Bajuk je je izpostavil delo na področju davčnih reform. Foto: RTV SLO
Bajuk je je izpostavil delo na področju davčnih reform. Foto: RTV SLO
Evre bo Slovenija prevzela januarja 2007 s pomočjo velikega poka. Foto: EPA

Pojasnil je, da je bilo najbolj odmevno sprejetje davčne zakonodaje. Noveliranih je bilo pet davčnih zakonov, ki poenostavljajo davčni sistem in uvajajo prijaznejšo davčno zakonodajo.

Kot je dejal, je bila njegova prva naloga ob prevzemu vodenja finančnega ministrstva v začetku decembra 2004 oblikovanje stališča do davčnih zakonov, ki jih je sprejela še prejšnja vlada, in so v veljavo stopili januarja 2005.

Pojasnil je, da so se namesto zamrznitve raje odločili za noveliranje zakonodaje in ohranitve njenih dobrih lastnosti. Ob tem je izpostavil zlasti zakon o dohodnini, ki je prevideval znižanje obdavčitve za najnižji davčni razred.

Izmed noveliranih zakonov je še posebej poudaril uvedbo cedularne obdavčitve za pasivne dohodke. "Nesmiselno bi bilo, da bi vztrajali pri sistemu, ki bi državljane vabil, da vlagajo v tujini, kjer so manj obdavčeni kot doma," je utemeljil novost.

Izračuni o enotni davčni stopnji
Dotaknil se je tudi predloga vladne skupine za reforme o uvedbi enotne davčne stopnje. Dejal je, da je to le eden izmed 70 predlaganih ukrepov, in napovedal, da bodo na ministrstvu v najkrajšem času pripravili izračune, kaj bi uvedba enotne davčne stopnje pomenila. Ob tem je minster zatrdil, da vlada mora in hoče zagotoviti socialno vzdržnost prehoda.

Prevzemanje evra po napovedih
Bajuk meni, da je vzdušje, s katerim se država pripravlja na prevzem evra, vzorno, saj se socialni partnerji držijo dogovora o zaostajanju rasti plač za rastjo produktivnosti. To je bilo po njegovem ključno za vzpostavitev stabilnosti, potrebne za prevzem evra.

Edini maastrichtski kriterij, ki ga Slovenija še ne izpolnjuje, je inflacija, vendar pa se ministrstvo približuje tudi temu cilju. Pojasnil je, da bi se ob neupoštevanju cen naftnih derivatov inflacija gibala zgolj okoli enega odstotka.

Tolarji v obtoku le 14 dni
Evro bo država prevzela januarja 2007 na način velikega poka. Tako bo tolar ostal v obtoku le še 14 dni, zatem pa bo zamenjava možna v bankah brez provizije vse do konca leta 2007 in pri Banki Slovenije brez omejitev.

Že 1. marca 2006 pa bo uvedeno dvojno označevanje cen. Bajuk je še pojasnil, da se je Slovenija že odločila glede nacionalne strani evro kovancev. Kovali jih bodo v tujini.