Kaže, da je afera Sova le dobila uraden epilog. Foto: RTV SLO
Kaže, da je afera Sova le dobila uraden epilog. Foto: RTV SLO
Anton Rop, SD, pravi, da ga sklep komisije, da na osnovi pregledane dokumentacije ni mogoče sklepati ne da dogovorov o incidentih ni bilo ne da so bili, ne preseneča.
Anton Rop
Rop vztraja pri svojih besedah. Foto: MMC RTV SLO

To je najmanj, kar lahko naredi. Zagotovo se bo moral opravičiti v vsakem primeru - ali sam od sebe ali pa ga bo v to prisililo sodišče.

Miro Petek meni, da se mora Rop opravičiti za obtožbo premierja Janše.
Miro Petek
Petek pričakuje tudi opravičilo prvaka SD-ja Boruta Pahorja, ki naj bi se neprimerno odzval na Ropovo obtožbo Janše. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi na dogajanja v Piranskem zalivu

"Kot predsedniku vlade mi je bilo povedano tisto, kar sem javnosti povedal, in tisto, kar drži," je svoje besede, da sta se Janez Janša kot prvak opozicije ter Ivo Sanader kot hrvaški premier dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu, znova potrdil Rop, zdaj poslanec SD-ja.

Za opravičilo Janši ne vidi osnove
Prav zato Rop "ne vidi osnove", da bi se opravičil premierju Janši: "Meni je bilo tako povedano in nimam argumenta in razloga, da bi resnico poskušal spreminjati."

Kot je zatrdil, ni v Sloveniji nikogar, ki bi lahko dokazal, da se je zlagal ali namenoma govoril neresnico. "Tisti, ki me toži, mora dokazati, da sem namenoma govoril neresnico," je dodal.

Rop s sklepi komisije zadovoljen
Rop je sicer s sklepi komisije zadovoljen. Pomemben se mu zdi predvsem prvi, ki po njegovih besedah govori o tem, da nezakonitega prisluškovanja v času, ko je vodil slovensko vlado, ni bilo, da je torej Sova delovala v skladu z zakonodajo.

Glede tretjega sklepa je poudaril, da pojasnjuje prvega. "Komisija jasno ugotavlja, da ni imela na razpolago vse dokumentacije o Sovi," pravi poslanec in dodaja, da je junija 2007 prišlo do nezakonitega iznosa dokumentov iz Sove s strani vlade.

Petek: Politika zlorabljala Sovo
Miro Petek, poslanec SDS in član komisije DZ-ja za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb, pa poudarja, da so Sovo v preteklosti politično izrabljali.

Tudi Petek pa je zadovoljen s četrtkovim glasovanjem članov komisije, saj so ti ugotovitve in stališča sprejeli soglasno. "Včerajšnja trditev mojega poslanskega kolega Dušana Kumra, češ da morda nismo videli vsega in da so nam selektivno posredovali določene podatke, so seveda politična interpretacija posameznika," je zatrdil in dodal, da je Kumer glasoval za vse tri sklepe.

Po njegovih besedah bi tovrstne interpretacije lahko držale le za obdobje, ko je bil na čelu Sove Iztok Podbregar, ki je tedanjemu predsedniku vlade Antonu Ropu "iz Sove odnašal transkripte".

Transkriptov se iz Sove ne bi smelo odnašati
Kot je pojasnil, se transkriptov ne bi smelo odnašati, saj se lahko Sovine podatke predsedniku vlade, predsedniku države, predsedniku DZ-ja ali posameznim ministrom posredujejo le v obliki t. i. sestavljenih varnostnih informacij.

Te so sestavljene na osnovi morebitnih prisluhov, informacij agentov in informacij javnih virov. "In le takšna informacija lahko potuje ven iz Sove," je prepričan Petek. Zato je odnašanje transkriptov po njegovem mnenju dovolj nazoren pokazatelj, da so "v preteklosti Sovo izrabljali za politične namene".

Afero Sova sestavljata dve fazi
Petek je obnovil dogajanje v zvezi s tako imenovano afero Sova in ga razdelil na dva dela.

Prva faza: Preučevanje nepravilnosti
V prvi del naj bi spadala ustanovitev delovne skupine, ki bi preučila nepravilnosti v Sovi. Poleg petih sej v marcu, aprilu in maju je po njegovih besedah komisija na Sovi med 23. marcem in 22. majem opravila še šest nadzorov. Opravili so tudi pogovore z Brankom Cvelbarjem, Iztokom Podbregarjem in Boštjanom Šeficem ter si ogledali lokacijo na Malem trgu ter prisluškovalno napravo za spremljanje mobilnih telefonov, nato pa izdelali poročilo, je povedal Petek.

Druga faza: Ropova obtožba Janeza Janše
V drugi fazi tako imenovane afere Sova pa je po Petkovih besedah "v igro stopil" Anton Rop, ki je 17. junija na televiziji izjavil, da sta se Janša in Sanader jeseni 2004 dogovarjala o insceniranju incidentov v Piranskem zalivu.

Petek za objavo pogovorov Janše in Sanaderja
Ob tem je Petek še povedal, da je predsednika vlade Janeza Janšo že večkrat pozval, naj s posnetkov pogovorov med Janšo in hrvaškim predsednikom vlade Ivom Sanaderjem ter Ropom in Sanaderjem umakne stopnjo tajnosti.

Anton Rop, SD, pravi, da ga sklep komisije, da na osnovi pregledane dokumentacije ni mogoče sklepati ne da dogovorov o incidentih ni bilo ne da so bili, ne preseneča.

To je najmanj, kar lahko naredi. Zagotovo se bo moral opravičiti v vsakem primeru - ali sam od sebe ali pa ga bo v to prisililo sodišče.

Miro Petek meni, da se mora Rop opravičiti za obtožbo premierja Janše.
Odzivi na dogajanja v Piranskem zalivu