Sum na ebolo je bil ovržen, a je primer sprožil razmisleke v letalskem prevozniku. Foto: BoBo
Sum na ebolo je bil ovržen, a je primer sprožil razmisleke v letalskem prevozniku. Foto: BoBo
Adriino letalo zasilno pristalo v Atenah

Na ponedeljkovem Adriinem poletu iz Izraela se je enemu izmed potnikov, ki ni slovenski državljan, nenadno začelo zelo slabšati zdravstveno stanje. Po nasvetu zdravnika, tudi potnika, ki je bolniku priskočil na pomoč, je pilot pristal v Grčiji. Skupaj z ženo so potnika prepustili grškim zdravnikom, nato pa nadaljevali pot v Ljubljano.

"Pozneje, ko smo analizirali poročila posadk, smo razmišljali tudi o morebitnih dodatnih ukrepih, ki bi jih lahko izvedli, če bi šlo za kako drugo bolezen kot samo slabše zdravstveno stanje tega potnika," je dejal Mario Mezek z Adrie Airwaysa.

Zaradi izbruha ebole v afriških državah je namreč zaokrožil tudi sum, da bi bil lahko potnik okužen s tem virusom. "Iz tega se je porodila ideja, da bi lahko organizirali dezinfekcijo letala. Ko smo nato preverjali prek kolegov iz Grčije, ali so potrebni kakršni koli nadaljnji ukrepi, so ob pol dveh potrdili, da po tem ni potrebe," je dodal Mezek.

"Na začetku ni kazalo na kakšno resno stanje nalezljive bolezni, vendar smo se povezali z grškim nacionalnim centrom za nalezljive bolezni, preverili informacije, bili z njimi v stiku in te informacije tudi zelo hitro dobili - tako o stanju bolnika kot o tem, za kaj gre," pa je pojasnila Nuška Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Neprestano sodelujejo
Bolnik naj bi imel težave s srcem in naj bi se že počutil bolje. Je pa dogodek gotovo pretresel vzpostavljeni sistem ravnanja ob morebitnem pojavu nalezljive bolezni med letalskimi potniki.

"V tokratnem primeru, ker so se določene informacije širile nenadzorovano, se je povzročil večji preplah, kot je bil potreben. Drugače so postopki usklajeni na ravni inštituta, letališča in letalskih družb," je še pojasnil Mezek.

"Smo pa dogovorjeni že vnaprej, brez tega dogodka, da med sabo ves čas sodelujemo, da ob takih situacijah dorečemo tudi pomanjkljivosti," je dejala Čakš Jagerjeva in dodala, da zato, da vsi vpleteni v sistem ravnanja v takih primerih tudi izboljšajo.

Adriino letalo zasilno pristalo v Atenah