45 odstotkov anketirancev je menilo, da bi bilo treba okrepiti varnostne in obrambne sile Slovenije. Foto: BoBo
45 odstotkov anketirancev je menilo, da bi bilo treba okrepiti varnostne in obrambne sile Slovenije. Foto: BoBo

Anketa Dela je razkrila, da se v Sloveniji zelo varno počuti 23 odstotkov vprašanih, 63 odstotkov pa varno. Varno se ne počuti 11 odstotkov vprašanih, dva odstotka pa se jih sploh ne počuti varno.

Čeprav se 86 odstotkov vprašanih počuti v Sloveniji varno ali celo zelo varno pred terorističnimi napadi, jih 45 odstotkov meni, da bi bilo treba okrepiti varnostne in obrambne sile Slovenije. Več kot polovica, 51 odstotkov, pa se strinja z zamislijo, da bi spet uvedli obvezno služenje vojaškega roka za moške, 45 odstotkov pa jih je proti temu.

Stališča do tega, da bi bila vojaščina znova obvezna, so izrazito polarizirana. Ideji so zelo naklonjeni posamezniki s poklicno šolo (71 odstotkov), podporniki SDS-a (70 odstotkov) in upokojenci (60 odstotkov). Ne podpirajo pa je študenti (66 odstotkov), mladi od 18 do 35 let (61 odstotkov), podporniki SD-ja (63 odstotkov) in visokošolsko izobraženi (58 odstotkov).

Večina anketirancev proti vstopu Turčije v EU
Drug del tokratne Delove ankete se je nanašal na Turčijo. Večina, 62 odstotkov vprašanih, ne bi podprlo vstopa Turčije v EU, 18 odstotkov bi ga podprlo.

Slaba tretjina anketirancev (31 odstotkov) je menila, da bo po poskusu udara oblast v Turčiji vse bolj islamizirana, 26 odstotkov jih je menilo, da je vojaški udar nesprejemljiv, za šest odstotkov sekularna Turčija izginja, medtem ko je po mnenju treh odstotkov vprašanih zmagala demokracija pred vojaško diktaturo. Dva odstotka sta menila, da je bil vojaški udar nepotreben, do tega vprašanja pa se ni znala opredeliti skoraj tretjina anketiranih.

Več kot polovica (52 odstotkov) vprašanih ima o turškem predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu bolj negativno mnenje. Niti pozitivno niti negativno mnenje nima 22 odstotkov sodelujočih v anketi, bolj pozitivno pa dva odstotka vprašanih.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 400 odraslih državljanov med 26. in 28. julijem opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.