Anja Kopač Mrak je prestala tudi drugo interpelacijo Foto: DZ/Barbara Žejavac
Anja Kopač Mrak je prestala tudi drugo interpelacijo Foto: DZ/Barbara Žejavac
Anja Kopač Mrak
Interpelacijo je poleg SDS podprla le še NSi Foto: Barbara Žejavac/DZ
Anja Kopač Mrak, Miro Cerar
Ministrica je v odgovoru, ki ga je podprla tudi vlada, vse očitke zavrnila. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
false
Poslanka SDS-a Suzana Lep Šimenko je dejala, da želi SDS z interpelacijo opozoriti na stanje duha vlade Mira Cerarja, ki se izraža v tragičnih primerih, kot je primer odvzema velenjskih dečkov. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Kopač Mrakova preživela interpelacijo

Poslanka SDS-a Suzana Lep Šimenko je v uvodnem govoru pojasnila, da se je SDS za vnovično interpelacijo zoper ministrico odločil po nedavni sodbi vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da je bil odvzem velenjskih dečkov iz vrtca, ki ga je izvedel Center za socialno delo (CSD) Velenje, nezakonit. S sodbo so tako nastopile nove okoliščine, ki dodatno pritrjujejo argumentom za razrešitev Kopač Mrakove, ki jih je SDS poudaril že v prvi interpelaciji.

Poslanka SDS-a je poudarila, da je ministrica Kopač Mrakova v primeru velenjskih dečkov opustila dolžno ravnanje kot pristojna ministrica, ki mora zagotavljati, da državni organi in nosilci javnih pooblastil v vseh dejavnostih in postopkih v zvezi z otrokom skrbijo za otrokovo korist in celovitost družinske skupnosti. Obenem ji v SDS očitajo tudi politizacijo delovanja centrov za socialno delo, zlasti na primeru CSD-ja Slovenj Gradec in odgovornost za posledice prikrivanja napak pri delu tega centra.

Ministrica pravi, da nima pristojnosti odločanja
Ministrica je zavrnila vse očitke. Interpelacija po njenih besedah predstavlja poskus vpliva na potek in vsebino konkretnega postopka, kar je z vidika delitve oblasti nedopustno, je opozorila in dodala: "Namen interpelacije je očitno rušenje zaupanja državljanov v socialne institucije in diskreditacija mene kot ministrice." Obenem je poudarila tudi, da v konkretnem primeru upravni in sodni postopki še niso končani.

Poudarila je, da so podpisniki interpelacije pomešali naloge in pristojnosti posameznih organov ter jo po njenih besedah pozivajo k vmešavanju v postopke mimo pooblastil, kar bi lahko razumeli kot napeljevanje k storitvi kaznivih dejanj. Poudarila, da je njena vloga v takšnih primerih nadzorna in sistemska ter da kot ministrica ne more in ne sme dajati konkretnih navodil posameznim organom, kar bi bilo mimo njenih pristojnosti.

SMC in SD: Politična zloraba stiske otrok
Interpelacijo poleg SDS podpira le še NSi. V največji vladni stranki SMC ob tem izpostavljajo, da SDS izrablja družinsko tragedijo v politične namene. Poslanka SMC Jasna Murgel je ob tem dejala še, da SDS skuša načrtno spodkopavati zaupanje javnosti v državne organe.

Podobne očitke je proti SDS-u uperil tudi predsednik SD Dejan Židan. Očital jim je, da na demagoški, populističen in ekstremističen način družinsko tragedijo izkorišča za svoje politične obračune s koalicijo. Interpelacija po Židanovih besedah ni napad na ministrico, ampak napad na družinske vrednote: "Najpomembneje je, da zaščitimo otroke."

DeSUS in ZL kljub kritikam ne podpirata interpelacije
Poslanec DeSUS Franc Jurša je poudaril, da DeSUS ne bo podprla interpelacije, s katero SDS zlorablja družinsko tragedijo za nabiranje političnih točk. Takšno ravnanje SDS je po njegovih besedah zavrženo in nesprejemljivo. Ob tem je spomnil, da pa je DeSUS podprla prvo interpelacijo SDS zoper ministrico, ki jo je DZ obravnaval junija. V stranki sicer še vedno niso zadovoljni z delom ministrice, a se stanje izboljšuje, meni Jurša.

Poslanec ZL-ja Miha Kordiš je ministrici sicer očital zavestno protisocialno politiko, ki zožuje socialno državo na fizični minimum, zaradi česar mora ministrica oditi s funkcije. Kljub temu pa ZL interpelacije ne bo podprl, ker se strinjajo, da gre za SDS-ovo politično zlorabo instituta, je poudaril.

NSi ministrici očita politično kadrovanje
Jo pa namerava podpreti NSi. Poslanka NSi-ja Iva Dimic je spomnila, da NSi že vseskozi opozarja na napačno politiko Kopač Mrakove. Po njenih besedah je ministrica neposredno ali posredno odgovorna za več zgrešenih projektov. Očitala ji je tudi zamujanje z zakonodajnimi rešitvami in reorganizacijo centrov za socialno delo ter politično kadrovanje. Obenem je ministrici očitala, da ni storila ničesar v korist družin, ki živijo pod pragom revščine.

Poslanka Mirjam Bon Klanjšček je dejala, da v poslanski skupini nepovezanih poslancev nimajo enotnega mnenja o interpelaciji, zato bo vsak glasoval po svoji vesti.

Kopač Mrakova preživela interpelacijo