Saša Baričevič je svojim staršem zapustil okoli 1,2 milijona evrov, kar naj bi zadostovalo za poplačilo okoli 1,1 milijona evrov terjatev. Med njimi je tudi 152.669 evrov ter 462,59 evra mesečne rente, ki jih je v tožbi zahteval Stanislav Meglič. Tega so leta 2006 napadli in hudo ranili Baričevičevi psi. Baričevič naj bi sicer imel za okoli 700.000 evrov dolgov zaradi neodplačanih posojil in opravljenih del na njegovem posestvu na Javorju, piše Žurnal24.

Bulmastif
Na razpravo je kot upnik prišel tudi Stanislav Meglič, ki so ga Baričevičevi bulmastifi napadli 15. marca 2006. V pravdnem postopku od njegovih dedičev terja 112.669 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo, 40.002,15 evra za premoženjsko škodo in 462,59 evra mesečne rente. Če mu bo sodišče zahtevano prisodilo, bi moral dobiti izplačanih skoraj pol milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
NLB
Zakaj NLB ni prijavil terjatev za tri posojila, ki jih je pri njih dobil Baričevič? Dolgovi znašajo 277.476,15, 75.393,27 in 147.363,55 evra. Foto: MMC RTV SLO

Sodni svet po poročanju Dnevnika namreč ocenjuje, da predlog za tovrsten nadzor, ki ga je na pobudo komisije za preprečevanje korupcije upravnemu sodišču posredoval minister za promet Patrick Vlačič, ni utemeljen. Gre sicer za sodbo, s katero je upravno sodišče marca 2008 razveljavilo odločbo veterinarskega inšpektorja o usmrtitvi psov. Sodni poročevalec v tem primeru je bil Boštjan Zalar, brat ministra za pravosodje Aleša Zalarja.

Rajko Pirnat z ljubljanske pravne fakultete je za Dnevnik povedal, da je bila sodba, ki je temeljila na napačnem zakonu, po njegovem ključna v postopku vračanja psov Saši Baričeviču.

Pirnat: Manjkajo vsebinski razlogi
Zakaj nadzor ni upravičen, na upravnem sodišču niso pojasnili, a po neuradnih razlagah naj bi tak poseg lahko pomenil poseg v neodvisnost sodstva. Kot pojasnjuje Pirnat, nadzora vlada sama ne more zahtevati, saj bi to pomenilo poseg v neodvisnost sodstva, lahko pa ga predlaga. Pirnat je prepričan tudi, da bi moral sodni svet navesti vsebinske razloge, zakaj se za nadzor ni odločil.

Odločitev sodnega sveta je presenetila tudi Draga Kosa, nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije, ki je v času njegovega vodstva ministrstvu za pravosodje predlagala nadzor.

Je zdravnik res zapustil le dolgove?
Delo je poročalo, da se na nepravdnem oddelku ljubljanskega okrajnega sodišča nadaljuje zapuščinska razprava po pokojnem Baričeviču in bo predvidoma tudi končana.

Uvodna razprava je bila maja in tedaj se je govorilo, da naj bi zdravnik zapustil predvsem ogromno dolgov. Po poročanju Dela naj bi dejansko stanje precej spremenila ocena vrednosti njegovih dveh hiš in posestva na Javorju ter solastniškega 60,21 odstotnega deleža v zdravstvenem centru Barsos-MC. Posest na Javorju so cenilci tako ocenili na okrog 700.000 evrov, lastniški delež v Barsosu pa na približno 780.000 evrov.

Na Baričevičevih varčevalnih računih ni skoraj ničesar
Baričevič je pri NLB-ju odprta dva varčevalna računa, na enem je 0,13 evra, na drugem pa 6,16 dolarja. Zapustil je še 11 let starega mercedesa in vsebino sefa, ki ga je imel najetega pri NLB-ju na Trgu republike. Ko so ga pozneje odprli, so v njem našli le verižico in nekaj malenkosti, je poročal časnik.

Sodnica Urška Klakočar je iz dokumentacije razbrala, da je Baričevič zapustil tudi za skoraj 700.000 evrov dolgov. Tako so se na majski zapuščinski razpravi poleg potencialnih dedičev, staršev Marije Šeme Baričevič in Jožeta Baričeviča, pojavili tudi njegovi upniki.

Upnikov je kar nekaj, tudi Meglič
Sodnica je povedala, da podjetje SCT na podlagi gradbene pogodbe za zgraditev hiše na Baričevičevem posestvu na Javorju terja 80.935,67 evra. Kot upnik se je prijavilo tudi podjetje Stotinka (prodaja bazenov), ki terja 12.988,34 evra. S terjatvijo 28.181,81 evra se je oglasil zastopnik Zdravstvenega doma Ljubljana, 38.624,17 evra pa hoče Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Za opravljena dela na Javorju zahtevata plačilo tudi podjetje Kovinar (21.978,74 evra) in podjetje I-Hren (116,37 evra).

Na razpravo je kot upnik prišel tudi Stanislav Meglič, ki so ga Baričevičevi bulmastifi napadli 15. marca 2006. V pravdnem postopku od njegovih dedičev zahteva 112.669 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo, 40.002,15 evra za premoženjsko škodo in 462,59 evra mesečne rente. Če mu bo sodišče zahtevano prisodilo, bi moral dobiti izplačanih skoraj pol milijona evrov.

Med upnike se je s 3.631,12 evra terjatve zaradi negativnega stanja na osebnem računu prijavila tudi Nova Ljubljanska banka, ki pa ni prijavila terjatev za tri posojila, ki jih je pri njih dobil Baričevič. Dolgovi znašajo 277.476,15, 75.393,27 in 147.363,55 evra.

Baričevičeva starša bosta tako verjetno podala dedni izjavi in sprejela zapuščino po sinu, kot sta napovedala že maja. Da sta se s Stanislavom Megličem pripravljena sporazumno dogovoriti o njegovi zahtevi, pa je na eni izmed zadnjih pravdnih razprav povedal njun odvetnik Emil Zakonjšek.

Matoz: Vmesna sodba ni več bistvena
Meglič pa še vedno čaka na izid vmesne sodbe, ki jo je okrajna sodnica Mojca Lobnik napovedala že septembra. Z njo bo razsodila o podlagi za tožbeni zahtevek, o morebitni višini odškodnine pa se bo odločala šele po pravnomočnosti vmesne sodbe in izidu zapuščinskega postopka.

Pri tem pa Megličev pooblaščenec, odvetnik Franci Matoz, opozarja, da vmesna sodba zaradi znanega obsega dediščine ni več bistvena. "Mi bomo pozvali sodišče, naj čim prej znova razpiše glavno obravnavo in razsodi po višini, torej moji stranki prisodi odškodnino," je pojasnil Matoz. Lobnikova vmesne sodbe še ni napisala in jo bo predvidoma prihodnji teden.

Saša Baričevič je svojim staršem zapustil okoli 1,2 milijona evrov, kar naj bi zadostovalo za poplačilo okoli 1,1 milijona evrov terjatev. Med njimi je tudi 152.669 evrov ter 462,59 evra mesečne rente, ki jih je v tožbi zahteval Stanislav Meglič. Tega so leta 2006 napadli in hudo ranili Baričevičevi psi. Baričevič naj bi sicer imel za okoli 700.000 evrov dolgov zaradi neodplačanih posojil in opravljenih del na njegovem posestvu na Javorju, piše Žurnal24.