Notranji minister je zagotovil, da so ponudnika za izdelavo izbrali na odprt in transparenten način. Foto: Reuters
Notranji minister je zagotovil, da so ponudnika za izdelavo izbrali na odprt in transparenten način. Foto: Reuters

Notranji minister Dragutin Mate, zunanji minister Dimitrij Rupel in direktorica Cetisa Simona Potočnik so podpisali pogodbo, po kateri bo Cetis oblikoval in izdeloval biometrične potne liste. Prve testne potne liste bodo sicer izdelali že konec maja, izdajati pa naj bi jih začeli v prvih dneh septembra.

Tako bo Slovenija uredila potne listine v rokih, ki jih predvidevajo direktive Unije, in v roku, ki so ga Združene države Amerike določile za ohranitev brezvizumskega sistema.

Nov potni list bo bordo rdeče barve, stal pa bo 6.000 tolarjev.
Po besedah Bojana Ternovška, generalnega direktorja direktorata za upravne notranje zadeve, državljanom po uvedbi ne bo potrebno zamenjati potnih listov, temveč lahko zdajšnje potne liste uporabljajo do konca njihove veljavnosti.

Notranji minister Mate je predstavil celoten postopek izbire podjetja, ki bo izdelovalo potne listine, in zatrdil, da je postopek prvič potekal potekal na odprt in transparenten način.

Po razveljavitvi nov razpis
Prvič je bil javni razpis za oddajo naročila blaga za oblikovanje, izdelavo in personalizacijo objavljen v uradnem listu marca 2005, vendar je bil zaradi pritožb ponudnikov in na podlagi sklepa državne revizijske komisije razveljavljen. Junija je bil potem objavljen nov razpis, na katerega so se prijavili Cetis, Mirage, podjetji Prosum in Francois Charles Oberthur Fiduciare pa sta predložili skupno ponudbo.