Prvemu možu zavarovalnice Vzajemna je agencija odvzela licenco. Foto: RTV SLO
Prvemu možu zavarovalnice Vzajemna je agencija odvzela licenco. Foto: RTV SLO
Cilj predsednika uprave Marka Jakliča še naprej ostaja: Vzajemna kot delniška družba. Foto: RTV SLO
Državni zbor
DZ je preoblikovanje Vzajemne predal v roke Agenciji za zavarovalni nadzor. Foto: RTV SLO

Prvemu možu Vzajemne Marku Jakliču je Agencija za zavarovalni nadzor odvzela dovoljenje za opravljanje funkcije člana uprave.

Senat agencije Jakliču očita hujše kršitve dolžnosti člana uprave, ki se nanašajo na zakonsko in strokovno napačne navedbe v obvestilih o odprtju osebnih računov.

Kot vzrok za odvzem dovoljenja navajajo tudi odpoved pogodb vojnim invalidom in veteranom, ki so bili zavarovani na podlagi zakona o vojnih invalidih, vojnih veteranih in žrtvah vojnega nasilja, ter neizpolnitev obveznosti obveščanja o zakonskih spremembah.

Sledi pritožba
Iz Vzajemne so sporočili, da se bodo na odločitev agencije pritožili na vrhovno sodišče, do razsodbe pa Jaklič ostaja predsednik uprave. Slednji je zavrnil vse razloge za odvzem dovoljenja, odločbo agencije pa označil za politično motivirano. Zavrnil je tudi možnost odstopa. Tudi skupščina 1. februarja bo, ali bodo na njej odločali o spornem preoblikovanju zavarovalnice v delniško družbo, pa za zdaj še ni znano.

V Vzajemni menijo, da je zakon o zavarovalništvu, ki se nanaša na preoblikovanje vzajemnih družb v delniške družbe, jasen, zato avtentična razlaga ni potrebna.
Dovoljenje agencije pred skupščino
Državni zbor je pred tem podprl predlog razlage zakona o zavarovalništvu, ki za privatizacijo Vzajemne zahteva dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor. Poslanci so na že drugi izredni seji ta teden z veliko večino pritrdili predlogu razlage zakona, ki ga je predlagal odbor za finance in monetarno politiko, sprejela pa tudi vlada.

Zakon po sprejeti razlagi jasno predvideva, da je za preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo potrebno dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor še pred skupščino Vzajemne 1. februarja, ne pa po njej.

Verodostojna razlaga dela zakona o zavarovalništvu bi po mnenju predlagateljev omogočila tudi preverljivo in pravno brezhibno preoblikovanje Vzajemne, tako pa bi zaščitila denar skoraj 900.000 zavarovancev Vzajemne.

Nova pritožba SNS-a?
Sklep so podprle vse poslanske skupine razen SNS-a. Slednja je predstavila mnenje Inštituta za primerjalno pravo ljubljanske pravne fakultete, po katerem v tem primeru po njihovem mnenju ne gre za verodostojno razlago zakona, ampak za spremembo zakona, ki bi morala biti sprejeta v zakonodajnem postopku. V SNS-u zato razmišljajo o pritožbi na ustavno sodišče.