Slovenski vojaki so v Afganistanu že šesto leto. Foto: EPA
Slovenski vojaki so v Afganistanu že šesto leto. Foto: EPA

Medtem ko je 23. kontingent Slovenske vojske odpotoval v Bosno in Hercegovino, v teh dneh namreč poteka tudi menjava vojakov v Afganistanu, kjer je naša vojska navzoča že šesto leto. Ministrica Ljubica Jelušič in predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Jožef Jerovšek sta vojakom ob odhodu zaželela srečno in varno delo.

Na nujni seji odbora za obrambo je Jelušičeva nato povedala, da je v Bosni in Hercegovini v okviru operacije EU-ja Altea predvideno zmanjšanje števila vojakov z 2.000 na le 250, zaradi česar bo tudi naša država težko obdržala trenutno navzočih 26 pripadnikov.

Afganistan: Manjka civilne pomoči
Glede Afganistana pa je izpostavila, da misiji manjka predvsem civilne pomoči, in sicer civilnih strokovnjakov, pa tudi vojaških sil in inštruktorjev. Na Morsu tako razmišljajo o preoblikovanju misije. Slovenska vloga v državi bi bila tako jasneje prepoznavna, bi pa za to po njenih besedah potrebovali podporo policije in civilnih strokovnjakov.

Med 86 pripadniki Slovenske vojske je v Afganistanu še vedno tudi 15 pripadnikov, ki delujejo v enoti za informacijsko podporo pri predsedniških volitvah. "Tem smo dali mandat, da ostanejo tam do decembra," je povedala Jelušičeva in dodala, da je njihova navzočnost odvisna tudi od razpleta dogodkov, povezanih z volitvami.

Število vojakov v Afganistanu se ne bo zmanjšalo
Števila pripadnikov v Afganistanu Slovenija po besedah ministrice ne namerava zmanjšati. Je pa poudarila, da je usmeritev ministrstva, da bi bile njihove naloge drugačne oziroma da bi na severovzhodu Afganistana oblikovala lastno skupino inštruktorjev. Trenutno namreč deset inštruktorjev deluje v okviru italijanske skupine.