Slovenija

Poudarki

  • Po poročanju hrvaških medijev naj bi bila odločitev sodišča podobna sporazumu Račan-Drnovšek.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 92 glasov Ocenite to novico!
Piranski zaliv
Bo večina Piranskega zaliva prisojena Sloveniji? Foto: EPA
VIDEO
Kdaj bo znana odločitev a...

Dodaj v

Arbitražno sodišče končalo obravnave. Hrvaški mediji: Sloveniji večji del Piranskega zaliva.

Odnosi se bodo še dodatno zapletli, napovedujejo hrvaški mediji
26. april 2017 ob 11:07,
zadnji poseg: 26. april 2017 ob 16:24
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Arbitražno sodišče je končalo obravnave pri odločanju o meji med Slovenijo in Hrvaško. S sodišča so sporočili, da bodo končno odločitev razglasili v prihodnjih mesecih, medtem ko hrvaški mediji poročajo, da naj bi Sloveniji pripadel večji del Piranskega zaliva.

Arbitražno sodišče je v sporočilu za javnost pojasnilo, da je predstavnike Slovenije in Hrvaške že 29. marca pisno obvestilo, da ne vidi potrebe po dodatnih pojasnilih strank glede primera in da so zato obravnave v skladu s pravili postopka končane. "Sodišče je tudi nakazalo, da namerava izdati končno odločitev v procesu v naslednjih mesecih. Natančen datum za objavo končne odločitve je treba še določiti in bo objavljen v ustreznem času," so arbitri še zapisali v sporočilu za javnost.

Hrvaški mediji: Odločitev je že sprejeta
Tako Jutarnji list kot Novi list pa medtem navajata, da je odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško že sprejeta. Jutarnji list celo piše, da naj bi bila odločitev sodišča podobna sporazumu Drnovšek-Račan, ki je večji del Piranskega zaliva dal Sloveniji in Hrvaški pustil mejo z Italijo. Omenjeni sporazum iz leta 2001 ni zaživel, ker ga hrvaški parlament ni ratificiral. Časopis ob tem navaja, da odločitev arbitražnega sodišča ni zavezujoča, a bo zagotovo imela daljnosežne posledice, predvsem za odnose med Hrvaško in Slovenijo.

To je danes ponovil tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Poudaril je, da odločitev sodišča za Hrvaško ne bo obvezujoča, saj je hrvaški sabor leta 2015 sprejel odločitev o odstopu od arbitražnega sporazuma. "Odločitev hrvaškega sabora iz leta 2015 je jasno izražena in obrazložena. Arbitraža ne bo zavezujoča za Hrvaško. Rešitev za vprašanje meje s Slovenijo, na kopnem in na morju, bomo morali še doseči," je dejal Plenković.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu (MZZ) so nad tovrstnimi trditvami hrvaških časopisov začudeni, sami pravijo, da nimajo nobenih informacij glede njihovih navedb ter jih ne morejo in ne smejo komentirati, ker gre za zaupni postopek.

Arbitražno sodišče mora v skladu z arbitražnim sporazumom določiti potek meje med Slovenijo in Hrvaško tako na morju kot na kopnem. Hrvaška je sicer po aferi zaradi pogovorov med slovenskima arbitrom in agentko napovedala enostranski odstop od postopka in zavrača uresničitev odločbe.

A. Č., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Ribanjok
# 26.04.2017 ob 11:21
Hrvatu imajo neurejeno mejo z vsemi sosednjimi državami. In potem smo mi problem.

Hrvatu kaj verjeti je največja naivnost, ki si jo je slovenska levica privoščila z arbitražnim sporazumom. Oni so potrebovali vstop v EU, sprejeli arbitražo in nas nategnili po dolgem in širokem.
Binder Dandet
# 26.04.2017 ob 11:09
Če je to res, potem postaja bolj jasno, zakaj je prejšnji teden Kolinda povezovala zastoje na meji z arbitražo.
drg
# 26.04.2017 ob 11:19
Hrvati bodo v vsakem primeru zmagovalci. Piranski zaliv bi moral biti CEL naš. ;)
mb128
# 26.04.2017 ob 11:10
In Hrvati, po svoji stari navadi sodbe ne bodo sprejeli! Kaj pa potem?!
Ribanjok
# 26.04.2017 ob 11:23
Aja pa še to: res zelo zanimivo, da so podatke o arbitraži spet najprej dobili hrvaški mediji. Potem pa nas obtožujejo stikov z arbitražnimi sodniki.
a-rod
# 26.04.2017 ob 11:22
Haha odlocitev arbitrazega sodisca ni obvezujoca? Pa kaj se te hrvati grejo, ze zanc so popusil arbitrazo proti madzarskemu molu in rekli kot slobo v haagu: ja ne priznajem ovaj sud... mislm sej nivo je tm tm
garmond
# 26.04.2017 ob 11:22
Hrvati naj bodo kar tiho, dobili bodo precejšen del našega slovenskega morja, mi smo tisti, ki bomo to izgubili za vedno.
vijolicnimaribor
# 26.04.2017 ob 11:34
Pa saj Hrvati imajo morja na pretek, prečudovite otoke...., kristalno čisto morje, prelepo naravo. Včasih se zares sprašujem, kaj bodo z našim slovenskim morjem, Slovenci imamo morja zelo, zelo malo, pa še tega bi radi imeli. Naj razume, kdor more.

1. Želijo si blokirati Luko Koper, da bi vse ladje namenjene v Koper morale pluti čez hrvaško morje in ko Slovenija ne bi igrala kot bi Hrvaška igrala bi zaprla dostop ladij iz hrvaškega morja v slovensko... Saj tukaj se gre bolj kot ne zgolj za morje oz. dostop do odprtega morja in ne za obalo.
2, IN DRUGIČ, MORAJO PROVOCIRATI, DRUGAČE HRVAT NI HRVAT.
raknac navi
# 26.04.2017 ob 11:20
Ce ne bodo sprejeli. Zapret mejo in vojsko na mejo.
Kekec99
# 26.04.2017 ob 11:31
... , bodo Slovenci to prebrali kot zmago in zahtevali uveljavitev, ne glede na odločitev hrvaškega sabora o odstopu Hrvaške od arbitražnega postopka," ...
-----------------------------------------------------------------------------------
Sem mislil da sta se obe državi zavezali da bosta spoštovali odločbo ki jo bo arbitraža prinesla. Je pa res da hrvati mejni problem z Slovenijo rešuje po enem, z Srbijo pa imajo željo ta problem reševati po drugem pravu. Kako hrvaško, kaj ne?
pašeresje
# 26.04.2017 ob 11:31
Včasih je bila obalna Istra Italijanska, zaledje pa mešano Hrvaško Slovensko, po drugi svetovni je Tito Hrvatom obljubil Istro zato da so bili za Jugoslavijo, in smo Slovenci izgubili bistveno več ozemlja Italiji, kot smo ga dobili. Vedno še manjši...
A Piranski zaliv ni bil nikoli pol Hrvaški.
Kljub temu, da imajo Hrvati 1000x več obale kot mi, si prisvajajo še polovico Piranskega zaliva...s kakšno pravico?

Noro!
Valuk_
# 26.04.2017 ob 11:24
Hrvati bodo ignorirali odločitev, mi bomo še kak mesec robantili, kak EU predstavnik bo dal kako medlo izjavo glede vsega in potem bo šla zadeva v pozabo.

In kaj potem?
pajcevina984
# 26.04.2017 ob 11:24
Pa saj Hrvati imajo morja na pretek, prečudovite otoke...., kristalno čisto morje, prelepo naravo. Včasih se zares sprašujem, kaj bodo z našim slovenskim morjem, Slovenci imamo morja zelo, zelo malo, pa še tega bi radi imeli. Naj razume, kdor more.
Korošec
# 26.04.2017 ob 11:21
Če je res tako bo še zelo vroče, sploh ker bi morali naši po odločitvi sodišča začet uveljavljat jurisdikcijo nad nam presojenim teritorijem, Hrvati seveda tega nebi priznavali in tuki bi znalo počit.
nevem
# 26.04.2017 ob 11:29
Vse takšne odločitve povzemamo po Hrvatih. Torej je njihova "obaveštaljka" precej uspešnejša od naše...
Kar se je izkazalo tudi pri prisluškovanjih razgovora med našim zastopnikom in tisto veščo.
Kekec99
# 26.04.2017 ob 11:46
@GORILA
Smo pa dali Trst, da so oni dobili Istro. Bosna je dobila še manj obale kot mi, vse zaradi hrčkov ki so pobrali vse.
seeblue123
# 26.04.2017 ob 12:05
@PONOS

Podnapise prosim. Nič ne razumem kaj nakladaš, razen če bi bila kje na odprti kuhinji po 4 pivih. Sicer pa je moja babica iz Bele krajine vedno govorila: "Kdor se s Hrvati brati, pomladi nima s čim orati.". Star ljudski.
feminist
# 26.04.2017 ob 12:30
Zakaj sploh na Hrvaskem mediji pisejo o temu - a ni stalisce drzave, da je za njih arbitraza zakljucena in da nima vec pomena? kaj se potem sploh ukvarjati s tem?
garmond
# 26.04.2017 ob 12:22
Kakšen izid pa bil za nas ugoden? Da Hrvatom dodelijo 30% ali 40% ali 50% slovenskega morja?
Lepo so nas prali vsa ta leta, sedaj smo totalno oprani in bi, če bi nam vzeli samo eno tretjino našega morja, to celo šteli kot slovensko zmago v tej arbitraži. Zadovoljni bomo, ker nam ne bodo vzeli kar celotnega slovenskega morja, a smo res že tako daleč prišli. Slovenski narod bi moral vse svoje dosedanje politike dati pred narodno sodišče in jim soditi zaradi veleizdaje naroda.
vranek
# 26.04.2017 ob 12:54
Etore- mestece Crotone, Italija. Lani bil na Siciliji, prej leta Grčija, Ciper ipd. Hrvaske ci g a nije je bilo v otroštvu prevec. Recimo Italija, nic drazja od hrčkov. Tudi na otoke recimo Ishia, ali Sicilija z letalom ugodnejse in prijetno. Smo cenjeni turisti. In cedalje vec je Slovencev in to me vesel.
jsp
# 26.04.2017 ob 11:51
Sprejem arbitraže = schengen......druga formula ne obstaja!!!!!
šurda
# 26.04.2017 ob 11:52
Sosedje Hrvatje se bodo po domače povedano požvižgali
na to odločitev če je res v prid Republike Slovenije !
Kaj lahko naredi Republika Slovenija ?, dosledno lahko
izvaja "šenegen" na Slovensko-Hrvaški meji !

Slabših sosedov kot so Hrvatje ne moremo imeti, to se je
prvič pokazalo davnega leta 1991 ko niso ustavil tankov
JLA, ko so krenili iz vojašnic proti meji Republike Slovenije !

Vem pa, da vsaj v SDS-u ne bodo ravno navdušeni nad
tako odločitvijo, saj bodo izgubili nekaj maneverskega
prostora na volitvah !
nonparel
# 26.04.2017 ob 12:08
Za to, da bomo izgubili skoraj polovico slovenskega morja so krivi slovenski politiki, ki niso ustrezno ukrepali, ko so Hrvati začeli riniti vedno globlje na našo stran Jadranskega morja. Vse kar so naredili je bilo pošiljanje jalovih protestnih not, Hrvati so se temu samo smejali in rinili še naprej.
Precej krivde pa nosi tudi naš glavni zdrahar, ki je prijateljeval z Sanadarjem, skupaj sta celo uprizarjala na umetni način ustvarjene incidente v Piranskem zalivu, vsi vemo zakaj sta to počela. Zdaj pa imamo, kar imamo, vzeli nam bodo to, kar je bilo vedno slovensko.
nevem
# 26.04.2017 ob 13:14
Že več let vidim Rvatsku le še iz aviona... ko letimo v Grčijo. Ne morem pomagat. Dost jih mam.
Damny
# 26.04.2017 ob 11:41
mb128

Nekdo tretji ala Angelca, Junker,.. nekdo pač :) bo poklical v ZG in jim povedal kako bojo naredili. Tako, kot nam to povedo. Ali bo tako ali pa pozabite na to in to (ta sredstva, to pomoč, vstop v schengen,... Vedno bojo kaj rabili).

Tako tudi nas izsiljujejo na vsakem koraku in moramo slepo slediti vsemu kar si izmislijo.

Brez dvoma pa bojo prikazali potem to kot zmago ali pa, da so se nas usmilili itd. Predstava za rajo.
matterhorn
# 26.04.2017 ob 13:36
Ja čas je, da jim letos pokažemo koliko smo Slovenci vredni!
Dopust se naj preživi v Sloveniji.
Bomo tako dvignili slovenskio standard, davek bo ostal doma,
Hrvati pa naj jokajo kot Turki, ki tudi verjamejo svojemu diktatorju.
V Turčiji ni nič turistov... Schengen pa ostro izvajat!!!
Pol pa bomo vidli, kdo ima daljši "hebl", hehe....
velika uharica
# 26.04.2017 ob 11:57
Hrvati so primer sosedov iz tiste serije Neighbours from hell. Ne glede na to koliko škode bodo naredili sebi, bodo nadaljevali s svojim početjem. Dokler ne bo prepozno.
M 48
# 26.04.2017 ob 21:27
Ne se sekirat, pač ne priznajo arbitraže, mi dosledno izvajamo Shengen, pa naj se kadi. Če pa pride do večjega zaostrovanja pa zapret mejo za Hrvate tate in se obnašat, kot ,da ne obstajajo. To je to.
abcabc
# 26.04.2017 ob 16:37
Kaj je zdaj tukaj tak halo? Sidišče je sprejelo odločitev in jo bo sporočilo javnosti. Meja s tem začne veljati. Hrvati lahko še 100 let razlagajo, da sodbe sodišča ne bodo spoštovali. Meja je določena. Pika. Izčrpane so bile vse možnosti za dosego kompromisa. Od dvostranskih pogovorov, afer, incidentov. Zdaj je konec. Nobena od obeh držav ne bo poslej mogla več nikjer na svetu nikogar prepričati, da teče meja drugje. Hvala bogu, da je te zgodbe konec. Lahko bo sicer še ta zgodba po inerciji nekaj časa "burila duhove", vendar bo sčasoma postala nepomembna. Pa saj konec koncev ni slaba rešitev. Slovenija ohrani neposredni stik z mednarodnimi vodami, Hrvaška pa mejo z Italijo. Vse drugo je bilo tako ali tako bolj zafrkavanje in nerealno izsiljevanje, z obeh strani.
šurda
# 26.04.2017 ob 13:08
vranek
Mene Hrvaška NE VIDI na njihovem morju, tudi če mi plačajo,
imamo vse, od gora, do morja v 2 urah če ni kakšne gužve !
veza
# 26.04.2017 ob 12:48
etore
# 26.04.2017 ob 12:42

Vranek
In kam greš ti letos na dopust? In kje si bil lani in predlani? Če ne drugega, da ima nekdo, ki bi sledil tvojemu pozivu idejo...


Portorož je špica, Strunjan umirjena lokacija, Piran ima pridih romantike, Koper je s soncem obsijan, Čatež je poln adrenalina, Pomurje ima terme na vsakem vogalu, kulinarika naša je boljša od HRV, juhej!
Tu so še Julijci in Karavanke, pa kmečki turizmi !
Le zakaj ima HRV nogometna reprezentanca vedno priprave pri nas, v Čatežu?
ak
# 26.04.2017 ob 12:47
Sploh pa, ta arbitraža ne bo urejala le meje v Piranskem zalivu in dostop do odprtega morja, temveč tudi druge sporne točke kopenske meje...
Alchemist
# 26.04.2017 ob 12:30
Popolno tempiranje. Ravno v času ko smo zaostrili kontrole na slovensko-hrvaški meji. Kakšno čudovito "naključje".
ivod
# 26.04.2017 ob 12:26
.. niso toliko problem Hrvati oz. njihova politika : problem je naš, slovenski ... v naši nesposobnosti in v neumni, škodljivi, pritlehni, koruptivni, za slovenijo uničujoči politiki zadnjih 20 let !!!
no ... tudi že prej bi se lahko uredilo kaj več ...
Zoro27
# 26.04.2017 ob 12:07
Vse kar ni v skladu s hrvaškimi pričakovanji, sosedje nikoli ne bodo potrdili.
vranek
# 26.04.2017 ob 12:40
In zakaj vsak od vas ne ookaze tem nadutezem, da ste ponosni Slovenci. Zakaj nosite denar v to c iga nijo?
Samo 20% Slivencev manj pa bo ta njihova k o bil a od predsednice predsedovala tvorbici na nivoju Eritreje.
cene vols
# 26.04.2017 ob 12:21
A ni arbitraža po njihovem mrtva? Itak bo tako, da če jim bo po godu bo arbitraža spet aktualna, sicer ne. Hrvaška klasika.
nuLanuLa
# 26.04.2017 ob 14:08
POHLEP. Ob vsem morju, ki ga imajo, res potrebujejo še tole našo mlako. Z nečem moraš futrat razočarano in revno prebivalstvo in Slovenci smo čudovito žrtveno jagnje.
mend055
# 26.04.2017 ob 11:41
Hrvaški mediji: Odločitev o arbitraži je sprejeta

Tokrat so sosedje spet prisluškovali! Če vedo vnaprej... Verjetno so to novico spustili v eter zato, da bi čim manj Slovencev prvomajsko uživalo tam pri njih. Da bi se grizli, hočem reči...

Kaj pa če bi mi protestirali proti takim novicam in bi odstopili od sporazuma. Hrvaški sosedje bi pa iz inata rekli pa ravno to, da so oni za. Če že mi ne bi bili...

Jara kača.
To novico ve verjetno tudi g. minister za pralne stroje v skupnem hodniku. Pa nič. Kot minister Gregor pri Krpanu...
monte
# 26.04.2017 ob 21:58
Erjavcu TAKOJ jasno, glasno in odločno prepovedati VSAKRŠNO komentiranje do uradne objave arbitražnega sodišča!!! Je naredil že preveč nepopravljive škode s svojim neodgovornim babjim gobcanjem!
Screet Zaneecom
# 26.04.2017 ob 17:57
kaj reči, ne hodit na hrvaško na morje ?
ste pomislili, da če bi se 50% tistih ki hodijo na hrvaško odločilo drugače....... bi mogoče začeli Hrvatje drugače brenkati ?

bojkotirat vse kar je od teh ustašev !
fiston
# 26.04.2017 ob 11:41
Ne bi to jemal, da je res ze odločeno. To je hrvaška taktika, kot je bila že prejšnjikrat z onim prisluškovanjem.
Mi smo se zmenili, da bomo dobili..., zdaj če bomo res dobili potem bodo rekli, vedeli smo, da je bilo dogovorjeno. Tako, da je to potem to pritisk na arbitre, ki naj bi določili Hrvatom v korist, da bodo dokazali, da ni bilo dogovorjeno. Saj je logično, kako lahko dokažeš, da ni bilo dogovojeno, edino tako da dosodiš drugače, kot Hrvatje pravijo, da je bilo dogovorjeno. In to želijo Hrvati doseči, vsaj v prvem poskusu so, verjetno pa zdaj ni nič drugače.
reorah
# 26.04.2017 ob 15:22
Ne vem, no... Če želiš, da ti je sosed res Sosed in če imaš pri tem 1.400 kilometrov obale (!), boš za tistih piškavih 200 metrov - tudi ti sosedu res Sosed!... Ampak hrvaški narod je drugačen. Ne želi Sosedov, okoli in okoli sebe želi eno samo minsko polje. Nesrečni vsi, ki smo z njimi mejaki!
Janez6267
# 26.04.2017 ob 14:00
Mi bi morali Hrvatom enkrat za vselej jasno povedat, naj se ne zaj..avajo.
Če oni ne bodo spoštovali arbitraže, pa bi mi morali še toliko bolj po zakonu nadzirati na meji vse po spisku, še posebej hrvaške državljane.
HOR
# 26.04.2017 ob 13:42
Slovenija je po vojni dobila nazaj svoje narodno ozemlje od Postojne proti morju, slovensko obalo v Tržaškem zalivu in zaledje okrog Trsta, pa smo zamenjali (izgubili) z delom italijanske in mešane slovensko), ki danes predstavlja Slovensko obalo, Gorico, Videm in Tržić pa smo izgubili. Po vojni nam je Hrvaška izmaknila še Savudrijo, pa še kak zaselek na kopenski meji. Tudi zdaj hrvaška Štrigova in Sv. Urban sta v preteklosti (tudi večinsko poseljena s Slovenci, katerih upor domačinov, ki so želeli po 2. vojni obdržati slovensko šolstvo so nasilno in krvavo zatrli ( bo potrebno postavit temu kak spomenik za opomnik,...!, pa kaj je že tam s slovensko manjšino ali po novem le še narodo skupnostjo) spadala pod Slovenski del Dravske banovine, kakor je tudi večina hrvaškega Međimurja spadala pod Mariborsko oblast (J meja je bila reka Drava). Slovensko ozemlje pa je imelo kopenski pas do obale in obalo v reškem zalivu severno od Reke do Istre, kar je z ustanovitvijo banovin slovensko ozemlje izgubilo.
Hrvaška je dobila tudi komplet Istro, ki ni bila nikoli prej del Hrvaške.

Slovenija ima zgodovinske argumente za Piranski zaliv nasproti Hrvaške, v tem sklopu pa je potrebno tudi nastopiti proti kontinuiteti ustašizacije lepe naše, ampak tu bo pa že problem z našo od RKC dirigirano desnico, kajti v lepi naši je ustaštvo zlizano s klerom, kateremu pa je RKC prijazna.

Podobno je z Italijo in Avstrijo, ki sta nam najbolj odščipnila narodno ozemlje in se vsaj v odnosu do Slovencev (manjšine) obe nista otresli fašizma oziroma nacizma, kjer je enako potrebno opozarjat na ta fašizem in nacizem, ampak je tu spet problem z našo od RKC dirigirano desnico in desno sredino pa tudi z ateističnimi a preveč upognjenimi ministranti (zato pa se tudi ne pristopi k Avstrijki državni pogodbi in nastopi ostreje proti Italiji, da o bedni slovenski diplomatski dejavnosti glede tega sploh ne govorimo - od Bruseljsko-Rimsko-Berlinsko in kaubojskega pudljevanja ni nič na dolgi rok dobrega), pa tudi z našimi politiki, kot prevelikimi kavbojskimi oprodami, saj se lepa naša nastandardno dobrika kavbojem.

Pa ne govorit o "bratstvu i jedinstvu" v EU in nacionalne interese pometat pod preprogo. Smo enkrat že videli kako se je to končalo v ex Yu - z nasilno eskalacijo vseh zgodovinskih nacionalizmov in interesov...
Slovenija pa glede tega , če si sposodimo od Srbov: " ...izgublja v miru in dobiva v vojni..,".
Vojna pa je zdaj predvsem ekonomska, politična in diplomatska (tudi znotraj EU) - če se seveda ne ždi pretežno v stanju kapitulacije in kolaboracije...
oliva
# 26.04.2017 ob 12:26
@nonparel:
"Za to, da bomo izgubili skoraj polovico slovenskega morja so krivi slovenski politiki, ki niso ustrezno ukrepali, ko so Hrvati začeli riniti vedno globlje na našo stran Jadranskega morja. Vse kar so naredili je bilo pošiljanje jalovih protestnih not, Hrvati so se temu samo smejali in rinili še naprej.
Precej krivde pa nosi tudi naš glavni zdrahar, ki je prijateljeval z Sanadarjem, skupaj sta celo uprizarjala na umetni način ustvarjene incidente v Piranskem zalivu, vsi vemo zakaj sta to počela. Zdaj pa imamo, kar imamo, vzeli nam bodo to, kar je bilo vedno slovensko."

Točno tako, podpis.
oliva
# 26.04.2017 ob 12:20
Kot pravi @Ribanjok, spet so prvi izvedeli oz. vejo več od nas, a nas obtožujejo?
miranpohar138
# 26.04.2017 ob 16:35
Hrvatje nimajo morja! Morje imajo Istrani in Dalmatinci, oni se pa nimajo za Hrvate.
srv
# 26.04.2017 ob 14:10
Kako so hrvati prišli do informacij ? A bomo sedaj še mi odstopili od arbitraže :)
veza
# 26.04.2017 ob 13:22
Drugače pa res, če ne bi bilo Jorasa, bi bili HRV že v Piranu!
Kazalo