Kdo bo ob Štefanecu stal namesto Fermeta in Stareta? Foto: BoBo
Kdo bo ob Štefanecu stal namesto Fermeta in Stareta? Foto: BoBo

Iztekel se je 30-dnevni rok za zbiranje kandidatur za oba namestnika predsednika KPK-ja. Ko bodo izbrani tudi vsi člani izbirne komisije, bo generalna sekretarka urada Nataša Kovač sklicala prvo sejo. Komisija bo preverila izpolnjevanje pogojev in ocenila primernost kandidatov ter seznam posredovala predsedniku.

Predsednik lahko izbira le med kandidati, ki jih je kot primerne ocenila izbirna komisija. Lahko pa razpis tudi ponovi. Predsednik Pahor upa, da bi lahko oba namestnika imenoval že v maju.

V izbirni komisiji sicer sedijo predstavniki vlade, državnega zbora, kvalificiranih nevladnih organizacij, sodnega sveta in uradniškega sveta. DZ bo o predlogu, da ga v komisiji zastopa generalna sekretarka državnega zbora Mojca Prelesnik, odločal v torek. Če DZ predlog potrdi, tokrat izjemoma državnega zbora v tej komisiji ne bo zastopal poslanec oz. poslanka.

Odstopila, še preden sta prevzela funkcijo
Nova člana senata KPK-ja mora Pahor imenovati, ker sta se Jurij Ferme in Darko Stare odpovedala funkciji, še preden sta jo nastopila. Kmalu po imenovanju komisije se je namreč sprožil plaz kritik zaradi novega predsednika KPK-ja Borisa Štefaneca, ki je bil še tik pred imenovanjem član vladajoče stranke PS.

Štefanec je na svojem položaju ostal in posle prevzel 31. marca. Zdaj si za namestnika želi kooperativna človeka, vesel pa bi bil, če bi bila vsaj ena ali pa obe ženski.