V nastanitvenem centru Logatec je trenutno 192 ukrajinskih beguncev. Foto: EPA
V nastanitvenem centru Logatec je trenutno 192 ukrajinskih beguncev. Foto: EPA

Za Radio Slovenija je spregovorila 24-letna nosečnica, ki se je z družino umaknila iz obmorskega mesta Odesa. Angelika je v zadnjem mesecu nosečnosti, Odeso pa je zapustila 26-ega februarja, skupaj z leto in pol starim sinom, materjo in možem, ki je državljan Gruzije. Po devetih dneh na poti so prispeli v Slovenijo, je poročala novinarka Nina Brus.

"Slovenija je dobra država, ki lepo skrbi za begunce iz Ukrajine. Tisočkrat hvala," je dejala Angelika. Želijo si ostati, dokler ne bo varno vrniti se v Ukrajino, je še povedala. Vesela je, da se bo njen otrok rodil v Sloveniji. Po drugi strani, jo skrbi za očeta, stara starša in prijatelje, ki so ostali v Odesi.

V nastanitvenem centru v Logatcu pomagajo tudi prostovoljci. Študentka Katarina Oblak se jim je pridružila prek Slovenske Filantropije. "Danes pomagamo v skladišču z oblačili in obutvijo, pomagamo pri razvrščanju, spravljanju v red," je dejala.

Ravnatelj Osnovne šole Tabor Jure Kramar pa je potrdil, da so v Logatcu pripravljeni na vključitev ukrajinskih otrok v izobraževanje, saj že imajo izkušnje z integracijo otrok iz Afganistana in Sirije. "Mislim, da smo tudi ob tem valu pripravljeni, na kakšen način bi učence integrirali v naš šolski sistem, smo v dogovorih z ministrstvom," je povedal. Kot je dodal, tudi učenci komaj čakajo, da spoznajo nove prijatelje, kar so dokazali tudi z velikim odzivom na zbiranje humanitarne pomoči za begunce.

Hitrejši postopki pridobivanja zaščite za begunce

Začasna zaščita beguncem že na voljo

Begunci iz Ukrajine lahko v Sloveniji zaprosijo za začasno zaščito po zakonu o začasni zaščiti razseljenih oseb. Postopek pridobitve statusa začasne zaščite je hiter in poenostavljen in omogoča beguncem bivanje v Sloveniji za čas enega leta, so poudarili na novinarski konferenci ministrstva za notranje zadeve.

V zadnjih dneh v Slovenijo prihaja vse več beguncev iz Ukrajine. Ta trend se bo nadaljeval in pričakovati je, da bo njihovo število še večje, je poudaril minister za notranje zadeve Aleš Hojs. "V prvih dneh vojne so begunci Slovenijo večinoma prešli v tranzitu, nakazuje pa se trend, da bo treba tudi v Sloveniji poskrbeti za večje število oseb za daljše časovno obdobje, s tem ko sosednje države, na primer Moldavija, Poljska in Madžarska, sprejemajo vse manj ljudi," je poudaril minister. Ob tem je napovedal, da bo Slovenija solidarno pomagala vsem, ki bodo pribežali pred vojno.

Da bi nemudoma pomagali beguncem iz Ukrajine, je Slovenija minuli teden aktivirala zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb, ki je začel veljati v četrtek, 10. marca. Njegov namen je, da bi osebam, ki so na begu pred vojno, kar najhitreje omogočili takojšnjo začasno zaščito in jim omogočili bivanje na območju Slovenije.

Poenostavljen postopek je hiter

"Postopek pridobitve statusa začasne zaščite je poenostavljen in hiter, saj se o njem odloča v skrajšanem ugotovitvenem postopku," pa je poudarila generalna direktorica direktorata za migracije Nataša Potočnik.

Begunci iz Ukrajine lahko za začasno zaščito zaprosijo že ob prehodu meje, in sicer tako, da na policiji izpolnijo vlogo in predložijo vse dokumente oz. dokaze, ki so potrebni za odločanje o začasni zaščiti. To velja tudi za tiste begunce, ki bi v Slovenijo vstopili nezakonito, in za tiste, ki se že nahajajo v Sloveniji.

Vlogo za pridobitev statusa začasne zaščite lahko vložijo tudi na upravni enoti, in sicer v tistem kraju v Sloveniji, kjer trenutno bivajo, bodisi v nastanitvenem centru ali v zasebnih namestitvah. Vloga bo dostopna tudi na spletu, in sicer v slovenskem in ukrajinskem jeziku.
"Če oseba izpolnjuje pogoje za začasno zaščito, ji upravna enota izda izkaznico, s katero lahko oseba uveljavlja svoje pravice, tudi pravico do nastanitve v nastanitvenih objektih, do prehrane, obleke in tudi minimalne denarne žepnine. Ta izkaznica velja kot dovoljenje za začasno prebivanje za čas enega leta, kolikor je trenutno določena začasna zaščita," je poudarila Potočnikova.

Navodila za upravne enote

Na ministrstvu sicer pripravljajo navodila upravnim enotam in policiji glede izvajanja postopka začasne zaščite, sicer pa Evropska komisija pripravlja tudi smernice za izvajanje direktive o začasni zaščiti. Namen je, kot je še pojasnil Hojs, "da bodo države članice čim bolj enotno pristopile k izvajanju direktive."

Po besedah ministra Hojsa bo Slovenija solidarno pomagala vsem, ki bodo pribežali pred vojno. Od začetka vojne v Ukrajini do četrtka je sicer namero za mednarodno zaščito v Sloveniji izrazilo 909 oseb. Na podlagi tega bi lahko sklepali, koliko oseb bi bilo lahko upravičenih do začasne zaščite, je poudarila Potočnikova.

Ukrajinski begunci v Sloveniji

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.