ZDA so prekinile delo na svojem veleposlaništvu. Foto: Reuters
ZDA so prekinile delo na svojem veleposlaništvu. Foto: Reuters

Že v torek so ZDA ustavile delovanje svojega veleposlaništva v jemenski prestolnici Sana in od tam umaknile diplomatsko osebje. V sredo so se za ta korak odločili še v Londonu in Parizu, medtem ko prihajajo napovedi, da bo svoje veleposlaništvo kmalu zaprla tudi Nemčija.

"Nedavna enostranska dejanja so ogrozila proces politične tranzicije v Jemnu in ustvarila nevarnost novega nasilja, ki ogroža Jemence in diplomatsko skupnost v Sani," je sporočila tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki.

Sekretar za Bližnji vzhod na britanskem zunanjem ministrstvu Tobias Elwood je pojasnil, da so veleposlanik in uslužbenci veleposlaništva že odšli iz nemirne države na Arabskem polotoku.

"Varnostne razmere v Jemnu so se v zadnjih dneh še naprej slabšale. Na žalost zdaj ocenjujemo, da so uslužbenci in prostori našega veleposlaništva ogroženi," je v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani veleposlaništva, poudaril Elwood.

Francosko veleposlaništvo v Sani je sporočilo, da bo od petka do nadaljnjega zaprto. Ob tem je v izjavi na spletni strani pozvalo francoske državljane, naj čim prej odidejo iz države, in sicer zaradi zadnjih političnih dogodkov in varnostnih razlogov.

Kriza v Jemnu se je zaostrila pretekli teden, ko so hutijski šiitski uporniki razpustili parlament in razglasili začasno ustavo. Pred tem so k odstopu prisilili predsednika in vlado. Mednarodno skupnost zdaj skrbi, da bi v Jemnu, kjer deluje močna veja Al Kaide, znova izbruhnilo sektaško nasilje.