Razmere se v Jemnu od septembra dalje izjemno slabšajo. Foto: Reuters
Razmere se v Jemnu od septembra dalje izjemno slabšajo. Foto: Reuters

"Naj bom jasen. Jemen propada pred našimi očmi. Ne moremo stati ob strani in opazovati," je Ban povedal v Varnostnem svetu Združenih narodov po pogovorih z voditelji zalivskih držav, kjer so se po njegovih besedah osredotočili na preprečitev državljanske vojne v Jemnu.

Jemen, ki že več let bije boj proti teroristični skupini Al Kaida in je bil v tem glavni zaveznik ZDA, je v zadnjih mesecih potonil v kaos. Septembra lani so nadzor nad prestolnico Sana prevzeli šiitski Hutiji, prejšnji teden pa so strmoglavili vlado. Zaradi nasilja in napetih razmer so svoja veleposlaništva v Jemnu že zaprle ZDA, Francija, Velika Britanija in Nizozemska. ZDA so ob tem uničile tudi vse dokumente na veleposlaništvu.

Ansar al Šaria zavzela oporišče vojske
Medtem je v Baihanu na jugu države z Al Kaido povezana skupina Ansar al Šaria zavzela oporišče vojske in zasegla veliko oborožitve in težkega orožja. Pri tem je bilo v spopadih ubitih sedem ljudi. Predstavnik jemenske vojske je povedal, da so zasegli 30 tankov, 90 vojaških vozil in 28 kosov topništva.

Skupina Ansar al Šaria je potrdila, da je zavzela oporišče, in tamkajšnjo vojsko obtožila povezanosti s Hutiji, ki se s severa širijo na jug, pri čemer se dogajajo spopadi z Al Kaido in drugimi sunitskimi skupinami.