OZS-ju bi se na morebitnem protestu pridružila še številna druga združenja in gospodarske zveze. Foto: BoBo
OZS-ju bi se na morebitnem protestu pridružila še številna druga združenja in gospodarske zveze. Foto: BoBo


Ti utegnejo kmalu na ceste - na drugačen način kot običajno. Če vlada ne bo uslišala njihovih zahtev, bodo med 1. in 15. oktobrom izvedli proteste skupaj s številnimi drugimi slovenskimi gospodarskimi zvezami.

Na sekciji za promet na OZS-ju so iz ravnanja vlade razbrali, da najbolj ključnih zahtev prevoznikov ne želi razrešiti. Po burni razpravi na četrtkovi skupščini so sklenili, da bodo od vlade terjali takojšnje ukrepe.

Ne strinjajo se s predlogom dviga cen letnih vinjet za kombinirana vozila na 220 evrov. Ne bodo prizadeti le avtoprevozniki, dodajajo, temveč vsi obrtniki in podjetniki, ki uporabljajo transportna vozila.

Poleg tega zahtevajo, da se jim zagotovi najmanj šest milijonov evrov subvencij za nakupe gospodarskih vozil z motorji Evro 5 EEV (najmanj 4.000 evrov subvencije na vozilo) in Euro 6 (najmanj 6.000 evrov na vozilo) od leta 2012 do leta 2014.

Poudarjajo namreč, da s takso na izpust ogljikovega dioksida prispevajo v državni proračun več kot 60 milijonov evrov na leto. Taksa znaša 0,037 evra na liter goriva.

Zahtevajo tudi polno vračilo trošarine za pogonska goriva gospodarskih prevoznikov brez petinskega znižanja in to, da se ekološka taksa prevoznikom vrača ob nakupih goriva skozi vračilo trošarine.

Prošnjo za razrešitev zahtev cestnih prevoznikov so naslovili tudi na predsednico vlade Alenko Bratušek.

Če minimalne zahteve ne bodo uslišane, se bodo sekciji OZS-ja na protestih pridružile še organizacije: Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenija, Sindikat kmetov Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije in Avtoprevozniška zbornica.