Avstrijci so se odločili, da med turistično sezono
Avstrijci so se odločili, da med turistično sezono "po svoje" omejijo promet skozi najdaljši slovensko-avstrijski predor. Foto: BoBo

Za Slovenijo to pomeni le deset ur omejitve tovornega prometa več, kot je dovoljeno, saj je naša država med turistično sezono tovorni promet že omejila. Tovorna vozila z omenjeno maso namreč ne smejo voziti ob sobotah med 8. in 13. uro in nedeljah med 8. in 21. uro.

Kaj odredba pomeni za voznike težkih tovornjakov?
Skladno z obema odredbama voznik tovornega vozila ne sme voziti skozi predor Karavanke ob koncih tedna, saj avstrijska prepoved začne veljati ob petkih ob 22. uri. Predor se za tovornjakarje znova "odpre" v soboto ob 15. uri, splošna prepoved vožnje tovornih vozil pa nato v Sloveniji nastopi v nedeljo ob 8. uri zjutraj.

Avtoprevozniki so že izrazili ogorčenje, saj so prepričani, da bo prepoved povzročila veliko gospodarsko škodo. Predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Andrej Klobasa je že zagrozil z zaprtjem predora, če omejitev ne bo odpravljena.

Vlačič Avstrijo spominja na dogovor o dvostranskem odločanju
Slovenski prometni minister Patrick Vlačič je dejal, da avstrijska odločitev ni bila usklajena s slovensko stranjo, zato se je že obrnil na avstrijsko prometno ministrico Doris Burles. V pismu je zapisal, da pričakuje, da se bosta Avstrija in Slovenija o vseh ukrepih, ki so povezani z usklajevanjem obratovanja in vzdrževanja predora, dogovarjali na ustrezni ravni in dvostransko.

Avstrija naj bi se za prepoved odločila zaradi povečanega prometa med turistično sezono. Avstrijsko prometno ministrstvo je zato upravitelju avstrijskih avtocest Asfinagu naložilo, da omeji promet težkih tovornih vozil skozi predor Karavanke po avtocesti A 11. Iz Darsa so sporočili, da bodo postavili signalizacijo, ki bo voznike težkih tovornih vozil opozarjala, da se morajo izločiti na počivališču platoja Karavanke.