Biometrični potni listi predstavljajo korak naprej v preverjanju istovetnosti lastnika dokumenta. Foto: Reuters
Biometrični potni listi predstavljajo korak naprej v preverjanju istovetnosti lastnika dokumenta. Foto: Reuters
Dragutin Mate
Stari potni listi bodo ostali v uporabi do izteka veljavnosti, je dejal notranji minister Mate. Foto: RTV SLO

Stari potni listi se bodo lahko uporabljali do poteka veljavnosti in jih ne bo treba zamenjati z novimi. Slovenija uvaja biometrične potne liste zaradi uredbe Sveta EU-ja pa tudi zaradi zahteve, ki so jo ZDA postavile državam z brezvizumskim režimom vstopa.

Kaj je biometrija?
Biometrija je v svoji definiciji proces zbiranja, procesiranja in shranjevanja podatkov o posameznikovih fizičnih lastnostih z namenom identifikacije. Mednarodna organizacija za civilno letalstvo in Evropska unija sta izdala sklop priporočil o biometričnih podatkih, ki naj bodo vključeni v prihodnje potovalne dokumente. Med osrednje podatke sodijo fotografija imetnika potovalnega dokumenta, podatki o prstnih odtisih in podatki o šarenici.

Do zdaj fotografija ni bila podatek, ki bi se ga lahko strojno obdelalo. Biometrični potni listi bodo omogočali prav tovrstno preverjanje, s čimer bodo napake in nepravilnosti pri izdaji in uporabi potovalnih dokumentov zmanjšali na najmanjšo mogočo raven. Novi potni list se ne bo bistveno razlikoval od starega. Poleg novih zaščitnih elementov v njem bo novost tudi platnica, ki bo z dogovorjeno mednarodno oznako nakazovala, da dokument vsebuje biometrične podatke.

Rupel: Visok standard zaščite
Zunanji minister Dimitrij Rupel je dejal, da novi potni listi predstavljajo novo generacijo potovalnih dokumentov, za katere sta značilna brezkontaktni čip in najmodernejša zaščita. Dodal je, da bo Slovenija pravočasno uvedla potne liste, tako da bodo njeni državljani še naprej lahko potovali v ZDA brez vizuma. To velja tako za potnike z biometričnim potnim listom kot za tiste z navadnim.

Uvedbo biometričnih podatkov v potne liste so zahtevale predvsem Združene države Amerike po napadih 11. septembra 2001. Če Slovenija ne bi uvedla biometričnih potnih listov, bi ZDA za državljane Slovenije v prihodnosti uvedle vizumski režim.

Za izdelavo novih potnih listov je bilo na prvem tovrstnem javnem razpisu izbrano podjetje Cetis.