Aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija pričakuje od vodstva RTV-ja ukrepe zoper žaljiv napad na delo dveh novinark. Foto: BoBo
Aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija pričakuje od vodstva RTV-ja ukrepe zoper žaljiv napad na delo dveh novinark. Foto: BoBo

Ta tvit bolj kot o naju s kolegico Paškovo pove vse o avtorju. Obe pa naju preseneča in žalosti medel in nedorečen odziv vodstva RTV, ki ni zavzelo resnega stališča do take žaljive in poniževalne izjave, ki ni žaljiva samo do naju, pač pa do celotne RTV, vseh novinark in novinarjev ter ne nazadnje do vseh žensk.

Eugenija Carl, TV Slovenija
Naraščanje negativnega odnosa do tujcev

Predsednik SDS-a Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter po včerajšnjem TV Dnevniku komentiral novinarki TV Slovenija Eugenijo Carl in Mojco Pašek Šetinc in ju označil za "odsluženi prostitutki". Janšev zapis je bil odziv na prispevek Eugenije Carl v včerajšnjem TV Dnevniku, kjer je novinarka poročala, da so se med člani Facebookove strani Legija smrti znašli tudi vidni člani SDS-a, ki pa so zanikali, da bi se v skupino pridružili sami.

Po prispevku je predsednik SDS-a Janez Janša na Twitterju objavil zapis: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C im Mojce PŠ. Eno za 30€, drugo za 35€.." Zaradi zapisa je aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija na vodstvo RTV Slovenija naslovil poziv, naj zoper "žaljiv in ponižujoč napad na kolegici," ukrepa. Aktiv kot ukrep pričakuje najmanj zahtevo po opravičilu, saj bi na tak način RTV Slovenija jasno sporočila, da takšnih ravnanj ne sprejema.

Aktiv: Od vodstva pričakujemo konkretne ukrepe
"To, kar v zadnjem času beremo po družabnih omrežjih, je preseglo vse meje. Zadnji v nizu napadov na novinarje je zapis predsednika SDS-a Janeza Janše, v katerem skrajno žaljivo in ponižujoče napada kolegici Eugenijo Carl in Mojco Šetinc Pašek. Aktiv novinarjev Informativnega programa TVS tako nizkotna ravnanja ostro obsoja. Pozivamo vodstvo RTV-ja, naj zaščiti novinarje in neodvisno poročanje pred tovrstnimi pritiski. Pričakujemo konkretne ukrepe, opozorilo, kar koli, da do podobnih napadov ne bi več prihajalo," so zapisali v aktivu novinarjev informativnega programa TV Slovenija.

Na Janšev zapis se je odzvalo tudi vodstvo Televizije Slovenija, kjer so zapisali, da "ostro nasprotujemo in obsojamo žalitve in sovražni govor, ki se pojavljajo na račun novinarjev Televizije Slovenija. Od javno prepoznavnih oseb, ki sooblikujejo našo družbo, pričakujemo kultiviran dialog brez žaljivk in predvsem, da se izogibajo spodbujanju sovraštva. Vse deležnike, še posebej pa javne osebnosti, ki imajo v družbi posebno vlogo, pozivamo k strpni in argumentirani komunikaciji, sovražni govor in nedopustne pritiske pa ostro obsojamo."

Uredništvo TV Koper: Janša ima težave z razumevanjem sprejemljivega
Tudi uredništvo slovenskega programa Televizije Koper - Capodistria je prepričano, da je ta zapis treba javno obsoditi. "Ocenjujemo, da je tak zapis nevreden slovenskega politika, ki samega sebe postavlja na piedestal demokratičnosti, kot to počne prvak SDS-a. Zapis Janše je skrajno žaljiv – do obeh omenjenih novinark Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek, žaljiv je do javne radiotelevizije, žaljiv je do novinarjev in novinark nasploh, prav tako pa je skrajno žaljiv do vseh žensk," so zapisali v uredništvu.

"Zapis predsednika SDS-a kaže, da ima Janez Janša veliko težavo z razumevanjem tega, kaj je družbeno sprejemljivo in kaj ne," menijo v uredništvu Televizije Koper - Capodistria "medtem, ko meni, da je žrtev nenehnih diskreditacij, domnevnevnih montiranih preiskav in sodnih procesov, podvržen žalitvam in sovražnemu govoru, prav sam žaljivke in sovražni govor najbolj uporabljaja kot eno od metod političnega delovanja. Enkrat so na vrsti izbrisani, drugič begunci, tretjič novinarji, naslednjič morda že navadni smrtniki, če se ne bodo obnašali tako, kot od njih pričakuje vodja SDS-a."

Janšev zapis obsoja tudi vodstvo RTV
Vodstvo RTV Slovenija sicer še ni sprejelo konkretnih ukrepov, se pa je podobno kot vodstvo TV Slovenija odzvalo na Janšev zapis in opozorilo, da smo v zadnjem času "na družabnih omrežjih priča porastu sovražnega govora in nedopustnih pritiskov na novinarje RTV Slovenija, ki opravljajo svoje delo skladno z visokimi profesionalnimi standardi in družbeno odgovorno."

Carl: Tvit bolj kot o meni govori o avtorju
Novinarka TV Slovenija Eugenija Carl, na katero se je Janšev tvit nanašal, pa je dejala, da je samo po sebi močno sporočilo že to, da novinar politika tako vrže iz tira. "Verjetno v trenutku slepe jeze in nepremišljenosti so na dan prišle prave barve prvaka največje opozicijske stranke. Ta tvit bolj kot o naju s kolegico Paškovo pove vse o avtorju. Obe pa naju preseneča in žalosti medel in nedorečen odziv vodstva RTV, ki ni zavzelo resnega stališča do take žaljive in poniževalne izjave, ki ni žaljiva samo do naju, pač pa do celotne RTV, vseh novinark in novinarjev ter ne nazadnje do vseh žensk. Če se na take besede katera koli institucija ne odzove ostro, odločno in obsojajoče, tovrstne besede postanejo norma. Pri tem se sprašujeva, zakaj ima RTV do Janše bolj mehak pristop, zakaj ga zavija v celofan, za razliko od drugih politikov, denimo ministrice za kulturo."

DNS: Cilj je prisiliti novinarja v samocenzuro
Sicer pa so se na Janšev zapis odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije, kjer so dejali, da ta zapis ne bi bil vreden komentarja, če v "svoji primitivnosti in žaljivosti do obeh naših novinarskih kolegic in nasprotnega spola ne bi postavljal novih standardov, nizkotnih celo za njihovega avtorja". Po mnenju društva je cilj takšnega zapisa z žaljivkami novinarje prisiliti v samocenzuro in odvrniti od postavljanja pravih vprašanj.

Ta tvit bolj kot o naju s kolegico Paškovo pove vse o avtorju. Obe pa naju preseneča in žalosti medel in nedorečen odziv vodstva RTV, ki ni zavzelo resnega stališča do take žaljive in poniževalne izjave, ki ni žaljiva samo do naju, pač pa do celotne RTV, vseh novinark in novinarjev ter ne nazadnje do vseh žensk.

Eugenija Carl, TV Slovenija
Naraščanje negativnega odnosa do tujcev