Vlada Alenke Bratušek ima le četrtinsko podporo državljanov, je pokazala anketa FUDŠ-a. Foto: BoBo
Vlada Alenke Bratušek ima le četrtinsko podporo državljanov, je pokazala anketa FUDŠ-a. Foto: BoBo
SD, kongres
Javnomnenjska podpora SD-ju vztrajno narašča. Foto: BoBo
Uroš Lubej, Damjan Mandelc, Lenart Zajc
Anketa Dela Stika je pokazala, da kar 88 odstotkov najmlajših volivcev, starih od 18 do 25 let, meni, da bo vstajniška stranka prestopila prag DZ-ja. Foto: BoBo

Samo 44,2 odstotka vprašanih verjame, da lahko težave rešimo sami, medtem ko 6,7 odstotka anketirancev na vprašanje ni znalo odgovoriti.
Če upoštevamo samo tiste, ki so podali odgovor, pa jih je kar 55,8 odstotka mnenja, da Slovenija ne more sama rešiti finančnih težav, 44,2 odstotka pa, da te težave lahko rešimo sami, je pokazala telefonska anketa med 903 vprašanimi.

Bratuškova s četrtinsko podporo
Kar 64,3 odstotka anketirancev ne podpira trenutne vlade, podpira pa jo 25,1 odstotka državljanov, medtem ko jih je 10,6 odstotkov neodločenih.

SD bi zmagal
Če bi bile v nedeljo volitve, bi po anketi FUDŠ-a največ anketirancev – 9,6 odstotka – v državni zbor volilo SD; sledijo SDS, ki bi ga obkrožilo 8,2 odstotka volivcev, NSi s 3,2 odstotka podpore in DeSUS z 2,7 odstotka glasov. Pozitivno Slovenijo bi volilo le 2,2 odstotka volivcev, SLS 1,9, DL pa 0,8 odstotka polnoletnih prebivalcev.

Največ volivcev brez stranke
Nobene stranke ne bi izbralo največ, kar 36,1 odstotkov volivcev, neopredeljenih je 24,6 odstotka, na volitve pa ne bi šlo 7,9 odstotka volivcev.

Največji optimisti - najmlajši
Telefonska anketa Dela Stika je pokazala, da večina Slovencev, 51 odstotkov, meni, da bo nastajajoča vstajniška stranka prestopila parlamentarni prag, nasprotno meni kar 42 odstotkov vprašanih. Najbolj optimistična je najmlajša skupina anketirancev, stara od 18 do 25 let - kar 88 odstotkov jih je prepričanih, da se bodo vstajniki preselili v parlament.

Pesimizem državljanov
Več kot polovica anketirancev v anketi FUDŠ-a – 56,6 odstotka – je mnenja, da vladna zaostritev v boju proti davčnim neplačnikom in delu na črno ne bo pomembno prispevala k izboljšanju finančnega položaja v državi. Nasprotno meni le 36,3 odstotka, 7,2 odstotka vprašanih pa ni znalo odgovoriti na vprašanje.

Največjemu delu prebivalstva – 67,3 odstotka – se davek na nepremičnine ne zdi potreben, uvedbo davka podpira samo 24 odstotkov vprašanih, 8,7 odstotka udeležencev ankete FUDŠ-a pa nima odgovora na to vprašanje.