V imenu vlade je Mesićev predlog zavrnil Bajuk. Zunanji minister Dimitrij Rupel se še ni odzval. Foto: EPA
V imenu vlade je Mesićev predlog zavrnil Bajuk. Zunanji minister Dimitrij Rupel se še ni odzval. Foto: EPA
Mario Nobilo na sliki s Francetom Cukjatijem
Nobilo je v pismu še zapisal, da selektivnost Slovenije pri navajanju dejstev o meji Slovenije s Hrvaško dokazuje pomanjkanje pripravljenosti na pravičen in odprt dialog. Foto: RTV SLO
Predsednika Slovenije in Hrvaške, Janez Drnovšek in Stipe Mesić
Mesićev predlog je naletel na nasprotovanje. Foto: RTV SLO

Stipe Mesić je po srečanju s slovenskim predsednikom Janezom Drnovškom predlagal, da problem 140.000 varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke lahko rešijo s hrvaškim najemom posojila, za katerega bi bila porok Slovenija. Finančni minister Bajuk meni, da je omenjeno vprašanje del nasledstvenega sporazuma, ki ga je ratificirala tudi Hrvaška.

Nobilo napisal pismo proti Sloveniji
Hrvaški veleposlanik v Sloveniji Mario Nobilo pa je po izidu bele knjige o meji tujim veleposlanikom v Sloveniji poslal pismo, v katerem trdi, da si skuša Slovenija prilastiti del hrvaškega ozemlja. Nobilo je presenečen, da so njegova pisma postala javna, pravi pa, da Slovenija svoje zahteve v knjigi predstavlja kot nesporna dejstva, ignorira pa tista, ki niso v skladu z njenimi interesi.

Kacin za konstruktivne predloge
Jelko Kacin, predsednik LDS-a, je v pismu predsednikoma vlade in države, Janezu Janši in Janezu Drnovšku, ter predsedniku SD-ja Borutu Pahorju zapisal, da je čas, da opozicija podpre vsakršno konstruktivno pobudo vlade za rešitev odprtih vprašanj, tudi vprašanja varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke.

Predsednik SD-ja Borut Pahor pa dvomi, da je dogovor s Hrvaško o meji še mogoč. Prav tako kot Kacin pa se tudi Pahor ne strinja, da bi morali vstop Hrvaške v Evropsko unijo povezovati z rešitvijo težav med Slovenijo in Hrvaško.

Prunk hvali belo knjigo
Sopredsedujoči slovensko-hrvaški zgodovinski komisiji Janko Prunk pa je dejal, da je bela knjiga o meji med Slovenijo in Hrvaško "koristna, smiselna in potrebna". Knjiga po njegovem mnenju z zgodovinskimi argumenti pojasnjuje vprašanje meje brez pritiska na izid dogovorov ali arbitraže.