Slovenija
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 9 glasov Ocenite to novico!
Matej Accetto
Accetto je povedal, da se dela na ustavnem sodišču veseli, a hkrati čuti breme odgovornosti, ki ga bo prevzel, če bo izvoljen. Foto: BoBo
Matej Accetto
Do zdaj se je javnosti poleg Accetta predstavil Marijan Pavčnik, predstavitev pa čaka še Klemna Jakliča in Rajka Kneza. Foto: BoBo
VIDEO
Sodniški kandidat Accetto...
VIDEO
Predstavil se je drugi ka...

Dodaj v

Accetto: Naloga ustavnega sodišča je, da se argument moči umakne moči argumenta

Predstavitev kandidata za ustavnega sodnika
20. marec 2017 ob 13:05
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Drugi kandidat za ustavnega sodnika Matej Accetto je v svoji predstavitvi poudaril, da ne vidi možnosti, da bi na njegovo delo vplivala politika, saj se mu zdi pomembno, da je ustavno sodišče pri svojem delu samostojno.

Accetto je v svoji predstavitvi izpostavil, da mora ustavno sodišče po eni strani kot varuh ustave nadzorovati delovanje zakonodajne in izvršilne veje oblasti, po drugi strani pa je zlasti prek instituta ustavne pritožbe tudi končni domači razsodnik v tistih konkretnih zadevah, v katerih se pojavi vprašanje kršitve temeljnih pravic posameznikov ali kako drugo pomembno ustavnopravno vprašanje.

"Pri obeh teh nalogah je naloga ustavnega sodišča, da se argument moči umakne moči argumenta, da torej tehtanje kakšnih političnih ali družbenih interesov nadomesti s tehtanjem objektivnih razlogov za rešitev, kot jo narekuje pravni red," je povedal. Ustavno sodišče po njegovem prepričanju pri tem tudi ne sme biti akter družbenih sprememb, ampak "zgolj dosledni varuh ustavnega reda".

Trajni izzivi zaupanja v pravo
Povedal je, da ga je kot zunanjega opazovalca skrbel predvsem visok delež zadev, ki so na koncu predane ustavnem sodišču. Ta ustavno sodišče sili v zožujočo razlago pravnega interesa in omejevanje dostopa do sodišča ter vsebinsko siromašnejšo obravnavo zadev, je opozoril. Zato sam zagovarja ureditev, po kateri bi imelo ustavno sodišče jasno določeno možnost "filtriranja zadev", pri čemer tudi opozarja, da bi to zahtevalo celovitejšo prenovo pravnega sistema.

Čeprav se kakovost v sodstvu izboljšuje, Accetto ocenjuje, da se ustavno sodišče in pravosodje na splošno "soočata s trajnimi izzivi zaupanja v pravo".

Samostojnost US-ja gradijo samostojni sodniki
Glede razmerja med politiko in ustavnim sodiščem je prepričan, da je naloga tako politike kot članov ustavnega sodišča, da se politika umakne tisti hip, ko je ustavno sodišče postavljeno oziroma ko novi član začne delovati kot ustavni sodnik. "Od te točke naprej pa mora biti ustavno sodišče samostojni nosilec samostojne in enakovredne veje oblasti," je poudaril.

Prepričan je, da samostojnost ustavnega sodišča gradijo predvsem samostojni sodniki. Vsaj zase, kot je dejal, ne vidi nobene poti, da bi lahko politika vplivala na njegovo odločanje drugače kot z argumenti, ki bodo predstavljeni v določenem postopku.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
mostnica
# 21.03.2017 ob 07:47
Kakšna lopovska država je Slovenija-kjer se prešteva, katera ekipa ustavnih sodnikov bo spustila obsojenega barabina z Doba in ga poslala direktno za poslanca v državni zbor.
kobajagi7
# 20.03.2017 ob 15:11
to je stara fraza...! ki pa v politiki ne deluje
Lovec
# 20.03.2017 ob 15:35
Več kot očitno je, da so režimski mediji dobili nalogo peglanja in šamponiranja javnosti, glede izbora sodnikov US.

Seveda imamo Slovenci, kratek spomin in se ne spomnimo več fijaska za izbor sodnika za ESČP.
Tam je Borut Viralni izigral določenega sodnika, tako, da je predlagal še 4. kandidata in tako je naš parlament moral glasovati in Levi glasovalni aparat je sklenil vrste.
Borut Viralni je opravil nalogo.

Sedaj pa bodo predsedniške volitve in priprave so v polnem mahu, g. Borut Viralni sedaj igra všečneža tisti volilni bazi, ki pravi, misli in trdi, da je bil komunizem slab in nič kaj drugačen od fašizma ali nacizma. g. Borut Viralni, bo pač potreboval tudi te glasove.
kromo-som
# 21.03.2017 ob 08:47
Kakšna lopovska država je Slovenija-kjer se prešteva, katera ekipa ustavnih sodnikov bo spustila obsojenega barabina z Doba in ga poslala direktno za poslanca v državni zbor.

Mostnica,
se oglašaš iz vzporednega vesolja, v katerem barabin še vedno sedi? V tem vesolju so ga že oprostili in novi ekipi US se s tem ne bo treba ukvarjati.
Janezski
# 20.03.2017 ob 15:34
Recimo, čese pusti ob strani na sploh nestrokovnost sodnije, recimo da je do ustavnega sodišča vse po pravici, poštenoasti, pravu....

Potem pa ti na US sodbo razveljavijo politično nastavljeni sodniki.
Ribiič
# 20.03.2017 ob 16:00
Paket ustavnih sodnikov bo padel, ker je med njimi Jaklič - gospodarji tega ne bodo dovolili - to je jasno kot beli dan.
Anar Hija
# 20.03.2017 ob 15:29
Politično nastavljeni sodniki.

Novodobni fašizem tukaj in zdaj.
tuintam
# 20.03.2017 ob 15:44
Accetto: Naloga ustavnega sodišča je, da se argument moči umakne moči argumenta.

Ja v redu Acetto. A da ne bodo te besede zgoraj samo flance... Potem pa skušajte popraviti ustavo. ZRN: "Javni kapital je zasebni kapital davkoplačevalcev." Lastniško javni je in od neke ustavnopravno kot pravne osebe opredelejne celote (makro-subjekt, brez svoje upšrave, da se ne podvaja in da ji ta ne ukrade identitete), ki se ji pa tako reče (davkoplačevalci; ne gre za posamezne subjekte, obratno, noben posamič si ne sme priolašćčati identitete vseh oz. celote, niti subjekt Država ne). Da ni državni, to pomeni, da ni upraviteljev (kot pa pri nas iz 'neznanih' razlogov kar še vedno je) - ker Država je pravna oseba upraviteljica. Sedaj upravitelj (Država, občine...) to niti ni (upravitelj), saj ne upravlja s kapitalom nekoga, ki bi ga kot svojega upnika in naročnika sploh priznal. Si prisvoji njegovo identioteto in kapital, ki bi moral biti ločen od Države in oblasti. Ker se pravno enači z njim, ne more in mu tudi treba ni predati ne kupnin, ne vračati denarja za kredite in ne predati novih javnih investicij ! Kako dopovedati upravitelju, da ne sme igrati dveh kontradiktornih vlog obenem, države in Države upraviteljice, Napoleona in napoleončka, da ne pride do prekrivanja interesov in korupcije ... je pa tu vprašanje... Ustava, ki zanika obstoj države kot celote ločeno od Države kot subjekta, ki upravlja, ni dobro pravno zasnovana in je njena ustava kontradikt. Tudi mekonomske logike ni v tem. Mi enačimo država=nacija, držacva=družva, upravitelj=družba... na nek način upnik=dolžnik, kar je seveda pa nesmisel in pa anulacija upnika... Nelogična je. Kar ni logično, pa tudi ni legalno... Trdim, da je treba našo sutavo popraviti in v njej preorečiti, da bi si upraviteklji prilaščali identiteto celote, kateri bi naj bili zavezani (ZRN ima za to celoto pa ime). Tu sem navedel čisto dovolj argumentov, da se ustavo POVSEM SKLADNIO z ostalimi določbami v ustavi popravi, kjer je to potrebno (v njenem izvršnem bistvu v bistvu).
Kazalo