Julijana Bizjak Mlakar je ocenila, da si jo hoče premier Miro Cerar podrediti zato, ker je ženska. Foto: BoBo
Julijana Bizjak Mlakar je ocenila, da si jo hoče premier Miro Cerar podrediti zato, ker je ženska. Foto: BoBo
Ministrica za kulturo izgubila Cerarjevo zaupanje
Bizjak Mlakarjeva ni odstopila

Iz premierjevega kabineta so sporočili, da se je Cerar za potezo odločil, potem ko do postavljenega roka ni prejel ministričinega odstopa.

Cerar je v obrazložitvi zapisal, da je kultura v svojem najširšem pomenu izjemnega pomena za identiteto slovenskega naroda in države, ministrica pa mora oblikovati in voditi vladno politiko na tem področju, česar pa Bizjak Mlakarjeva ni storila. Sodu je sodeč po premierjevih besedah izbilo dno ministričino upiranje sklepu vlade, da se upravljanje rudnika v Idriji prenese na Center za upravljanje dediščine živega srebra Idrija. "Povezovalne vloge ministrica ni zmogla niti pri izvrševanju oziroma neizvrševanju Nacionalnega programa za kulturo," je zapisal. Ministričino neuspešno iskanje drugačnih rešitev pa je po mnenju Cerarja zgolj zapravilo čas in priložnosti za reševanje položaja zaposlenih pri rudniku, ki bo aprila dokončno likvidiran.

Premalo pobud, odsotnost dialoga
Cerar je ob tem dejal, da vlade ni mogoče voditi, če njen član ni pripravljen iskati rešitev, pri čemer je ministrici očital, da je vsako odločitev vlade sprejemala kot poraz posameznika. Očital ji je tudi, da ni zmogla odigrati povezovalne vloge pri izvrševanju nacionalnega programa za kulturo. Prav tako je po mnenju Cerarja ministrstvo pod vodstvom Bizjak Mlakarjeve pripravilo premalo pomembnih zakonodajnih pobud. Tudi prenova medijske zakonodaje, ki je bila na koncu zaradi odsotnosti dialoga z RTVS sprejeta v pomanjkljivi obliki, po mnenju Cerarja ni v prid ministrici.

"Na moja večkratna opozorila in številne priložnosti za popravo stanja se ministrica ni ustrezno odzvala. V celoti gledano delo ministrice za kulturo oziroma njeno izvajanje politik vlade ni dovolj učinkovito in ni združljivo z delovanjem vlade. Glede na navedeno ocenjujem, da ministrica mag. Julijana Bizjak Mlakar ne more več opravljati funkcije ministrice za kulturo, zato Državnemu zboru predlagam, da jo razreši s položaja. Postopek razrešitve naj se izvede v najkrajšem možnem času," je sklenil Cerar.

SMC podpira razrešitev ministrice
Predsednik državnega zbora Milan Brglez je že prejel predlog za razrešitev, o kateri bodo poslanci najverjetneje odločali po praznikih. Ministrica bo razrešena, če bo večina poslancev podprla predlog za njeno razrešitev.

Pričakovano bo za razrešitev ministrice glasovala poslanska skupina SMC. Vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer je ob tem dejala, da "v sedanji vladi ni ministrov za nedoločen čas", verjamejo tudi oceni predsednika vlade, da ministrica ni ustrezno opravljala svojega dela, zato zadržkov glede glasovanja o razrešitvi v poslanski skupini ni.

Tudi poslanci SMC-ja ministrici očitajo neizvrševanje nacionalnega programa za kulturo, hkrati pa menijo, da bi moral njen naslednik postati nekdo, ki že ima kariero na področju kulture. Ali bo ta resor, ki trenutno pripada stranki DeSUS, prevzel SMC, pa v poslanski skupini niso želeli komentirati.

Jurša: Ministrica je zatajila v odnosu do premierja
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša pa je ocenil, da je ministrica delala po svojih močeh, a ni "razumela nekaterih zadev," oziroma je v odnosu do predsednika vlade zatajila. V stranki, ki je ministrico tudi predlagala, sicer še niso enotni o glasovanju za njeno razrešitev.

Ministrica se bo po razrešitvi vrnila med poslance, saj jo v stranki DeSUS ne nameravajo pozvati k vrnitvi poslanskega mandata. Sicer pa se v DeSUS-u že pogovarjajo o kandidatih za njenega naslednika. Jurša je zanikal namigovanja, da naj bi SMC in DeSUS zamenjala resorja kulture in zdravstva.

Tudi v SD-ju še niso odločeni glede podpore razrešitvi ministrice za kulturo, je dejal predsednik stranke Dejan Židan in dodal, da se bodo v SD-ju odločili na podlagi argumentov, potem ko bodo prebrali Cerarjev predlog za razrešitev.

Ugibanja o menjavi
Kulturni resor naj bi po najverjetnejši razrešitvi prevzel minister iz vrst DeSUS-a za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc. V DeSUS-u tudi že iščejo naslednika Bizjak Mlakarjeve, neuradno se med resnejšimi kandidati omenjata državni sekretar na ministrstvu za kulturo Tone Peršak in ravnatelj novogoriške gimnazije Bojan Bratina. Slednji je bil tudi kandidat DeSUS-a v Ajdovščini in Novi Gorici na zadnjih parlamentarnih volitvah.

Ministrica pa želi razloge za vztrajanje očitno pojasniti tudi v parlamentu. V ponedeljek je namreč dejala, da bo prva ministrica, ki bo razrešena zato, ker želi delovati v skladu z zakonom.

Čeprav je jasnejše odgovore koalicije o podpori Bizjak Mlakarjevi še pričakovati, za zdaj kaže, da se bo vrnila v DZ. Ni pa še povsem jasno, ali se bo usedla v poslanske klopi stranke DeSUS.

Ministrica za kulturo izgubila Cerarjevo zaupanje
Bizjak Mlakarjeva ni odstopila