SMC in SDS si v anketah javnega mnenja izmenično dihata za ovratnik. Foto: BoBo
SMC in SDS si v anketah javnega mnenja izmenično dihata za ovratnik. Foto: BoBo
Borut Pahor
Predsednik države Borut Pahor ostaja najbolj priljubljen politik. Foto: promocijsko gradivo

Tako SDS-u kot SMC-ju se je avgusta podpora povečala - julija sta bili namreč obe stranki skupaj na vrhu z 19,6 odstotka podpore, kažejo izsledki ankete Episcentra.

Episcenter: SDS; SMC, ZL
Na tretjem mestu je tako kot julija ZL s 15,8 odstotka podpore, kar je 0,2 odstotne točke več kot julija. Na četrtem mestu je SD z 12,9 odstotka, potem ko je imel julija 12,7-odstotno podporo. Največ podpore je pridobil petouvrščeni NSi - danes bi zanj glasovalo 10,5 odstotka, julija pa 8,7 odstotka vprašanih.

Padec pa je avgusta doživel šestouvrščeni DeSUS, ki mu je podpora upadla za 1,5 odstotne točke, na 6,3 odstotka. Na repu lestvice strank sta SLS (3,7 odstotka) in ZaAB (1,2 odstotka), ki se jima ne bi uspelo prebiti v parlament.

Volitev bi se zanesljivo udeležilo 44 odstotkov vprašanih, verjetno 17 odstotkov. Na volišča verjetno ne bi šlo 12 odstotkov, zanesljivo pa 27 odstotkov vprašanih.

Vlada se pobira
Podpora vladi je avgusta kar dobro porasla, saj jo je avgusta podpiralo 6,1 odstotka več kot julija oz. 52 odstotkov vprašanih. Julija vlade ni podpiralo 51 odstotkov, avgusta pa 48 odstotkov vprašanih.

Najbolj priljubljen politik ostaja Borut Pahor, ki mu je naklonjenih 76 odstotkov volivcev, potem ko jih je bilo julija 74 odstotkov. Na drugo mesto je prišla evropska poslanka SD-ja Tanja Fajon (64 odstotkov), tretja pa je evropska komisarka Violeta Bulc (63 odstotkov). Na četrtem mestu je premier Miro Cerar (61 odstotkov), ki je tudi najvišje uvrščeni strankarski prvak.

Mediana: SDS, SMC, SD
Podobni so tudi rezultati ankete, ki jo je opravil inštitut Mediana. SDS podpira 12,5 odstotka vprašanih. Sledi mu največja koalicijska stranka SMC z 9,6-odstotno podporo. Na tretjem mestu je SD, ki bi ga volilo 8,1 odstotka, Združeno levico bi volilo 6,3 odstotka vprašanih. Sledita še stranki NSi in DeSUS, obe uživata štiriodstotno podporo. Zunajparlamentarno stranko SLS bi volilo 2,7 odstotka vprašanih. Preostale stranke - tudi Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) - anketa komaj zazna.

Podpora vladi je nekoliko zrasla, njeno delo kot dobro ocenjuje 31,1 odstotka vprašanih, kažejo rezultati raziskave. Da vlada svoje delo opravlja neuspešno, meni 54,7 odstotka anketirancev.

Tudi na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov večjih sprememb ni. Še vedno je na prvem mestu predsednik republike Borut Pahor, druga je evropska komisarka Violeta Bulc. Na tretjem mestu je predsednik vlade Miro Cerar prehitel tokrat četrtega, prvaka SD-ja Dejana Židana. Sledijo finančni minister Dušan Mramor in vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec.

Agencija Episcenter je telefonsko raziskavo za Planet Siol.net in Planet TV opravila med 10. in 19. avgustom, na vprašanja je odgovarjalo 1.005 polnoletnih ljudi.

Inštitut Mediana je telefonsko raziskavo za POP TV opravil na vzorcu 712 odraslih državljanov.