Gibanje podpore političnim strankam. (Klik poveča tabelo.) Foto: FUDŠ
Gibanje podpore političnim strankam. (Klik poveča tabelo.) Foto: FUDŠ

Anketo je Fakulteta za uporabne družbene študije opravila med 9. do 13. septembrom po telefonu, sodelovali so 903 polnoletni prebivalci Slovenije.

Fakulteta za uporabne družbene študije je opravila novo javnomnenjsko anketo Slovenski utrip.

Trenutno največ vprašanih podpira SD (11,4 odstotka), sledi SDS (9,4 odstotka). PS bi na volitvah izbralo šest odstotkov vprašanih in DeSUS 4,4 odstotka. Druge stranke bi volilo manj kot dva odstotka vprašanih. Slaba tretjina oz. 31 odstotkov anketirancev ne bi volilo nobene stranke, 21,5 odstotka jih ne ve, katero stranko bi volili, 7,8 odstotka pa jih ne bi šlo na volitve.

Imenovanja Gašparja Mišiča ne podpirajo
Anketa je pokazala tudi, da 68,3 odstotka vprašanih ne podpira imenovanja Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper, 13,5 odstotka vprašanih imenovanje podpira, 18,2 odstotka vprašanih glede tega ni znalo odgovoriti. Več kot polovica vprašanih (57,7 odstotka) meni, da je obseg političnega kadrovanja pod zdajšnjo vlado ostal približno enak, 17,8 odstotka pa jih meni, da se je zmanjšal.

Glede uvajanja ključnih reformnih ukrepov vlade pa največ anketirancev (68,5 odstotka) meni, da gre pri zamudah pri uvajanju ključnih reformnih ukrepov za namerno zavlačevanje.

Katerim medijem najbolj zaupajo anketirani?
Osrednja tema tokratne ankete so bili sicer mediji. Anketa je pokazala, da je 40,8 odstotka vprašanih srednje zadovoljnih s poročanjem slovenskih medijev, tretjina pa je zadovoljnih. Slaba polovica vprašanih ocenjuje, da imajo mediji enak odnos do obeh političnih skrajnosti, medtem ko jih 23,8 odstotka meni, da so bolj naklonjeni politični levici.

Anketa je pokazala tudi, da anketiranci v povprečju najbolj zaupajo Radiu Slovenija, Televiziji Slovenija in POP TV-ju, najmanj pa Žurnalu in Slovenskim novicam. (Večine spletnih medijev - tudi MMC-ja - sicer anketa ni zajela.)

Rezultate ankete si lahko ogledate v spodnjih tabelah. (Klik na tabelo jo poveča.) Vir: FUDŠ.

Anketo je Fakulteta za uporabne družbene študije opravila med 9. do 13. septembrom po telefonu, sodelovali so 903 polnoletni prebivalci Slovenije.