Anketiranci menijo, da bo Miro Cerar boljši predsednik vlade od predhodnikov. Foto: BoBo
Anketiranci menijo, da bo Miro Cerar boljši predsednik vlade od predhodnikov. Foto: BoBo

Slaba tretjina oziroma 28 odstotkov anketirancev koalicije SMC, SD in DeSUS ne podpira, nasprotujejo ji predvsem podporniki SDS-a, SLS-a in nekoliko manj podporniki NSi-ja. Med tistimi, ki koalicije ne podpirajo, pa izstopa tudi starostna skupina od 18 do 22 let. Podporo koaliciji so najpogosteje izrazili podporniki strank SMC, SD in DeSUS in starejši anketiranci.

44 odstotkov anketirancev meni, da se bo Miro Cerar izkazal kot boljši predsednik vlade od svojih predhodnikov, medtem ko 34 odstotkov meni, da jim bo enak. To po navedbah Dela posredno nakazuje visoko podporo novemu predsedniku vlade.

Kljub tej podpori pa 44 odstotkov anketirancev meni, da koalicija ne bo zdržala celotnega štiriletnega mandata. Po drugi strani pa 35 odstotkov anketirancev meni, da bo tokratna vlada v nasprotju s preteklimi tremi zdržala vsa štiri leta.

Dobrih 61 odstotkov bo šlo na lokalne volitve
Pred oktobrskimi lokalnimi volitvami je 61 odstotkov vprašanih odgovorilo, da se bodo lokalnih volitev zagotovo udeležili. Kljub temu je za napoved udeležbe še prezgodaj. Pred štirimi leti se je lokalnih volitev udeležilo manj kot 50 odstotkov volivcev, pred osmimi pa 53 odstotkov.

Večjo pripravljenost za udeležbo na lokalnih volitvah so izrazili podporniki SD-ja, DeSUS-a in SMC-ja. Kar 70 odstotkov anketirancev pa je zadovoljnih s svojim županom.

Anketo Dela pripravlja oddelek za tržne raziskave Delo Stik, ki je tokrat potekala med 27. in 28. avgustom na vzorcu 400 odraslih državljanov.