bodo delovali v Peči v okviru madžarske bojne skupine. Nadomestili bodo 600 slovenskih vojakov, ki od februarja delujejo na zahodu pokrajine, skrbeli pa bodo za vzdrževanje varnega okolja in prostega gibanja, varovali ključne točke in objekte s posebnim statusom ter patruljirali na območju odgovornosti.

Razlog za manjše število slovenskih vojakov na Kosovu se skriva v dejstvu, da bo tokrat bataljon vojakov, v okviru katerega bo delovala četa slovenskih vojakov, zagotovila Madžarska. To je ravno obratno kot do zdaj, ko je Slovenija zagotavljala bataljon 600 vojakov, znotraj katerega je delovala še četa madžarskih vojakov, so za MMC povedali na ministrstvu za obrambo.

Odslej na tujem manj slovenskih vojakov
Vojaki, ki so zdaj na Kosovu, naj bi se domov vrnili do 7. septembra. Tako se končuje obdobje, ko je imel SV v mirovnih misijah po svetu več kot 11 odstotkov svoje sestave. V prihodnjih letih bo v mirovnih operacijah po svetu sodelovalo le še med pet in šest odstotkov njenih pripadnikov. Vnovično povečanje števila naših vojakov v misijah obrambno ministrstvo načrtuje med letoma 2011 in 2012.

Vojaki odpotovali na Kosovo