Štiri sveče na vencu simbolizirajo štiri tedne adventnega časa. Foto: BoBo
Štiri sveče na vencu simbolizirajo štiri tedne adventnega časa. Foto: BoBo

Z današnjo nedeljo se v zahodnem krščanskem svetu začenja adventni čas, ki traja do božičnega večera, je za Radio Slovenija poročal Aleksander Čobec. Za kristjane so ti štirje tedni pred božičem predvsem čas neposredne duhovne priprave na Jezusovo rojstvo, za trgovce pa se po statističnih podatkih začenja najbolj dobičkonosno obdobje v letu.
Veliko mero solidarnosti so sinoči izkazali tudi številni, ki so prispevali sredstva za pomoč družinam v stiski. Slovenska Karitas je namreč s sinočnjim dobrodelnim koncertom "Klic dobrote" v celjski dvorani Golovec, ki ga je prenašala tudi RTV Slovenija, zbrala 168.000 evrov. Denar bo prišel še kako prav, saj so na Karitasu v prvih desetih mesecih letošnjega leta prejeli kar za 18 odstotkov več prošenj za pomoč.

Advent se bo končal na predvečer božiča
Sicer pa je najbolj znan simbol tega predbožičnega obdobja adventni venec. Ta se je kot okras in liturgični simbol pri nas uveljavil v 80. letih 20. stoletja. Na prvo adventno nedeljo verniki na vencu prižgejo prvo svečko, nato pa vsako nedeljo še eno zraven.
Advent se bo končal na predvečer božiča. Ob zunanjih pripravah na cerkvene praznike poznajo verniki še duhovno pripravo v obliki osebne molitve, posta in drugih odpovedi ter dobrih del.