Janša in Topolanek pred blejskim zaščitnim znakom. Foto: www.kpv.gov.si/Bobo
Janša in Topolanek pred blejskim zaščitnim znakom. Foto: www.kpv.gov.si/Bobo
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel v uvodnem nagovoru
Strateški forum Bled 08
Forum je tudi priložnost za organizatorje, da visokim gostom Slovenijo predstavijo v primerni luči in poskrbijo za njeno promocijo. Foto: www.strategicforum.org
Giorgi Baramidze
Drugi človek gruzijske vlade, Giorgi Baramidze, ima te dni polne roke dela. Foto: MMC RTV SLO
Strateški forum Bled

Med njimi je več premierjev, številni ministri, gospodarstveniki in akademiki, vsega skupaj pa se ga udeležuje okoli 400 gostov iz 50 držav. Osrednja tema letošnjega srečanja je soodvisnost med podnebnimi spremembami in energetsko varnostjo, udeleženci pa se ne bodo izognili niti rusko-gruzijskemu sporu in njegovim morebitnim posledicam za energetsko varnost Evrope.

Osrednja tema prvega blejskega foruma pred dvema letoma je bila Kaspijska regija in energetska vprašanja. Lanski forum je bil namenjen aktualnim izzivom Evropske unije in je sodil v okvir priprav na predsedovanje Slovenije Uniji. Letos pa se forum spet vrača k temam s prvega srečanja, energetskim vprašanjem, tokrat predvsem v luči podnebnih sprememb. Konferenca bo obravnavala naraščajoče cene nafte in zemeljskega plina, zaskrbljenost javnosti zaradi odvisnosti od uvoza energentov in vse bolj nazornih dokazov o segrevanju ozračja.


Organizatorji so dodatno v program vključili posvetovanje o dogajanju v Gruziji, ki se ga udeležujeta tudi podpredsednik gruzijske vlade Georgi Baramidze in namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Jakovenko. Med drugim bodo razpravljali o vprašanju varnosti energetskega koridorja med Unijo in kaspijsko regijo, ki poteka nedaleč stran od nedavnih spopadov.

Tema pogovorov predvsem Gruzija
V tem duhu se je slovenski premier Janez Janša že v soboto sešel z nekaterimi državniki. Sprejel je generalnega sekretarja Ovseja Marca Perrina de Brichambauta, s katerim sta se strinjala, da je treba okrepiti mednarodna prizadevanja za stabilizacijo Gruzije. Prednostna naloga je zagotoviti človekoljubno pomoč. Predsednik vlade je gostil tudi češkega kolega Mirka Topolanka, s katerim sta opozorila na vprašanje energetske varnosti glede na zaostrene razmere na Kavkazu. Na Bled je pripotoval še podpredsednik gruzijske vlade Giorgi Baramidze, ki je v pogovoru z novinarji je zatrdil, da Rusija še vedno krši mednarodno pravo in mirovni sporazum ter nadzoruje tudi nekonfliktne dele države in izvaja etnično čiščenje. Zato Baramidze pričakuje podporo Evropske unije in ZDA.

Pestra udeležba, ugodna kraj in čas
Glede na veliko zanimanje visokih gostov za udeležbo na blejskem strateškem forumu je očitno organizatorjem, ljubljanskemu Inštitutu za strateške študije in zunanjemu ministrstvu ter Centru za evropsko prihodnost, uspelo najti zanimive teme razprav pa tudi ustrezen termin ob koncu poletja, ko ni drugih odmevnejših srečanj. Poleg tega je forum tudi odlična priložnost za dvo- in večstranska srečanja med politiki in drugimi udeleženci ter za sklepanje poslov, svoje pa prispeva tudi prijetno okolje Blejskega jezera.

Policija pričakuje, da bo promet med brniškim letališčem in Bledom zaradi blejskega strateškega foruma v teh dneh povečan, zaradi potovanja varnostnih kolon s policijskim spremstvom pa bodo izvajali tudi krajše zapore. Promet bodo urejali policisti, policija pa voznike opozarja na previdnost in upoštevanje navodil policistov.

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel v uvodnem nagovoru
Strateški forum Bled