Foto: Generali  Projekt 3D-zeber je plod sodelovanja zavarovalnice Generali, občin in Zavoda Varna pot, ki so se odločili na inovativen način, s 3D-zebrami, opozoriti na problematiko prometne varnosti ter z ozaveščanjem prispevati k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa.
Foto: Generali Projekt 3D-zeber je plod sodelovanja zavarovalnice Generali, občin in Zavoda Varna pot, ki so se odločili na inovativen način, s 3D-zebrami, opozoriti na problematiko prometne varnosti ter z ozaveščanjem prispevati k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa.

V Velenju bosta na lokacijah, kjer ceste prečka tudi veliko otrok in mladih, vspostavljeni prvi 3D-zebri, in sicer med Rudarsko in Prešernovo cesto pri Upravni enoti Velenje ter v neposredni bližini velenjskega izobraževalnega centra, kjer se stojijo Osnovna šola (OŠ) Gustava Šiliha, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega, Šolski center Velenje, Visoka strokovna šola za varstvo okolja in Fakulteta za energetiko.

Župan Velenja je na predstavitvi povedal, da so se z veseljem in ponosom kot prva občina v Sloveniji pridružili pobudi umeščanja 3D-zeber na območjih umirjenega prometa. Prepričan je, da bodo otroci zaradi 3D-zeber vidnejši in tudi varnejši.

V Sloveniji smo še vedno priča mnogim prometnim nesrečam, v katerih so udeleženi najranljivejši udeleženci v prometu, kot so otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih.

"Prav ta skupina predstavlja skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. V letu 2020 je umrlo skupno 39 ranljivih udeležencev cestnega prometa, kar predstavlja 49 odstotkov vseh umrlih, vsak od njih ima svoje ime, priimek in svoje najdražje. Dovolj velik razlog za naš skupni prispevek," je poudaril Robert Štaba iz Zavoda Varna pot.

Naslednjo 3D-zebro bodo predstavili na Ptuju v torek, 7. septembra. Ta je že zrisana na Župančičevi ulici 10 pri OŠ Ljudski vrt. Na prvi šolski dan bo na novo pridobitev v Velenju in na drugih dogodkih opozarjal tudi Levček, maskota zavarovalnice, in Trkajeva pesem "Varno ma vedno prov".

V tednu mobilnosti, ki poteka od 16. do 22. septembra, pa bodo 3D-zebro predstavili tudi v Ljubljani.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob začetku novega šolskega leta

Avto-motozveza Slovenije (AMZS) v sodelovanju z avto-motodruštvi in policijo po vsej Sloveniji izvaja dejavnosti, s katerimi voznike in druge udeležence v prometu opozarja, da se otroci vračajo v šolske klopi in na šolske poti.

Večina udeležencev v prometu je namreč v prvih dneh novega šolskega leta na najmlajše res pozornejša, po nekaj dneh ali tednih pa mnogi pozabijo, da otroci promet doživljajo drugače, kar odraslim narekuje dodatno skrb in pozornost vse dni v letu.

Po besedah inšpektorja z oddelka za cestni promet na Policijski upravi Koper Petra Lebna bo v teh dneh na cestah in prehodih za pešce več policistov in občinskih redarjev, ki bodo otrokom pomagali pri prehajanju ceste.

"Največ za varno udeležbo otrok v prometu lahko naredijo starši, ki naj otroke podučijo o prometnih pravilih," je dodal Leban. Otroke prvih dveh razredov mora na poti v šolo in iz šole spremljati polnoletna oseba, opremljeni morajo biti z rumenimi ruticami, ob slabši vidljivosti tudi s kresničko. Pri prevozu naj uporabljajo varnostne pasove, manjši od 140 centimetrov in lažji od 36 kilogramov morajo uporabljati ustrezne varnostne sedeže.

Starši naj si pogledajo načrt varnih šolskih poti, ki so jih pripravile in objavile osnovne šole pred začetkom pouka. Leban je spomnil tudi na spremembe cestnoprometnih pravil glede električnih skirojev, od vožnje po kolesarskih površinah do obvezne uporabe čelade.

Hojs: Prvi šolski dan po brezskrbnih počitniških dneh je vedno poseben in vznemirljiv

Notranji minister Aleš Hojs je v poslanici pred začetkom novega šolskega leta vse udeležence v prometu, starše, učitelje in policiste pozval k večji previdnosti v okolici šol. Ob tem je še zapisal, da sta bili zadnji šolski leti precej zaznamovani z zamejevanjem širjenja koronavirusa, in izrazil upanje, da bo letošnje v tem pogledu "bolj prijazno".

"Prvi šolski dan po brezskrbnih počitniških dneh je vedno poseben in vznemirljiv, saj je treba vsa počitniška doživetja in prigode nemudoma deliti s sošolci, seveda pa tudi spoznati nove učitelje in predmete," je Hojs med drugim zapisal v poslanici pred začetkom šolskega leta.

Obenem je pozval k odgovornosti in previdnosti oz. zagotavljanju varne šolske poti, kar je naloga vseh udeležencev v prometu, pa tudi staršev, učiteljev in policistov. Kot je dodal, bodo policisti v prihodnjih dneh med drugim na voljo za vsa vprašanja, prav tako pa bodo pregledovali cestno signalizacijo in poostreno nadzirali promet.