Premier Pahor, minister Zalar in generalna državna tožilka se bodo v petek pogovarjali o stanju na vrhovnem tožilstvu in domnevnem nepooblaščenem poseganju v delo policistov, ki ga Brezigarjevi očita Zalar. Foto: MMC RTV SLO
Premier Pahor, minister Zalar in generalna državna tožilka se bodo v petek pogovarjali o stanju na vrhovnem tožilstvu in domnevnem nepooblaščenem poseganju v delo policistov, ki ga Brezigarjevi očita Zalar. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar
Minister se trenutno mudi pri svoji avstrijski kolegici. Foto: MMC RTV SLO

Barbara Brezigar je v Odmevih v pogovoru z Rosvito Pesek o možnosti, da jo razrešijo s položaja generalne državne tožilke, dejala: "Minister ima moč, jaz imam argumente, in če bom razrešena, ker skrbim za to, da tožilstvo opravlja svojo funkcijo, nimam nič proti."

O Zalarjevih očitkih, da se je mimo tožilke pogovarjala s policistom o določenem primeru in mu dajala navodila, Brezigarjeva pravi: "Veste, jaz se s svojim sodelavci pogovarjam. Ne mimo njih, ampak z njimi. In tudi v tej situaciji je bilo tako." Bezigarjeva je še pojasnila, da ni šlo za navodila, ampak je s svojimi nasveti "pomagala pri preiskovanju zadeve". "To ni bila nobena skrivnost," še pravi vrhovna državna tožilka in dodaja: "Tukaj ni šlo za nobeno poseganje, nobeno nezakonitost, ampak za omogočanje dela in za skrb za pravočasno ter zakonito delo državnega tožilstva."

Na vprašanje, o čem sta se s policistom pogovarjala, Brezigarjeva odgovarja s primeroma: "Ko smo iz medijev izvedeli, da se v bližini tega kraja (na Oražnovi ulici v Ljubljani, op. a.) nahajajo neke nadzorne kamere, sem ga opozorila: 'Ste to vedeli? To bi bilo dobro preveriti in posnetke pogledati.' Ko sem, ravno na vaši televiziji, videla prispevek o delavcih iz Kočevja, sem poklicala in vprašala, ali kaj vedo, in jih opozorila, da bi bila zadeva lahko resna."

"Rezultati niso v moji moči"
Brezigarjeva od petkovega sestanka z ministrom Zalarjem in premierjem Pahorjem, ki se ga bo udeležila tudi višja tožilka Branka Zobec Hrastar, ne pričakuje nič posebnega: "Rezultati niso v moji moči, v moji moči so le argumenti." "Vedno pa sem pripravljena razložiti tako svojo vlogo kot tudi zakonodajo," še pravi.

O tem, da bo na sestanku tudi tožilka Zobec Hrastarjeva, rezigarjeva pravi: "Sama nimam nič proti. Malce nenavadno se mi je sicer zdelo, ko sem iz medijev izvedela, da pride tudi ona. Ampak, midve se vsak dan srečujeva, se bova pač srečali še pri predsedniku vlade."

Zalar bo s predlogom razrešitve še počakal
Pravosodni minister je ob robu srečanja z avstrijsko pravosodno ministrico Claudio Bandion Ortner dejal, da na četrtkovi seji vlade ne bo predlagal razrešitve generalne državne tožilke. Glede predloga za razrešitev je namreč odločen počakati do petkovega skupnega sestanka. Vprašanje, ali bo Brezigarjeva, če bo sledila razrešitev, razrešena v državnem zboru, pa minister pušča še odprto. Ta trenutek glede tega pač velja aktualni zakon.

Zalar: Kako ukiniti politični vpliv na postavljanje funkcionarjev?
Zalar se je vnovič zavzel tudi za krepitev pristojnosti državnotožilskega sveta pri imenovanju generalne državne tožilke. Zato na ministrstvu tudi že nekaj časa pripravljajo nov zakon o državnem tožilstvu.

Svet bi imel tako po novem pristojnost merjenja in ugotavljanja učinkovitosti in uspešnosti tožilcev, pristojen pa bi bil tudi za kadrovske zadeve. To obenem pomeni, da se bo spremenila tudi sestava organa. Po novem naj bi del članov izmed sebe izvolili državni tožilci, del pa bi predstavljali zunanji pravni strokovnjaki. Minister meni, da bi tako dosegli najboljši način ukinitve vpliva politike na postavljanje ali odstavljanje pravosodnih funkcionarjev. Pričakuje tudi podporo vseh strank.

Na vprašanje, ali novi predlog pomeni, da je "zmagala" Brezigarjeva, pa je odgovoril, da ne gre za to, da bi kdo zmagal ali izgubil. "Če kdo tu zmaga, zmaga pravna država," je dejal.

Janša: Če razrešijo Brezigarjevo, bo Slovenija postala policijska država
Spora med Barbaro Brezigar in Alešem Zalarjem se je v pogovoru za Radio Ognjišče dotaknil tudi predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša, ki meni, da bodo, "če bodo zamenjali še generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, vse ključne institucije represije, odkrivanja in pregona do konca spolitizirane in Slovenija se bo spremenila v policijsko državo".

Glede generalne državne tožilke in petkovega sestanka pri premierju je prvak SDS-a še dejal, da je Brezigarjeva trn v peti tranzicijske levice vse od začetka samostojnosti, pred 20 leti. Odstavljanje brez resnega povoda je po njegovem mnenju logično nadaljevanje tistega, kar se danes dogaja.