Se je Janša vendarle znašel med obtoženimi? Foto: BoBo
Se je Janša vendarle znašel med obtoženimi? Foto: BoBo
Obtožnica zoper Janšo?

Pred kratkim smo že poročali o domnevni ovadbi zoper Janeza Janšo, a zdaj naj bi se pojavila nova dejstva. Kot je za TV Slovenija poročala Nina Mrzlikar, ki se sklicuje na Mladino, ni neposrednih dokazov za to, da je Janša oziroma njegova stranka v resnici prejela tri milijone evrov podkupnine.

80 strani obtožnice s trdnimi temelji
Obtožnica proti Janezu (Ivanu) Janši je vložena, obsega 80 strani in ima trdne temelje, se na zanesljivi vir sklicuje Delo.si. Janša naj bi izkoristil svoj vpliv in posredoval, "da je bila kot najugodnejša ponudnica v postopku izvedbe naročila zaupne narave za nakup osemkolesnikov izbrana družba Rotis", piše Delo in dodaja, da je Janša storil "kaznivo dejanje sprejemanja daril" za omenjeno "nezakonito posredovanje".

Prvaka opozicije naj bi izdali opomniki in zapiski v rokovniku Jožeta Zagožna o njunih večkratnih sestankih in kosilih, elektronska sporočila Wolfganga Riedla na Finsko, pa tudi zapiski v rokovniku direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča. Nekdanji premier naj bi srečanja s Finci sicer zavračal, a potrdil naj bi, da naj Patria za posrednika izbere Rotis, je poročala TV Slovenija.

Niittynenov zadovoljen zapis
Obremenilna priča naj bi bil Finec Reijo Niittynen, ki je bil odgovoren za ta projekt v Sloveniji, priznal pa naj bi, da je Patria v plačilo podkupnine SDS-u privolila, da bi tako dobila politično podporo takrat vladajoče stranke za projekt. Ideja o plačevanju prispevkov pa naj bi prišla s slovenske strani. "Težko si je predstavljati močnejšo podporno osnovo oziroma skupino, ki nam je zaradi nove vlade na srečo zelo naklonjena," je Niittynen leta 2005 zapisal v dokument, ki v finski Patrii odločilno vplival na to, da je družba izbrala Rotis, poroča Delo.si. Skupina, ki jo omenja Finec, naj bi ga v Zagožnovi pisarni prepričala o koristi Rotisa, sestanek pa naj bi pomagal organizirati tudi Riedlov poslovni partner Walter Wolf, zaradi česar je tudi sam med obdolženci.

"PM" in "dr. Z" naj bi obljubila podporo
Pred izborom naj bi imel Zagožen 19. julija, sodeč po izpiskih iz računalnikov, sestanek z Janšo. Tri dni pozneje naj bi avstrijski posrednik Hans Wolfgang Riedl pisal na Finsko: "Wolf ima obljubo PM in dr. Z., da bosta podprla samo njih," pri čemer naj bi "PM" označevalo Janšo, "dr. Z" pa Zagožna. Čez dva meseca pa naj bi se žena uvoznika Ivana Črnkoviča zahvaljevala Patrii za zastopstvo, a dodala, "da bodo morali to odločitev uskladiti še s predsednikom vlade, na čemer trenutno delamo".

Direktor v računalniku pustil načrt razdelitve denarja?
900.000 evrov podkupnine naj bi prišlo iz podjetja Patria, in sicer naj bi jih od Riedla dobil Walter Wolf kot posebno nagardo. Drugi vir provizij naj bi šel skozi podjetje Rotis. Kriminalisti naj bi namreč v računalniku direktorja Ivana Črnkoviča našli načrt razdelitve zaslužka Rotisa od posla s Patrio med Zagožna, Krkoviča, Črnkoviča in SDS. 8,1 miljiona provizij v poslu naj bi si razdelili med lastne stroške, 5-odstotni dobiček in manjše deleže, od katerih bi šel eden tudi SDS-u.

Domnevno vpletene naj bi tako bremenili številni dokazi - 117 elektronskih sporočil, zapisi sestankov, SMS-sporočila, izpiski telefonskih klicev, zaseženi faksi, trdi diski, pa tudi bančni izpiski Rotisa in stranke SDS.

Koliko časa si bo vzelo sodišče?
Zdaj je na vrsti sodišče, ki mora pregledati obtožnico in jo preizkusiti, kar pomeni, da mora sodišče ugotoviti, ali je za odločanje pristojno in ali lahko predlog zavrže. Koliko časa bo to trajalo, ni znano, saj tega zakon ne določa.

Obtožnica zoper Janšo?