SDS se je spet zavihtel na  prestol strankarske priljubljenosti. Foto: BoBo
SDS se je spet zavihtel na prestol strankarske priljubljenosti. Foto: BoBo

DeSUS bi v primeru volitev dobil štiri odstotke, SLS 2,6, NSi 2,3, DL pa 1,9 odstotka glasov. 37,6 odstotka vprašanih ljudi ne bi šlo volit, 18,5 odstotka pa jih ne ve, koga bi volili.

SDS je od avgusta precej povečal svojo priljubljenost. Takrat bi jo namreč volilo le 9,4 odstotka vprašanih. SD pa je svoj položaj poslabšal. Avgusta bi socialdemokrate volilo 13,2 odstotka. Na slabšem je tudi PS, ki bi jo avgusta volilo 7,1 odstotka anketiranih.

Podpora je od avgusta padla tudi SLS-u, nekoliko pa so priljubljenost povečali DeSUS, SLS in DL.

Podpora vladi pada
Medtem vladi podpora vztrajno pada. Na lestvici od 1 do 5 znaša ocena njenega dela tako 2,38. Avgusta je bila ta ocena 2,53. Največjo podporo ima vlada med upokojenci in volivci SD-ja, DeSUS-a in PS-ja, najmanj pa med mladimi in brezposelnimi.

Telefonsko raziskavo je izvedlo podjetje RM Plus od 27. septembra do 1. oktobra. Sodelovalo je 700 ljudi.


Dobra tretjina si želi mednarodne "pomoči"

33,8 odstotka vprašanih sicer meni, da bi se morala vlada čim prej soočiti z resnico in tako imenovan evropski reševalni sklad zaprositi za posojilo. 26,8 odstotka jih meni, da se lahko Slovenija sama izvleče iz krize, 15,3 odstotka pa, da jo lahko izvleče samo trojka. 10,8 odstotka jih meni, da posojilo evropskega reševalnega sklada ne bo zadoščalo za izhod Slovenije iz krize.

Idejo o mednarodnem posojilu najbolj zagovarjajo srednja generacija in anketiranci z višjimi prihodki. Da lahko Slovenija sama premaga krizo, najbolj verjamejo starejši in anketiranci s skromnimi prihodki gospodinjstva ter privrženci PS-ja in SD-ja. Stališče, da lahko Slovenijo reši samo trojka, pa največkrat omenjajo privrženci SDS-a.